Voordat we aan het verhaal van Alfonso zelf beginnen eerst iets over zijn vader en zijn broer:

Pedro de Cantabria


…….Pedro de Cantabria was  Hertog van Cantabria. Geboren, ergens in het gebergte van Cantabria en gestorven in 730. Zijn zoon Alfonso I “el Católico”, was de schoonzoon van Don Pelayo, en een aantal van zijn kleinkinderen werden door de Asturische adel verkozen tot koning van Asturias.

 Voorouders en afstamming

…….Gebaseerd op verhalen van oude kroniekschrijvers werd, tot in de 19e eeuw, aangenomen dat Pedro de Cantabria een zoon was van Ervigio, een Visigotische koning. Maar daar zijn nooit echte bewijsstukken voor gevonden. Volgens de Crónica Rotense uit de Crónica Albendense, wordt Pedro vernoemd als exregni prosapiem, d.w.z. dat hij afkomstig is van een “Visigotische Koninklijke lijn”. Ook weten we niet wat de naam van zijn vrouw, of vrouwen was. Wel weten we dat hij twee zonen had:

  •  Alfonso I, de derde koning van Asturias en vader van Fruela I.
  •  Fruela de Cantabria (Fruela Peréz), vader van twee koningen van Asturias, te weten Aurelio en Bermudo. Via zijn zoon Bermudo ontstaat een van de belangrijkste Koninklijke geslachten van Asturias, León, Navarra, Castilla en Aragón, welke later weer leiden tot de koninkrijken van Spanje en Portugal.

Prestaties

Het hertogdom Cantabria.
Het hertogdom Cantabria.

…….In 711–712 veroverd Tariq ibn Ziyad, Amaya de hoofdstad van het hertogdom Cantabria, Volgens oude Arabische kronieken in het jaar 714 neemt Musa Ibn Nusair voor de tweede keer Amaya in. Pedro van Cantabria en zijn mannen zochten hun toevlucht achter de bergen. Daar combineerde hij zijn krachten met die van Don Pelayo en vochten gezamenlijk tegen de Moren, die, zoals bekend, werden verslagen in de slag om Covadonga. Pelayo werd daarop, volgens Keltische wetten tot koning van Asturias gekozen. Het is goed mogelijk dat Pedro, volgens goed Visigotisch gebruik, zijn zoon naar het Koninklijke hof van Pelayo in Cangas de Onis stuurde. Volgens een fragment uit de Crónica Albeldense komen Pedro de Cantabria en Koning Pelayo overeen dat ze hun eigendommen bijeenbrengen door een huwelijk tussen Alfonso, zoon van Pedro, en Ermesinda de dochter van Pelayo, ook dit viel onder de Keltische wetgeving.

Adefonsus, Pelagi gener, reg. an. XVIIII. Iste Petri Cantabriae ducis filius fuit; et dum Asturias venir Ermesindam Pelagii filiam Pelagio proecipiente, accepit…

…….Enrique Flórez de Setién, España sagrada, t XIII, ap. VI

(Alfonso, Pelayo wettelijk, koning in 19.?) Hij was de zoon van hertog Pedro de Cantabria, die kwam naar Asturias naar Ermesinda dochter van Pelayo, en vroeg Pelayo om haar…

..Enrique Flórez de Setién, Gezegend zij Spanje, t XIII, ap. VI

…….Na de dood van Favila 14-9-739, die zijn vader had opgevolgd als koning van Asturias, wordt Alfonso benoemd als “eerste” koning van de verenigde eigendommen die naderhand bekend zullen worden als Asturias. Later zal Alfonso I meer bekendheid krijgen als “el Católico”.

Alfonso I  el Católico


Persoonlijke Gegevens Alfonso I of wel Alonso I
Leefde van : 693 – 757
Koning : 739 – 757
Geboren : Cantabria
Overleden : Gangas de Onis, Asturias
Begraven : De heilige grot van Covadonga
Voorganger : Favila de Asturias
Opvolger : Fruela I de Asturias
Familie
Dynastie : Astur-leonesa
Vader : Pedro de Cantabria (zie boven)
Moeder : ¿?
Gemalin : Ermesinda
Nakomelingen : Fruela I de Asturias
Vimarano
Adosinda
Mauregato

…….Alfonso I de Asturias, bijgenaamd ‘de Katholieke’ ( El Católico), was koning van Asturias van 739 tot 757. Hij volgt Favila op en wordt zelf opgevolgd door Fruela I

Biografie


…….Hij trouwde met Ermesinda en werd daarmee, schoonzoon van Don Pelayo. Hij was de zoon van de hertog Pedro de Cantabria (zie hierboven), en volgens de latere, toch wel twijfelachtige kronieken, een afstammeling van de Spaans Visigotische koning Ervigio. Hijzelf wordt uitgeroepen tot koning nadat Favila was gestorven (mogelijk vermoord?). Ergens tussen juli en november 739. Alfonso I ging door met het heroveren waarmee Don Pelayo was begonnen.

…….Na de opstand van de berbers in 741 werden deze Arabieren gedwongen naar het zuiden van Galicia of Astorga te vluchten. Van dit feit maakte Alfonso I gebruik door tegelijkertijd de grenzen van zijn koninkrijk uit te breiden. Hij annexeerde Galicia en het noordelijke deel van Portugal en voerden verwoestende campagnes uit in de bezette gebieden van moslims. Deze uitbreidingen worden op de volgende wijze in La Crónica van Alfonso III, Versión Rotense, beschreven;

De vijandelijke macht werd altijd door hem verpletterd (Alfonso). Samen met zijn broer Fruela, die vaak oprukte met zijn leger, veroverde hij vele steden.

Te weten; Lugo, Tuy, Oporto (port.), Anegia, Braga (port,), de grote stad Viseo (port.), Chaves (port.), Ledesma, Salamanca, Numancia (tegenwoordig heet dat Zamora), Ávila, Astorga, León, Simancas, Saldaña, Amaya, Revenga, Carborárica, Abeica, Cenicero en Alesanco, en de kastelen met hun steden en dorpen, het doden van de Arabieren gebeurde met het zwaard, en daarna bracht men de christenen ertoe dit land te gaan bevolken.

…….Deze aanpak had grote gevolgen voor de toekomst, en over het gehele grondgebied, zowel vanuit demografisch als cultureel oogpunt.

  • De oprichting van de zogenaamde, ‘Desierto del Duero’, het gebied tussen de rivier de Duero en het Cantabrische gebergte, was bijna geheel verlaten. Volgens Herculano, was dit bedoeld om de Arabieren te belemmerde bij hun aanvallen in het noorden. Niet alle historici geloven dat dit bewust gedaan is. Het herbevolken van dit gebied zal 100 jaar later beginnen, met mensen van het koninkrijk, maar ook mozárabes (christenen die moslim waren geworden) uit het islamitische koninkrijk.
  • De bevolkingsgroei, ondervonden door de bewoners van de gebieden ten noorden van de Cordillera, Cantabria en Asturias, werd gewaarborgd door mensen die men meegenomen had vanuit het Centraal Plateau, dit was nodig om de ontvolkte nieuwe gebieden te bewerken en tegelijkertijd het stichtte van nieuwe steden en dorpen. Een deel van deze steden en dorpen bestaat nog steeds.
  • Het opnemen door Alfonso I, van mensen uit de Gotische gebieden was een oude Keltische strijderstraditie die bewaard was gebleven bij de Hispano-Romeinse bevolking, waarvan de bewoners uit het noorden uitgezonderd waren. Dit heeft een duidelijke impuls gegeven aan het heroveren en heeft zeker meegeholpen bij de invallen in het vijandelijke gebied.

Zijn dood en begrafenis

Alfonso I "el Católico"
Alfonso I “el Católico”

…….Alfonso I stierf een natuurlijke dood in 757 en werd volgens de bisschop Sebastian van Salamanca en het Primera Crónica General in het klooster van Santa Maria, nabij de stad Cangas de Onis begraven. Dit klooster ligt volgens de kronieken van de Cordobaanse pater Ambrosio de Morales in Covadonga. Ook zijn vrouw, koningin Ermesinda, werd hier begraven. In de 16e eeuw geeft de kroniekschrijver Ambrosio de Morales de volgende beschrijving van het graf van Alfonso I de Aragon, gelegen in de Heilige grot van Covadonga:

…….Zijn graf ligt achter in de kerk, voor het hoge altaar, in een gedeeltelijk uitgehouwen kleine grot. Het wordt bedekt met een gladde steen uit een stuk. Een grafkist, vier voet breed, aan het hoofdeind, en twee voet aan het voeteind. Bedekt met een platte steen, niet verhoogt. De lengte is twaalf voet en de hoogte drie.

…….Op het graf, waarvan men verondersteld dat deze de overblijfselen van koning Alfonso I en zijn vrouw, koningin Ermesinda bevatten, vinden we de volgende tekst.

AQVI YAZE EL CATOLICO Y SANTO REI DON ALONSO EL PRIMERO I SV MVJER DOÑA ERMENISINDA ERMANA DE DON FAVILA A QVIEN SVCEDIO. GANO ESTE REY MVCHAS VITORIAS À LOS MOROS. FALLECIO EN CANGAS AÑO DE 757.

Hier ligt de katholieke en heilige edelachtbare Heer, Koning Alfonso de eerste en zijn vrouw, de edelachtbare vrouwe Ermenisinda, zuster van de edelachtbare Heer Favila van wie zij de troon erfde. Deze koning heeft vele overwinnigen behaald op de Moren, gestorven in Cangas in het jaar 757.

Huwelijk en nakomelingen

…….Uit zijn huwelijk met Ermesinda, dochter van Don Pelayo, werden de volgende kinderen geboren:

  • Fruela (722 tot 768), die zijn vader opvolgde als Fruela I de Asturia
  • Vimarano (¿? – 765), die vermoordt wordt door zijn broer Fruela.
  • Adosinda, vrouw van koning Silo van Asturië.
  • Mauregato (¿? – 789), Koning van Asturias. Dit was een buitenechtelijk kind van een slavin genaamd Sisalda.

 

Naamloos

 

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Alfonso I de Asturias|oldid=94694816|datum=20161002}}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.