Gaudiosa (en andere gemalinnen van Asturias)

Gaudiosa, gemalin van Pelayo (¿?-737)


Lithografie van Gaudiosa, gemalin van Don Pelayo, eerste koningin van Asturias.

Gaudiosa is een niet geverifieerd figuur in de geschiedenis die de vrouw van koning Pelayo en de moeder van koning Favila van Asturias zou zijn. Haar bestaan is niet bewezen.


De naam

In de Crónica Rotense (kroniek van Alfonso III) verschijnt de volgende tekst:

  […] En op dezelfde plaats werden 124.000 van de Moslims gedood, en 63.000 die overbleven gingen naar de top van de berg Auseva, en via de plaats Amuesa daalden zij af naar Liébana. Maar ook deze ontkwamen niet aan de wraak van de Heer. Toen zij langs de top van de berg die aan de oever van de rivier Deva ligt, naast het dorp dat zij Cosgaya noemen, marcheerden, gebeurde het op Gods bevel dat deze berg, ondersteboven van zijn fundamenten, de 63.000 mannen in de rivier wierp, en daar begroef de berg hen allen […]. Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

In deze, origineel in het Latijn geschreven, kronieken wordt Cosgaya geschreven als Causecadia en ligt het in het huidige Cantabria.

Het is mogelijk dat koningin Gaudiosa het resultaat is van een interpolatie door de 16e eeuwse historicus Ambrosio de Morales. Volgens Ambrosio de Morales was Gaudiosa afkomstig uit Cosgaya (Causegadia), in Liébana, en heeft Pelayo haar ontmoet toen hij in dat gebied paarden verhandelde, zonder dit punt te verduidelijken.

Het belang


De dochters van de hoge adel of koninklijke families speelden vaak een doorslaggevende rol in de politiek van die tijd, aangezien zij een fundamentele troef van de monarchieën waren. Door hun huwelijken werden de betrekkingen met andere koninklijke families versterkt. Bijna alle koninginnen van deze periode in het koninkrijk Asturias trouwden als garantie voor (buitenlandse) politieke overeenkomsten, vandaar hun buitengewone belang. Galicia, Castilla en Navarra waren in wezen de landen van herkomst van de echtgenotes van de Asturische koningen, sleutelelementen in deze politiek van allianties tussen leden van de adel en gebieden die onder hun controle stonden, die altijd zeer gecompliceerd was.

De persoon Gaudiosa


Sommige artikelen spreken over een paragraaf in de kronieken van Alfonso III (9e10e eeuw)

  “Pelagius post nonum decimum regni sui annum completum, propria morte decessit et sepultus cum uxore sua Gaudiosa Regina territorio Cangas in Ecclesia Sanctae Eulaliae de Velanio fuit. Era DCCLXXV”
“Pelayo, die negentien jaar geregeerd had, stierf een natuurlijke dood en werd samen met zijn vrouw koningin Gaudiosa begraven op het grondgebied van Cangas, in de kerk van Santa Eulalia de Velanio (jaar 737 (jaartal is aangepast))”

Deze paragraaf komt inderdaad voor in sommige transcripties van de Crónica Ad Sebastianum, maar alleen in die welke volgen op de vertaling van Ambrosio de Morales zelf, en het is goed mogelijk dat deze paragraaf een toevoeging was van de historicus zelf. Daarom heeft hij geen historiografische waarde.

Begraven


Volgens de Asturische traditie werd haar lichaam na haar dood begraven in de kerk van Santa Eulalia de Abamia, gelegen in de Asturische stad Abamia, waar later ook haar man, koning Pelayo, zou worden begraven. Aan de evangeliezijde van de kerk is de lege tombe die vermoedelijk het stoffelijk overschot van de koning bevatte nog steeds bewaard gebleven, en daartegenover, aan de epistelkant, bevindt zich de tombe die het stoffelijk overschot van de vrouw van Don Pelayo bevatte. De kroniekschrijver Ambrosio de Morales schreef in zijn werk dat Alfonso X ‘el Sabio’, koning van Castilla y León, opdracht gaf de overblijfselen van koning Pelayo en die van zijn vrouw over te brengen naar de Heilige Grot van Covadonga.

Het graf van koning Pelayo en zijn gemalin Gaudiosa

In een natuurlijke holte in de Heilige Grot van Covadonga, en geplaatst in een stenen tumulus, rusten nu de overblijfselen van koning Pelayo, die van zijn vrouw en die van Ermesinda, de zus van de koning. De volgende inscriptie is op het graf gekerfd:

  “AQVI YACE EL SEÑOR REY DON PELAIO, ELLETO EL AÑO DE 716 QUE EN ESTA MILAGROSA CUEBA COMENZO LA RESTAVRACION DE ESPAÑA BENCIDOS LOS MOROS; FALLECIO AÑO 737 Y ACOMPAÑA SS M/gEr Y ErMANA”
“Hier ligt de Heer Koning Don Pelayo, hij begon in get jaar 716, vanuit deze wonderbaarlijke grot, met de herovering van Spanje op de Moren; Overleden in het jaar 737 en vergezeld van zijn Vrouw en Zuster”.

Toch zijn er nog vele historici die vragen stellen bij de overdracht van de overblijfselen van koning Pelayo en zijn vrouw naar Covadonga.

De Heilge grot van Covadonga met de kapel. Wezien de grot vanaf de zijkant met achterin het kleine gemetseld kapelletje in Spanje ook wel en ermita genoemd.
De Heilige grot van Covandonga waarin zich het graf van Pealayo en zijn vrouw Gaudiosa bevindt.

Huwelijk en nakomelingen


Uit haar huwelijk met koning Pelayo werden twee zonen geboren.

Voorgangsters en opvolgsters van koningin Gaudiosa
Voorganster
Nieuwe Titel
Koningin consorte van Asturias
718 – 737
Opvolgster
Froiluba

Andere gemalinnen van Asturische koningen zijn:
Vanaf Tot Naam Notitie
¿? 737 – ¿? Guadiosa Echtgenote van koning Pelayo, ze wordt verder niet vermeld in de geschiedschrijving.
¿? ¿? Froiluba Echtgenote van koning Favila.
739 757 ¿? Ermesinda, Dochter van Pelayo. Echtgenote van koning Alfonso I.
¿? ¿? Munia Echtgenote van koning Fruela I.
774 783 Adosinda, dochter van Alfonso I. Echtgenote van koning Silo.
783 789 Creusa Echtgenote van koning Mauregato.
¿? ¿? Ozenda Echtgenote van koning Bermudo I, waarschijnlijk een andere schrijfwijze voor ‘Adosinda’ net als de vrouw van Silo. In de kronieken van Rodrigo de Toledo en Lucas de Tuy noemt men haar Imilo of Nunilo.
820 voor 842 Urraca Echtgenote van koning Ramiro I, mogelijk nakomelinge van Vasco-Navarra (Baskisch-Navarra).
842 na 848 Paterna de Castilla Echtgenote van koning Ramiro I.
850 866 Nuña Echtgenote van koning Ordoño I.

Tijdens het bewind van Ordoño I (850 – 866) stond het koninkrijk Asturias meer bekend als het koninkrijk León. Alfonso III verdeelde het koninkrijk in 910 onder zijn drie zonen, Freula II kreeg het koninkrijk Asturias.

Vanaf Tot Naam Notitie
869/870 910 Jimena de Pamplona Echtgenote van koning Alfonso III.
911 ¿? Nunilo Jimena Echtgenote van koning Fruela II.
917  ¿? Urraca bint Qasi Echtgenote van koning Fruela II.

Dinastie : Astur – Leonesa
Vader : ¿?
Moeder : ¿?
Echtgenoot : Don Pelayo
Kinderen : Favila I (koning van Asturias)

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

          • Castilla y Leon
          • León (hoofdstad)
Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

    • Last updated 2023-04-28

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

    • Spanish Wikipedia|titel=Gaudiosa|pagecode=108750002| date=20151218

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: