Lusitania

Doorverwijzing naar het verhaal van Lusitania.

Op deze foto zien we een stukje van Vía de la Plata (de Zilverweg). Ze maar de snelweg naar Rome om het in Hiospania gedolven goud en zilver zo snel mogelijk naar Rome te transporteren. Het is een weg van (ik schat) 2 meter breed geplaveid met grote ongelijke stenen en hoge opstaande (stoep)randen. Links naast de weg zien we een triomfboog (Arco tetrápilo) en rechts wat funderingen van, waarschijnlijk, huizen.

Na de Punische oorlogen veroverde de Romeinen geleidelijk aan het hele Iberische schiereiland. Zo werden ook de Lusitani, een dapper maar vredelievend volk, dat zich hard verzet had tegen de Romeinse overheersing, verslagen. Na de verovering van het gehele Iberisch schiereiland inde tweede eeuw v. Chr. werd het in eerste instantie in twee provincies was verdeeld. Maar in jaar 27 v. Chr. besliste Keizer Augustus dat het schiereiland anders verdeeld moest worden. De gebieden van de twee provincies, Hispania Citerior en – Ulterior, waren te groot en dus werd het schiereiland met drie provincies extra uitgebreid. Hispania Lusitania of kortweg Lusitania was daar één van. En dat is waar het in Spaanse verhalen deze week om draait. Hoe verging het de Lusitaniërs tijdens de Romanisering van het schiereiland? Wat deden deze Romeinen om de levensomstandigheden van deze Lusitaniërs te verbeteren, en was dit überhaupt bedoeld om hun leven te verbeteren of was het alleen eigenbelang. Klik op deze link en lees dan het hele verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

%d bloggers liken dit: