Ermesinda

Ermesinda gemalin van Alfonso II ‘el Católico’

Spaanse verhalen              Koningin-gemalin van 739 tot 757   spaanseverhalen.com
Spaanse verhalen   spaanseverhalen.com   …………………… Ermesinda, ook wel Ormisenda of Ermisenda genoemd, was Koning Gemalin van Asturias door haar huwelijk met koning Alfonso I ‘el Católico’, de zoon van de Hertog van Cantabria. Zijzelf was de dochter van koning Pelayo en koningin Gaudiosa.

 

Biografie


Volgens de Cronicle Albeldense, was zij de dochter van koning Pelayo en zijn vrouw Gaudiosa, en de zuster van koning Favila de Asturias. Bij de dood van haar vader, de eerste koning van Asturias, werden haar rechten op de troon overgebracht naar haar man, zoon van hertog Pedro de Cantabria, die de latere koning Alfonso I ‘el Católico’ zou worden.

Spaanse verhalen, Ermesinda
Ermesinda de Asturias, vrouw van Alfonso I ‘el Católico’.

Ermesinda koningin-gemalin van Asturias, door Francisco Joaquín Gutiérez de la Vega, 1854 (Museo del Prado, Madrid)
Familie
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Don Pelayo
Moeder Gaudiosa
Echtgenoot Alfonso I de Asturias
Kinderen Fruela I
Vimarano
Adosinda

Haar exacte geboortedatum is niet bekend, maar dat is ergens tussen de jaren 720 en 730 geweest, en waarschijnlijk in Asturias, hoewel dit niet gedocumenteerd is, zoals vele gebeurtenissen en feiten uit die tijd. Ook de datum van haar overlijden is niet bekend.

 

Begraven


Hier ligt Ermesinda, samen met haar man Alfonso I de Asturias, begraven in de grot van Covadonga. Vlakbij het graf van haar vader, Don Pelayo.

Na haar dood, werd haar lichaam, volgens bisschop Sebastian de Salamanca en de Primera Crónica General, begraven in het klooster van Santa Maria dat stond in de buurt van de stad Cangas de Onis. In hetzelfde klooster werd ook haar echtgenoot, koning Alfonso I ‘el Católico’, begraven. De Cordobaanse kroniekschrijver Ambrosio de Morales, beschreef dit graf in de 16ᵉ eeuw als het graf van Koning Alfonso I en zijn vrouw Ermesinda, gelegen in de heilige grot van Covadonga:

“Su tumba es la que está al cabo de la Iglesia frontero del altar mayor, en una pequeña cueva. En partes está labrada. Es un lucillo de piedra lisa, con cubierta de una pieza, de cuatro pies de ancho a la cabecera y dos a los pies, como ataúd, pero cubierta llana y no tumbada. Su largo, doce pies y tres en alto.”
“Haar graf is dat wat ligt voor het hoofdaltaar van de kerk, in een kleine grot. dat gedeeltelijk is uitgehouwen.  Het is een arcosolium van glad geslepen steen, bedekt met een steen van vier voet breed aan het hoofd en twee voet breed aan het voeteinde, als een grafkist, maar bedekt met een pleisterwerk en niet met een stenen deksel. Twaalf voet lang en drie voet hoog.”

Men verondersteld dat in het graf de overblijfselen van koning Alfonso I en zijn vrouw Ermesinda liggen en dat deze geplaatst werden in de Heilige grot van Covadonga te Asturias en waarop het volgende grafschrift is te lezen:

“AQVI YAZE EL CATOLICO Y SANTO REI DON ALONSO EL PRIMERO I SV MVJER DOÑA ERMENISINDA ERMANA DE DON FAVILA A QVIEN SVCEDIO. GANO ESTE REY MVCHAS VITORIAS À LOS MOROS. FALLECIO EN CANGAS AÑO DE 757.”
“HIER LIGT DE KATHOLIEKE EN HEILIGE KONING DON ALFONSO DE EERSTE EN ZIJN VROUW DOÑA ERMESINDA, ZUSTER VAN DON FAVILA DIE ERIN SLAAGDE VELE OVERWINNINGEN TE BEHALEN OP DE MOREN. HIJ STIERF IN CANGAS DE ONIS IN 757”.

Uit haar huwelijk met Alfonso I ontving zij drie kinderen:

  • Fruela I (722 – 768), die bij de dood van zijn vader het koningschap over Asturias erfde. Hij werd samen met zijn vrouw, koningin Munia de Álava, begraven in de kerk van San Salvador te Oviedo, die hijzelf had opgericht.
  • Vimarano (¿? – 765). Zij werd vermoord door haar broer, koning Fruela I de Asturias.
  • Adosinda. Zij trouwde met koning Silo de Asturias, de zesde koning van Asturias. Ze werd samen met haar man begraven in de kerk van San Juan de Santianes te Pravia.
Voorgangsters en opvolgsters van Ermesinda
Voorganster
Froiluba
Koningin-Gemalin van Asturias:
739 – 757
Opvolgster
Munia de Ávala

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-03-24

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Ermesinda|oldid=94694816|datum=20151227}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

–    Ermesinda koningin-gemalin van Asturias,,,,. Auteur – Joaquín Gutiérrez de la Vega
–    Ermesinda de Asturias, vrouw van Alfonso I ‘el Católico’. Auteur – António de Holanda (c. 1490) (dit is een detail van het schilderij)
–    Hier ligt Ermesinda, samen met haar man Alfonso I de Asturias,,,,,,,,,,. Auteur – Coralma *

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: