Alfonso V de León ‘el Noble’

Alfonso V de León ‘el Noble’

c. 996 – 1028
Alfonso werd geboren in 994 en stierf in Visue in 1028. Hij was de zoon van Bernudo II en diens echtgenote Elvira Garcia, dochter van graaf Garcia I Fernandez van Gastilla. Hij werd koning van León in 999 tot zijn dood toe.

 

Biografie


Het koningschap

Hij volgde zijn vader Bermudo II op toen hij drie jaar oud was, maar bleef onder de voogdij van zijn moeder Elvira Garcia en zijn leermeester, graaf Menendo González(zoon van Gonzalo Menéndez ) staan. Graaf Menendo Gonzalez was verantwoordelijk voor zijn opvoeding en had hem daarvoor mee naar Galicia genomen. Later verwijst Alfonso er nog naar als hij schrijft: “Menendo, hertog van Galicia, die mijn predikant en mijn leermeester was”. De meeste documenten die Alfonso V in zijn beginperiode als bewindvoerder uitschrijft gaan over verleende gunsten aan Galicia. Een van de zonen van zijn leermeester, Ramiro Menendez was zijn armiger regis.

In 1017 werd van Alfonso V verwacht dat hij volwassen genoeg was om het koningschap over te nemen, hij was nog maar net 21. Net als veel van zijn voorgangers liet Alfons V zich keizer noemen om zo zijn verhouding tot de andere christelijke heersers van Spanje te verduidelijken. De drie belangrijkste edelen van het koninkrijk verdwenen hetzelfde jaar nog; de graaf van Castilia, de leider van de Banu Gómez en de graaf van Galicia, Menendo Rodriguez. Zij waren in het vorige regentschap een constante factor van problemen geweest. Alfonso V wilde een ommedraai maken in het beheer en daarvoor was een nieuw wettelijk kader nodig.

Het koninkrijk León in het 1000.

Alfonso V de León ‘el Noble’
Persoonlijke Gegevens
Regeerde 999 – 1028
Geboren c. 996
Overleden 1028 Visue, León
Begraven Panteón de Reyes de San Isidoro de León
Voorganger Bermudo II
Opvolger Bermudo III
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Bermudo II de León
Moeder Elvira Garcia
Echtgenote Elvira Menéndez
Urraca de Navarra
Nakomelingen:
met Elvira:
.
met Urraca:
.
Bermudo III de León
Sancha de León
Jimena de León
De handtekening van Alfonso V de León.

Hij begon het werk om zijn christelijk koninkrijk in het noordwesten van het Iberisch Schiereiland te reorganiseren na een grotendeels desastreuze periode van burgeroorlog en Arabische invasies. Dus werd er in 1017, tijdens een bijeenkomst van het Koninklijke bestuursorgaan (curia regla), werd het Fuero de León vastgesteld, waarin werd beschreven hoe de strafrechtelijke sancties werkte als men de wetten van het Leonese feodalisme overtrad. Hiermee wilde men een einde maken aan de voorafgaande wanorde en gelijk de werkelijke macht herstellen. Men noemde het de “Wet van León” (Fuero de León), welke bestond uit een reeks voorschriften, opgesteld tijdens een concilium in de kathedraal van Leon in 1020, afgekondigd door koning Alfonso V de León. Aan deze twintig bepalingen werden achtentwintig bepalingen toegevoegd die het lokale leven in de stad León regelde.

Alfonso V herbouwde León, de stad die voor een groot deel was vernietigd door de aanvallen van Almanzor. Zijn naam en die van zijn echtgenote worden geassocieerd met de schenking van de eerste privileges aan de stad León in het jaar 1017.

 

Huwelijken en nakomelingen

Hij trouwde in 1013 met Elvira Menendez, dochter van zijn leermeester Graaf Menendo en zijn vrouw Muniadona, kleindochter van vaderskant van graaf Gonzalo Menendez “Magnus Dux de Portugal” en gravin Ilduara Peláez. Uit dit huwelijk verkreeg hij twee kinderen.

Elvira overleed op 2 december 1022, en het jaar daarop trouwt Alfonso V voor de tweede keer, tussen mei en vóór 13 november 1023, met Urraca Garcés, dochter van koning Garcia Sanchez II de Pamplona, en zus van koning Sancho ‘el Major’. Er werd niet gekeken naar de bloedverwantschap want beide waren toch afstammelingen van graaf Fernán González. Uit dit huwelijk werd geboren:

  • Jimena Alfonso, waarvan de oude auteurs zeggen dat ze trouwde met Fernando Gundemáriz. Maar de moderne historici zeggen dat Fernando Gundemáriz getrouwd was met Sancha Ordóñez.

 

Dood en Begrafenis

Hij stierf tijdens de belegering van Viseu, in Portugal in 1028 toen hij werd geraakt door een pijl. Zijn lichaam werd meegenomen naar de stad León en werd daar begraven in het Panteón de Reyes de San Isidoro van León, samen met zijn ouders en naast zijn eerste echtgenote Elvira. De stenen grafkist waarin het lichaam van de koning werd afgelegd is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en op het deksel is de volgende Latijnse tekst uitgehouwen:

H. IACET ADEFONSUS QUI POPVLATIT LEGIONEM … ET DEDIT BONOS FOROS ET FECIT/ECCLESIAM HANC LVTO ET LATERE. HABVIT PRAELIA CUM/SARRACENIS, ET INTERFECTUS,EST SAGITTA APUD VISEUM/PORTUGAL FUIT FILIUS VEREMUNDI ORDONII/OBIIT ERA M SEXAGESIMA QUINTA III NAS M
Hier ligt Alfonso, die León opnieuw bevolkte … en het goede fueros gaf, de kerk bouwde hij van klei en baksteen. Hij streed tegen de Saracenen, en werd daar door een pijl gedood, Viseu, Portugal. Hij was de zoon van Bermudo Ordoñez. Gestorven in 1000 vijfenzestigste 3 geboren 1000.

 

Voorgangers en opvolgers van Alfonso V ‘el Noble’
Voorganger
Bermudo II ‘elGotoso’
Koning van León
999 – 1028
Opvolger
Bermudo III ‘el Mozo’

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-04-22

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Alfonso V de León|oldid=108614377|datum=20160303}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Alfonso V van León|paginacode=56861266| datum=20210422}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: