Dynastie Jiménez (Dinastía Jimena)

Dynastie Jimena

 

…………………………………Dynastie Jiménez (Dinastía Jimena)


  • Koning Jimeno de Pamplona (c. 720)

De meest oude tekst die naar deze vorst verwijzen komen uit het jaar 781.

Vader (waarschijnlijk grootvader, door een verschil van bijna honderd jaar) van García Jiménez en van Iñigo Jiménez, zij zouden vorst geweest zijn over verschillende delen, maar dat tot op heden niet mogelijk is geweest om deze plekken precies vast te stellen.

  • Garcia Jiménez (835 – 886)

Zoon (waarschijnlijk kleinzoon, door een verschil in bijna honderd jaar) van koning Jimeno, trouwde met Onneca Rebelle de Sangüesa, die geboorte gaf aan Iñigo en Sancha Garcés. Hij was co-regent bij afwezigheid van opvolgers tussen 870 en 880. Bij een tweede huwelijk met Dadildis Pallars (zus van graaf Ramón I de Ribagorza y Pallars) werden koning Sancho Garcés I de Pamplona en Jimeno Garcés de Pamplona geboren.

  • Iñigo Jiménez ( monarch 842)

Zoon (waarschijnlijk kleinzoon, door een verschil van bijna honderd jaar) van koning Jimeno, was even oud als zijn broer Gracía Jiménez. Er is maar weinig bekend van de vorst, de meeste documenten waarin hij voor komt zijn vervalsingen. En hij wordt verward met een eerdere Iñigo Jiménez, die zijn vader zou kunnen zijn. Samen met Oneca krijgt hij een zoon Iñigo Iñiguez, de stichter van de Iñiga dynastie.

  • Iñigo Garcés

Hij was de zoon van de co-regent García Jiménez en Oneca de Sangüesa.

Hij trouwde met doña Jimena en de vader van García Iñiguez, Jimeno Iñiguez, Fortún Iñiguez, Sancho Iñiguez en doña Toda, die trouwde met García Iñiguez de Olza.

  • García Iñiguez (839 – 861)

Niet te verwarren met García Iñiguez, koning van Pamplona tussen de jaren 851 en 880. Zoon van Iñigo Garcés en van Jimena. Hij was de broer van Jimeno Iñiguez, Fortún Iñiguez en Sancho Iñiguez, die naar Córdoba vluchtte.

Hij was de bewindvoerder van Valdonsella en stierf in de slag van Liédena in het jaar 861.

  • Sancho Garcés I de Pamplona (865 – 925)

Koning van Pamplona tussen 905 en 925.

Zoon van García Jiménez en Dadildis de Pallars. Bij de dood van García I Iñiguez, in het jaar 870, heers hij over Valdonsella en al snel neemt hij de leiding over van alle omliggende gebieden, hij is de eerste die probeert de Ribera del Ebro te veroveren. Met de steun van de Asturische koning Alfonso III de Asturias (Alfonso is (waarschijnlijk) getrouwd met Jimena dochter van García Iñiguez de Pamplona, dus zwager van Sancho), samen met de graaf van Pallars bezetten ze Pamplona, waarmee ze Fortún Garcés dwingen om af te treden.

Ze omzeilen de erfelijke rechten van de kinderen van Fortún Garces, die nog wel aan het Hof verblijven, deze rechten vallen alle ten goede aan hun kleindochter Toda de Larraún die trouwd met Sancho Garcés I, daarmee wordt deze familie sterker in hun politieke waarde en worden zij aanvaard als koning van Pamplona vanaf 905, en zetten de dynastie Jimena van Iñiga, over Navarra, voor de komende drie eeuwen voort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s