Gaudiosa (en andere gemalinnen van Asturias)

Gaudiosa

Gaudiosa is een niet-geverifieerd personage in het verhaal welke de vrouw van koning Don Pelayo en moeder van koning Favila van Asturias was. Haar bestaan is tot op heden niet bevestigd.


 

Vanaf Tot Naam Notitie
¿? 737 – ¿? Guadiosa Echtgenote van koning Pelayo, ze wordt verder niet vermeld in de geschiedschrijving.
¿? ¿? Froiluba Echtgenote van koning Favila.
739 757 ¿? Ermesinda, Dochter van Pelayo. Echtgenote van koning Alfonso I.
¿? ¿? Munia Echtgenote van koning Fruela I.
774 783 Adosinda, dochter van Alfonso I. Echtgenote van koning Silo.
783 789 Creusa Echtgenote van koning Mauregato.
¿? ¿? Ozenda Echtgenote van koning Bermudo I, waarschijnlijk een andere schrijfwijze voor ‘Adosinda’ net als de vrouw van Silo. In de kroniekenvan Rodrigo de Toledo en Lucas de Tuy noemt men haar Imilo of Nunilo.
820 voor 842 Urraca Echtgenote van koning Ramiro I, mogelijk nakomelinge van Vasco-Navarra (Baskisch-Navarra).
842 na 848 Paterna de Castilla Echtgenote van koning Ramiro I.
850 866 Nuña Echtgenote van koning Ordoño I.

Tijdens het bewind van Ordoño I (850 – 866) stond het koninkrijk Asturias meer bekend als het koninkrijk León. Alfonso III verdeelde het koninkrijk in 910 onder zijn drie zonen, Freula II kreeg het koninkrijk Asturias.

Vanaf Tot Naam Notitie
869/870 910 Jimena de Pamplona Echtgenote van koning Alfonso III.
911 ¿? Nunilo Jimena Echtgenote van koning Fruela II.
917  ¿? Urraca bint Qasi Echtgenote van koning Fruela II.

Dinastie : Astur – Leonesa
Vader : ¿?
Moeder : ¿?
Echtgenoot : Don Pelayo
Kinderen : Favila I (koning van Asturias)

Gaudiosa


Gaudiosa (Cosgaya, Cantabria, ¿? – ¿?). Echtgenote van koning Pelayo, (de eerste koning van Asturias) en daardoor koningin van Asturias. Ze was de moeder van koning Favila de Asturias.

De naam

In de Crónica Rotense verschijnt deze tekst:

Gaudiosa in een 19e eeuwse lithografie
….. Y en ese mismo lugar fueron muertos 124.000 de los musulmanes, y 63.000 que habían quedado subieron a la cima del monte Auseva, y por el lugar de Amuesa bajaron a la Liébana. Pero ni siquiera ésos escaparon a la venganza del Señor. Cuando marchaban por lo alto del monte que está sobre la ribera del río que se llama Deva, junto a la villa que llaman Cosgaya, ocurrió por sentencia de Dios que ese monte, revolviéndose desde sus fundamentos, lanzó al río a los 63.000 hombres, y allí los sepultó a todos el tal monte …..
….. En op dezelfde plaats werden 124.000 van de Moslims gedood, en de overgebleven 63.000 die gingen naar de top van de berg Auseva, en via de plaats Amuesa daalden zij af naar Liébana. Maar zelfs zij ontsnapten niet aan de wraak van de Heer. Toen zij marcheerden op de top van de berg die zich bevindt aan de oever van de rivier Deva, nabij het dorp Cosgaya, gebeurde het door het vonnis van God dat deze berg, ondersteboven van zijn grondvesten, de 63.000 mannen in de rivier wierp, en hen daar allen begroef de berg …..

In deze kronieken, geschreven in het Latijn, wordt Cosgaya geschreven als Causegaudia en ligt het in het huidige Cantabria.

 

Biografie


Alles wijst erop dat de koningin Gaudiosa het resultaat is van een vinding (lees: verzinsel) die door de historicus van de 16e eeuwAmbrosio de Morales, en dat geboren in de Cantabrische regio van Liébana, in het dorpje Cosgaya, en daar koning Don Pelayo, zoon van Hertog Favila, heeft leren kennen. De legende verteld dat hij daar naartoe ging om paarden te verhandelen.

In sommige artikelen is te lezen dat in de Kroniek van Alfonso III ( 9e eeuw – 10e eeuw ) de volgende paragraaf verschijnt:

“Pelagius post nonum decimum regni sui annum completum, propria morte decessit et sepultus cum uxore sua Gaudiosa Regina territorio Cangas in Ecclesia Sanctae Eulaliae Velanio fuit. Era DCCLXXV

“Pelayo stierf, nadat hij negentien jaar geregeerd had, een natuurlijke dood en werd samen met zijn vrouw, koningin Gaudiosa, begraven op het grondgebied van Cangas, in de kerk van Santa Eulalia de Velanio. (Jaar 737) ».

Deze paragraaf komt inderdaad voor in sommige transcripties van de Crónica Ad Sebastianum, maar ze staan in de transcriptie van Ambrosio de Morales zelf en het is heel goed mogelijk dat deze paragraaf een toevoeging voor of door de historicus zelf. Daarom heeft het geen historiografische geldigheid.

Begraven

Na haar dood werd ze begraven in de kerk van Santa EulaliateAbamia, waar later ook haar man, koning Don Pelayo begraven zou worden. Aan de Evangelie kant van deze kerk bewaart men momenteel het lege graf dat eens de resten van deze koning bevatte, en daartegenover, aan de kant van het Epistel, bewaart men het graf waar eens de resten van de vrouw van deze koning in lagen. De kroniekschrijver Ambrosio de Morales schrijft in zijn werken dat Alfonso X ‘el Sabio’, koning van Castilla en León bevolen heeft om de resten van koning Pelayo en zijn vrouw over te brengen naar de Heilige grot van Covadonga. In een natuurlijke holte van deze grot liggen de overblijfselen van koning Don Pelayo en zijn vrouw, en van Ermesinda, de zuster van de koning. het graf is afgedekt met een grote gepolijste steen met de inscriptie: 

Het graf van koning Don Pelayo, zijn vrouw Adosinda.

“AQVI YACE EL SEÑOR REY DON PELAYO, ELLETO AL AÑO DE 716 QUE EN ESTA MILAGROSA CUEBA COMENZO LA RESTAVRACION DE ESPAÑA BENCIDOS LOS MOROS; FALLECIO AÑO 737 ACOMPAÑA SSM/gEr Y ErMANA”

“Hier ligt de Heer Koning Don Pelayo, hij begon, vanuit deze wonderbaarlijke grot, in het jaar 716 met de herovering van Spanje op de Moren; Overleden in het jaar 737 en vergezeld van zijn Vrouw en Zuster”.

Toch zijn er nog vele historici die vragen stellen bij de overdracht van de overblijfselen van koning Pelayo en zijn vrouw naar Covadonga.

De kapel in de Heilige grot van Covadonga.

Huwelijk en nakomelingen

Uit haar huwelijk met koning Pelayo werden twee zonen geboren.

 

Voorgangsters en opvolgsters van koningin Gaudiosa
Voorganster
Nieuwe Titel
Koningin consorte van Asturias
718 – 737
Opvolgster
Froiluba

 

Verwant aan dit onderwerp:

 

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-03-12

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Gaudiosa|oldid=108750002|datum=20151218}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

–    Gaudiosa in een 19e eeuwse lithografie. Auteur – “Perea”: Alfredo Perea (1839-1895) or Daniel Perea (1834-1909). ;Publiek domein
–    Het graf van koning Don Pelayo, zijn vrouw Adosinda. Auteur – Coralma* –
–    De kapel in de Heilige grot van Covadonga. Auteur – Coralma*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: