Spring naar inhoud

Roscon de Reyes


In Spanje is het een traditie om tijdens het feest van de Drie Koningen (Reyes Magos), roscón de Reyes met warme chocolade te eten. Maar hoe maak je nu zo’n overheerlijke roscón? Welnu daar hebben we hier in ‘Spaanse Verhalen’ de oplossing voor.

Ingredienten

650 gr  bloem(splet)
250 ml  lauwe melk
25 – 30 gr  gist
120 gr  suiker
120 gr  roomboter
2  eireren
10 gr  zout
½ tot 1 theelepel oranjebloesemwater (wees voorzichtig hiermee, dat de smaak niet te veel overheerst)
Geraspte schil van 1 grote citroen en 1 sinaasappel

Voor de decoratie:

Gedroogde vruchten naar smaak
Suiker (basterdsuiker)
1 geklopt ei
1 sinaasappel
en 1 typisch Spaans porseleinen figuurtje en 1 grote tuinboon of witte boon.  (Dit figuurtje en de boon worden op verschillende plaatsen in het deeg verstopt. De traditie wil dat als je een van de twee in jouw stuk gebak vindt, je het komende jaar veel geluk zal hebben. Met dit verschil, dat diegene die de boon treft, het volgende jaar voor de roscón zal moeten betalen.)

De bereiding

Meng eerst een deel van de 250 ml lauwe melk met 2 of 3 lepels van bloem. Voeg 25-30 g verse gist toe, verkruimeld en al roerend tot het opgelost is in de melk. Dek het af en laat het 15-20 minuten gisten op een warme plaats.

Dit eerste ‘deeg’ (voordeeg) ….is de moedermassa… als je meer tijd hebt, laat het dan enkele uren rusten.

Daarna mengen we in een grote kom de rest van het meel, de suiker, citroen- en sinaasappelrasp, zout, melk, 2 eieren, suiker en het voordeeg (dat we in een andere dat we in een kleinere kom hadden), het sinaasappelbloesemwater en ten slotte de gesmolten boter  (margarine). Mengen tot je een homogeen deeg krijgt.
Bestuif het deeg meet meel en kneed het een paar minuten met de handpalm. Indien nodig voegen we wat meer bloem toe om het deeg goed te bewerken. Het vergt wat ervaring om precieze structuur te bepalen (aldoende leert men).  Als het eenmaal goed gekneed is, geven we ons deeg een balvorm, en bewaren we het bedekt met een of twee vochtige doeken voor een paar uur op een warme plaats (24 – 28ºC) zonder tocht.
Na een paar uur zou de massa ongeveer twee keer zo groot moeten zijn geworden. We halen hem uit de kom en kneden het opnieuw op een gladde bebloemd oppervlak en vormen het beetje bij beetje tot een grote donut. Met dit deeg kunnen we twee roscones maken, een grotere en een kleinere, maar je kunt ook een grotere maken of twee middelgrote. Als we twee donuts gaan maken, scheiden we het deeg en kneden we elk van hen om het vorm te geven, het gat te maken met onze vingers. Houdt er rekening mee dat het gat kleiner wordt bij het bakken, dus is het is handig om het ietwat te groot maken. daarna laten we het weer rusten voor ongeveer een uur goed bedekt en op een warme plaats, een goede truc is om de oven te verwarmen tot 50 ° C en hem dan uit te zetten, en zet dan de roscones in de oven.
Tot slot besmeren we onze roscones met het losgeklopte ei, en versieren hem zoals we dat willen, bijvoorbeeld met gekonfijt fruit, gekonfijte sinaasappels, geschaafde amandelen, of wat we maar willen. Als we een figuurtje en een boon willen toevoegen, is het nu de tijd om het goed te verstoppen in het deeg. Doe het figuurtje en de boon, ieders apart in een klein plastic zakje of in een stukje rekfolie en verstop ze apart in het deeg van de roscón.
Zodra we onze roscones de Reyes versierd hebben, zetten we deze voor ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C, als we een kleine roscón hebben zal deze waarschijnlijk na 15 minuten klaar zijn. We halen ze eruit en laten ze een afkoelen. Als we het leuk vinden, kunnen we ze overlangs doormidden snijden en vullen met slagroom, chocolademousse of een andere favoriete vulling. Voor het serveren bestrooien met basterdsuiker of poedersuiker.
Traditioneel wordt de roscón de Reyes met dikke warme chocolademelk gegeten.

Namens Spaanse Verhalen… ¡¡Que aprovecha, y un próspero Nuevo Año!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR....

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

De kwintencirkel

Blog van Pieter Simons

%d bloggers liken dit: