García II de Galicia

García II de Galicia

1042 – 1090

García de Galicia of Garcia II (1042 – 1090), koning van Galicia (in twee periodes: 1065 – 1071 en 1072 – 1073). Derde zoon van koning Fernando I en koningin Sancha en broer van de koningen Sancho II de Castilla en Alfonso VI de León. Hij stierf in 1090, als gevangene van zijn broer, koning Alfonso VI, in het kasteel van Luna.

 

De oorsprong van de Familie


Derde zoon van koning Fernando I en koningin Sancha de León, zijn grootouders van vaderskant waren koning Sancho Garcés III de Pamplona en koningin Muniadona de Castilla en van moederskant waren het koning Alfonso V de León en koningin Elvira Menéndez.

Hij was de broer van Sancho II, de eerste koning van Castilla, en van Alfonso VI, koning van León, en van de prinsessen Elvira de Toro en Urraca de Zamora.

Zomaar een straatje in Tuy, waarvan Garcia het bisdom herstelde.

Het wapen van Galicia

De vlag van het koninkrijk Galicia
Koning van Galicia
Regeerde van 1065 – 1071
Geboren rond 1042
Gestorven 22 maart 1090 (Kasteel de Luna)
Begraven Pantheon der koningen van San Isidro te León.
Voorganger Fernando I de León
Opvolgers
Familie
Dynastie Dinastía Jimena
Vader Fernando I de León
Madre Sancha de León

 

Biografie


Na de dood van zijn vader in 1065 ontving hij volgens zijn testament het koninkrijk Galicia en het heroverde grondgebied van wat nu deel uitmaakt van Portugal, inclusief de belangrijke stad Coimbra. Bovendien kreeg hij de paria’s van de islamitische taifa’s van Sevilla en Badajoz. Zijn broers Sancho en Alfonso kregen respectievelijk de koninkrijken Castilla en León en zijn zusters Urraca en Elvira kregen de heerschappij over alle kloosters van de drie koninkrijken (bruidschat van de prinsessen) en andere plaatsen met de voorwaarde dat ze niet zouden trouwen.

Hij had, Cresconio, de bisschop van Compostela, als leermeester. Tijdens zijn bewind herstelde hij de oude bisdommen van Braga (1070), Lamego en Tuy (1071) en begunstigde hij het klooster van San Antolín de Toques.

Hij versloeg in de slag om Pedroso in 1071 Nuño Méndez, de laatste graaf van het graafschap Portucale, afstammeling van de familie van Vimara Pérez, die in 1070 tegen koning García was opgestaan. De graaf was van mening dat zijn positie verzwakt was na de dood van twee van zijn belangrijkste aanhangers, de bisschoppen van Compostela, Cresconio en zijn opvolger Gudesteo. Nuño Méndez stierf in de strijd en García annexeerde het grondgebied van Puerto Vallarta en als erkenning voor zijn solide positie, nam hij de titel van ‘Koning van Galicia en Portugal’ aan.

De rivier de Miño de tegenwoordige grens tussen Calicia en Portugal.

Maar de verdeling van het patrimonium van Fernando I veroorzaakte grote conflicten tussen de broers, en García was de eerste soeverein die zijn kroon verloor. Zijn broers Sancho en Alfonso probeerden de koninkrijken opnieuw te verenigen en kwamen overeen Galicia te delen. De vijandelijkheden dwongen Garcia te vluchten naar het centrum van Portugal, totdat hij door Sancho in Santarem gevangen werd genomen. Het koninkrijk werd in 1071 verdeeld, het graafschap van Portucale voor het koninkrijk León van Alfonso VI en het noorden, door Sancho II. García wordt eerst gevangen gezet in Burgos en wordt onder ede van trouw, in 1072, verbannen naar het hof van de koning al-Mutamid van de taifa van Sevilla.

Sommige auteurs beweren dat hij een natuurlijke zoon had, Fernando García, Heer van Hita en Uceda, hij zou de stichter zijn van het machtige ‘Casa de Castro‘ (Huis van Castro). Andere, met name Jaime de Salazar y Acha, ontkennen dergelijke banden en beweren  dat Fernando García de zoon was van graaf García Ordóñez en de prinses Urraca Garcés, dochter van García Sánchez III de Pamplona.

Na de dood van zijn Sancho, in het jaar 1072, keert García terug uit ballingschap en probeert zijn koninkrijk te herstellen, maar zijn broer Alfonso, koning van León en Castilla, legde hem tijdens een gesprek tussen beide uit, dat dat niet mogelijk was. Hij werd op 13 februari 1073 gevangen genomen en opgesloten in het kasteel van Luna, waar hij tot zijn dood, zeventien jaar later, op 22 maart 1090, verbleef.

Als gevolg van deze gebeurtenis, moest Alfonso VI de bisschop van Compostela, Diego Peláez, een volgeling van García, vóór 1088, afzetten. Hij werd beschuldigd van samenzwering, omdat hij van plan was het koninkrijk Galicia (Galleciae Regnum) uit te leveren aan de Engelse koning Willem de Veroveraar, die ook hertog van Normandië was, en het daarmee los te maken van de Spaanse koningen. De eenwording met het Koninkrijk León zou blijvend zijn, hoewel beide koninkrijken hun onafhankelijke persoonlijkheid handhaafden.

 

Zijn graf


Na zijn dood in het kasteel van Luna, werd het lichaam van koning García over gebracht naar de stad León, waar hij werd begraven in het Pantheon der koningen van de Basiliek van San Isidoro, waar ook zijn ouders en enkele van zijn broers begraven waren.

Zijn twee zussen, de prinsessen Elvira de Toro en Urraca de Zamora waren aanwezig bij zijn begrafenis in León. Koning García had het zo geregeld dat hij geketend begraven zou worden, precies zoals hij de laatste jaren geleefd had, en dus werd er op het deksel van zijn graf een geketende koning afgebeeld waarbij de volgende Latijnse inscriptie stond:

H. R. DOMINUS GARCIA REX PORTUGALLIAE ET GALLECIAE. FILIUS REGIS MAGNI FERDINANDI. HIC INGENIO CAPTUS A FRATRE SUO IN VINCULIS. OBIIT ERAMCXXVIII XIº KAL. APRIL.
Hier ligt García de koning van Portugalliae en Galleciae. De zoon van de Grote Koning Fernando. Deze werd, door bedrog van zijn broer gevangen gezet. Gestorven in het jaar MCXXVIII XI° Kal. April (Dit zal waarschijnlijk de Romeinse jaartelling zijn, die in onze jaartelling overeenkomt met  22 maart 1090).

 

Tijdspanne
Voorganger
Fernando I
Koning van Galicia
1065 – 1071
Opvolgers
Sancho II en
Alfonso VI

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-05-13

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Anexo:García de Galicia|oldid=105812573|datum=20180404}}
{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=García I van Galicië|paginacode=58235962| datum=20210513}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: