Pisto Manchego

Pisto manchegoMorteruelo is een typisch stoofpotje uit Cuenca en Albacete Traditioneel wordt het vanaf het begin van de zomer tot in de herfst geserveerd, zeg maar van juli tot september. Door het gebruik van allerlei andere soorten groente wordt het tegenwoordig mogelijk om het ’t hele jaar door te serveren. De bijnaam “manchego” wil zeggen dat het origineel afkomstig is uit La Mancha. Tegenwoordig wordt het, net paella, bijna overal in Spanje bereid.

Pisto manchego. (¡Gracias a Montse!)

Geschiedenis van de Pisto


In principe wordt het woord “pisto” door sommige auteurs etymologisch in verband gebracht met het dialectisch Italiaans, dat op zijn beurt afkomstig is van het laat-Latijnse pistare, dat pureren, iets persen of het ergens het sap eruit halen (bij een gevogelte- of kippenbouillon), of van het Latijnse pistus (“gestampt”). Zo werd het in de 17e eeuw in de Spaanse keuken geïntroduceert. Met de geleidelijke toevoeging van tomaat en paprika’s uit Amerika. Dit gerecht heeft zijn wortels in Noord-Afrika. Pisto is eigenlijk “chuchuka” (of shakchuka), een typisch Berbers gerecht.

Karakteristieke eigenschappen


Oorspronkelijk werd het gerecht door de boeren van La Mancha in de open lucht bereid met de producten van de groentetuin, waartoe zij gemakkelijk toegang hadden. Authentieke pisto manchego bevat alleen groene pepers en tomaten. Dit gezegd zijnde, zijn er, afhankelijk van het geografisch gebied, variëteiten van dit originele recept, zo zijn er varianten met rode paprika, ui en zelfs knoflook. Eén ding is zeker, er worden altijd tomaten en paprika’s in verwerkt. Alle ingrediënten worden in kleine blokjes van iets meer dan een halve centimeter gesneden. De groenten worden achtereenvolgens gepocheerd in een pan met olijfolie en als het klaar zijn, laat men ze rusten. De meeste moderne recepten die van het oorspronkelijke recept afwijken, stellen de volgende volgorde voor: eerst de ui, dan de paprika, en als die zacht is geworden, de courgette en als laatste de tomaten. De courgette kan worden vervangen door aubergine.

In bepaalde delen van La Mancha worden geperste knoflook en komijn toegevoegd, wat het een karakteristieke smaak geeft. Een ander typisch ingrediënt is gebakken varkenslende in kleine stukjes, wat het tot een zeer compleet gerecht maakt.

Het kan zowel warm als koud opgediend worden. Vaak wordt het vergezeld van een in de olijfolie gepocheerd ei (heuvos fritos) of van wat worst, vooral longanizas gebakken in een karakteristieke aardewerken schotel. Soms wordt het ook geserveerd als een tapa met een paar stukjes gerookte ham.

Recept voor 4 personen:

  • 1 grote gourgette of aubergine
  • 1 grote ui 
  • 2 rode paprika’s
  • 1 groen paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 rijpe tomaten
  • 4 eieren
  • paprikapoeder
  • olijfolie
  • peper en zout

 1. Al de groentes goed wassen en de pitjes van paprika goed verwijderen. Snij alle groente in blokjes van iets meer dan een halve  tot een centimeter. Ui bijvoorbeeld iets fijner dan de andere groente, de grote van blokjes bepaald namelijk ook de baktijd van de groente. 
 2. Als u verse tomaten gebruikt moet u die eerst plisseren (ontvellen van tomaat; kruislings insnijden aan de onderkant, 15 seconde in kokend water en dan direct in ijskoud water, daarna kunt u het velletje makkelijk verwijderen) en van het zaad ontdoen. Daarna in kleine blokjes snijden.
 3. Neem een koekenpan die groot genoeg is voor alle groente. Verhit ‘m terwijl u er een flinke scheut olijfolie aan toevoegt. Wanneer de olie heet genoeg is gaat u de groente toevoegen en het vuur lager zetten. Eerst de ui en de paprika’s, en telkens als u ingrediënten toevoegt een klein beetje zout toevoegen, dat helpt bij het bakken.
 4. Voeg na 10 minuten (of wanneer u ziet dat de groenten bijna gaar zijn) de courgette of aubergine toe, en laat nog vijf minuten koken. Voeg na deze tijd de in blokjes gesneden tomaat, een laatste snufje zout en wat zoete paprikapoeder toe. Dan afdekken en op een laag vuurtje nog even gaar laten sudderen. Voor het serveren proeven of het voldoende zout bevat en op smaak brengen met wat gemalen zwarte peper.
 5. Dan als laatste, maakt  u een plekje voor de eieren vrij (1 per persoon, en elk ei zijn eigen plekje) die u een minuutje mee laat pocheren in de afgedekte koekenpan. U kunt de eieren ook in een aparte koekenpan met veel olijfolie pocheren. 
 6. Pisto is een zeer gezond en smakelijk gerecht. Het wordt vaak vergezeld van een beetje gekookte rijst, dan is het een complete goed gebalanceerde maaltijd.

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Dit was een van de Spaanse Verhalen in de website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

 • Laatst bijgewerkt 2021-07-22

Coralma*

 

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Pisto manchego|paginacode=137285580| datum=20210728}}
{{Bronvermelding: La Opinión|https://laopinion.com/2014/01/07/el-pisto-manchego-una-delicia-de-la-tierra-de-don-quijote/| datum=20210728}}

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: