Alfonso II de Asturias “el Casto”

 

Alfonso II ‘el Casto’

Spaanse verhalen 760 – 842 …………………………
Spaanse verhalen

……Alfonso II de Asturias, bijgenaamd ‘el Casto’ (de Kuise) was al koning in 783 maar regeerde pas werkelijk tussen 791 en 842. Tijdens de 51 jaar dat hij aan het bewind was werd in Compostela het legendarische graf van de Apostel Santiago ontdekt.

 

Biografie


Spaanse verhalen, Alfonso II

Alfonso II de Asturias

……Hij was de zoon van Fruela I en Munia, geboren in Oviedo in het jaar 760. Na de dood van zijn vader werd Adosinda, zijn oudere zuster de machtigste vrouw van Asturias. Alfonso II was nog veel te jong (14 jaar) om de troon over te nemen, hij ging naar een klooster in Samos, in Galicia, alwaar hij werd opgevoed. En geheel volgens de Keltische gewoontes, werd de man van Adosinda, Silo de Asturias, de nieuwe koning van Asturias. Toen deze in 783 stierf benoemde Adosinda en de magnaten van de rechtbank van Asturias, Alfonso II (inmiddels 23) als opvolger van Silo. Mauregato zijn bastaard oom liet zijn oog ook op de troon vallen en organiseerde een sterke oppositie waarmee hij er uiteindelijk in slaagde om als koning aan te treden. Alfonso zocht zijn toevlucht in Álava bij familie van zijn moederskant.

Alfonso II el CastoAlfonso II zevende koning van León, begon zijn bewind in 791 n. C. en stierf in 842.
Persoonlijke Gegevens
Leefde van 760 – 842
Koning 791 – 842
Geboren Oviedo
Overleden 842 Oviedo
Begraven Panteón de Reyes in de Kathedraal van Oveido
Voorganger Bermudo I de Asturias
Opvolger Ramiro I de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Fruela I
Moeder Munia
Gemalin Berta
Nakomelingen Kinderloos

……Toen Bermudo I aftrad vanwege zijn nederlaag bij de Slag van Burbia, werd Alfonso II teruggeroepen en alsnog op 14 september 791 tot koning van Asturias uitgeroepen. Hij verplaatst de hoofdstad van het koninkrijk naar Oveido. Deze stad werd tot twee keer toe door de Moren aangevallen en vernietigd in 794 en 795, de laatste slag werd ook wel de nederlaag van Babias (Batalla de las Babias) genoemd. Vanaf dit moment begint Alfonso II zijn Reconquista..

Biddende afbeelding van koning in het boek van de Testamenten van de kathedraal van Oveido, ca. 1118.

……Het is bekend dat er een goede samenwerking tussen hem en Karel de Grote was. Want er is bewijs dat er vanuit Galicia tot drie keer toe, in de jaren 796, 797 en 798, een delegatie van het hof afreisde naar de Franken. Het is niet precies duidelijk wat daar besproken werd. Aan de ene kant zou men denken dat het ging om de integriteit van zijn koninkrijk tegenover aanvallen van Ibn Mugait en zijn moslimbroeders in het oosten van Asturië te waarborgen. Maar het zou ook heel goed gekund hebben dat het was om Karel de Grote te helpen in zijn felle strijd tegen het ketterse adoptianisme (zie Mauregato).

……Hij veroverde en plunderde Lissabon in 798 door gebruik te maken van de tweedracht van de moslimregering in Córdoba en versloeg de moslims in Lutos (794), Naron en Ancaeus in 825. Met deze overwinningen op de moslims versterkte hij zijn aanwezigheid in Galicia, León en Castilla. Politiek gezien werd het goed gereorganiseerd. Hij vestigde zijn hof in Oviedo, waar hij diverse kerken en een paleis liet bouwen. Vandaag de dag is daar alleen de kerk van San Tirso van overgebleven. Net buiten Oviedo bouwde hij ook de Santullano kerk, ook wel genaamd, San Julián de los Padros.

……De jaren tussen 801 en 808 waren zware jaren voor de bewindsperiode van Alfonso II. In deze jaren werd de koning, door een groep edele gedwongen af te treden en werd hij opgesloten in het klooster van Ablana. Zijn koningschap werd hersteld door de edelman Teudano, De Crónica Sebastianense verteld over hem dat hij stierf na een periode 52 jaar regeren en dat hij een kuis leven leed en dat hij op een nuchtere, onberispelijke, glorieuze en vrome wijze leiding gaf aan zijn koninkrijk.

……Tevens gaat het verhaal dat tijdens zijn bewind het graf van apostel Santiago door een kluizenaar in Compostela werd gevonden (814) en dat daardoor deze plaats tot op heden één van de belangrijkste pelgrimstochten van het christendom is.

……Zijn graf

Spaanse verhalen, Alfonso II

Alfonso II voor de kathedraal in Oveido

……Het Crónicon de Cardeña verteld dat Alfonso II begraven werd in het Pantheon de los Reyes van de kerk de Nuestra Señora del Rey Casto  te Oviedo. Een kerk waartoe hijzelf opdracht heeft gegeven om hem te bouwen. Ook zijn vrouw, koningin Berta ligt hier begraven. Het graf met de stoffelijke resten van Alfonso II ligt bij de ingang van het Koninklijke Pantheon. Twee meter boven de grond, bedekt met een deksel zonder opsmuk. Echter de traditie en de plaatsing van het graf geven aan dat, naar mening van verschillende historici, hier de overblijfselen van de stichter van de kerk en van het Koninklijk Pantheon liggen.

……Als gevolg van de reconstructie van het Pantheon der Koningen van de kathedraal, uitgevoerd in het begin van de 18e eeuw is het op dit momenteel onmogelijk om de overblijfselen van Alfonso II ‘el Casto’ (de Kuise) te identificeren, maar men is er zeker van dat hij hier begraven ligt.

……Huwelijk

……Volgens een aantal historici geeft het huwelijkscontract met Berta aan dat het een politiek huwelijk ter verbetering van de banden met de Franken was. De kronieken uit die tijd geven aan dat Koning Alfonso II geen intieme relaties onderhield met zijn vrouw en dus kinderloos stierven.

 

Voorgangers en opvolgers van Alfonso II ‘el Casto’
Voorganger
Silo
Koning van Asturias
783
Opvolger
Mauregato
Voorganger
Bermudo I
Koning van Asturias
971 – 842
Opvolger
Ramiro I

Naar boven
{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Alfonso II de Asturias|oldid=94789975|datum=20150228|laatst bijgewerkt=20190426}}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.