……Íñigo Íñiguez, of in het Latijns Enneco Enneconis,  leefde van 770 – 851 en was de eerste koning van Pamplona tussen 810 / 820 en 851 en graaf van Bigorra. Hij wordt beschouwd als de stichter van de Íñiga dynastie. Dat de eerste dynastie van het koninkrijk Pamplona was.

 

Zijn geschiedenis


……Hij was de zoon van Íñigo Jiménez en Oneca, die deel uitmaakte van het geslacht Íñiga of Eneconis. Hij was de stichter van het  Huis van Pamplona – Navarra, voortkomend uit een andere lijn van de Jimena dystanie, beide met een verschillende afkomst, maar wel verwant aan elkaar.

…..Toen zijn vader stierf, hertrouwde zijn moeder met ibn Fortún van Tuleda, van de Banu Qasi familie, een heer van de Ebro vallei, met wiens hulp hij op de troon terecht kwam. Zijn moeder kreeg met haar tweede man ook nog eens twee kinderen, Mutarrif ibn Musa en Musa ibn Musa. Dit huwelijk liet vele grote grondgebieden aan Íñigo Arista na. Het gebied strekte zich uit van Pamplona tot de hoge Pyreneese valleien van Irati (Navarra) en de vallei van Hecho (Aragón). Banu Qasi controleerde de vruchtbare oevers van de Ebro, vanaf Tafalla tot de gebieden rond Zaragoza.

Oude prent van Íñigo Arista.
Oude prent van Íñigo Arista.

……De komst van de eerste koning van Pamplona was niet zonder moeilijkheden. De meeste chistelijke minderheids groeperingen gaven hun steun aan de Franse, in eerste instantie aan Karel de Grote en daarna aan Lodewijk de Vrome. De rijke christelijke familie Velasco stond aan het hoofd van deze groepering.

……In 799 vermoord een van deze Karolingische volgers de gouveneur van Pamplona, de halfbroer van Íñigo Arista, Mutarrif ibn Musa, achterkleinzoon van de graaf van Casio. In 806 hadden de Franken een van de Velasco’s aangesteld als gouverneur van Navarra. En in 812 stuurde Lodewijk de Vrome een straf expeditie naar Pamplona. Ze keerde minder glorieus terug met meenamen van vele vrouwen en kinderen als gijzelaars die diende als bescherming bij het passeren van de valleien van Roncesvalles.

……In 824 leidde de graven Eblo en Aznar een andere expeditie om de Frankische suprematie in Pamplona te herstellen, maar zij worden verslagen door Íñigo Arista geholpen door zijn schoonzonen, Musa ibn Musa zijn halfbroer en Garciá Galíndez el Malo de Jaca, graaf van Aragón. Na de nederlaag van de graven, werd Eblo gevangen genomen en naar Córdoba gestuurd, terwijl Aznar, die mogelijk een zwager van Íñigo Arista was, vrijuit ging.

.

De rots Oroel, waarop de 300 ridders Ínigo tot koning kozen.
De rots Oroel, waarop de 300 ridders Ínigo tot koning kozen.

…..Íñigo Arista werd tot koning benoemd door driehonderd ridders, een ceremonie die plaats vond op de rots van Oroel, Jaca. Daar kwam íñigo Arista op als princeps (oude Romeinse titel): ‘Christicolae princeps’ (een christelijke prins), volgens Eulogio de Córdoba.

……Het resultaat van deze alliantie was de interventie tussen Pamplona en de Familie Banu Qasi tegen de Umayyad van Córdoba, naar aanleiding van de represailles van Abderraman II tegen Pamplona.

……In 841 werd hij slachtoffer van een ziekte die hem geheel verlamd. Zijn zoon García Íñiguez oefend vervolgens een sterke regentschap uit, waat ook invloed heeft op het verloop van de militaire campagnes. Maar het beleid van de allianties werd gewoon voortgezet. Zijn dochter Assona trouwde met haar oom Musa ibn Musa.

Nakomelingen


……Volgens Lévi-Provencal, zou hij polygaam zijn geweest, net als zijn verwanten van de Banu Qasi. Hij was vader van:

  • Assona Íñiguez, trouwde in 820 met Musa ibn Musa, wali van Tuleda, Huesca en Zaragoza, haar oom, daar hij de halfbroer van haar vader was (dezelfde moeder).
  • García Íñiguez, opvolger van de troon en oefent het regentschap uit in de periode dat zijn vader verlamd was.
  • Galindo Íñiguez de Pamplona, raakte gewond in mei 843, samen met zijn broer García, op het slagveld toen zij met de troepen van Musa ibn Musa een opstand leidde tegen Abderramán II en verslagen werden. Hij was de vader van Musa ibn Galindo, wali van Huesca in 860, vermoord in 870 in Córdoba.
  • En een dochter die trouwde met graaf García ‘el Malo’ de Aragón.

 

Naamloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.