Voordat we aan het verhaal van Aurelio zelf beginnen eerst iets over zijn vader:

Fruela de Cantabria


……Fruela de Cantabria of Fruela Pérez († ong. 758) was de tweede zoon van Hertog Pedro de Cantabria en broer van Alfonso I de Asturias.


Biografie

……Volgens de Rotensis en de Sebastianense versies van de Kronieken van Alfonso III, vergezelde hij zijn broer Koning Alfonso I bij invallen tegen de islamitische bezetters. Hij hielp verschillende grote steden, met inbegrip van Lugo, Tuy, Porto, Braga, Visue, Chaves, Ledesma, en vele andere steden te veroveren op de islamieten.

Nakomelingen

……Hij was de vader van: Bermudo I de Asturias
.                                          Aurelio de Asturias
.                             Een dochter, de naam is onbekend, die met een hertog uit Álave trouwt, ene Lope. Zij waren de ouders van koningin Munia Alava, de …………………………..     vrouw van koning Fruela I.

Aurelio de Asturias


       Persoonlijke Gegevens Aurelio
Leefde van : c. 740 – 774
Koning : 768 – 774
Geboren : Asturias
Overleden : 774 in Gangas de Onis, Asturias
Begraven : San Martin del Rey Aurelio (Langreo)
Voorganger : Fruela I de Asturias
Opvolger : Silo de Asturias
       Familie
Dynastie : Astur-leonesa
Vader : Fruela de Cantabria (zie boven)
Moeder : ¿?
Gemalin : ¿?
Nakomelingen : ¿|?

…….Aurelio de Asturias, C. 740 – 774, zoon van Fruela de Cantabria, en broer van Bermudo I, was koning van Asturias tussen de jaren 768 – 774.

Biografie

…….Hij werd gekozen door de Asturische adel nadat zij, zijn neef Fruela I, tijdens een opstand tegen hem, in zijn paleis vermoord hadden. Waarschijnlijk is hij gekroond in een kapel van het huidige Sama van Langreo.

…….Het enige feit dat de kronieken over zijn regeringsperiode vertellen is dat er voor het eerst sinds de Middeleeuwen sprake van een opstand op sociaal gebied over een “antiseñoral” (niet goed te vertalen, maar het komt erop neer dat er iets veranderde in de verhoudingen tussen bediende en meesters). De lijfeigenen waren in opstand gekomen tegen hun meesters, maar deze opstand werd algauw door Aurelio onderdrukt. De locatie is niet bekend, maar het blijkt dat het een opstand was van groot belang. Er werd aangenomen dat er met de Arabieren onderhandeld was over vrede in ruil voor een aantal maagden, een vrij normale procedure in deze periode. En volgens de legende heeft de plaats El Entrego ( de (uit)levering) daar zijn naam aan te danken.

…….Na een regeringsperiode van zes jaar is Aurelio in 774 aan een ziekte overleden, in de gemeente San Martin del Rey Aurelio. Een stad die toen deel uit maakte van Langreo, en blijkbaar de hoofdverblijfplaats van Aurelio was en dus, op dat moment, en toen ook de hoofdstad was van het koninkrijk Asturias. De kronieken van die tijd vertellen niets over de vrouw of kinderen van de koning. Hij werd opgevolgd door koning Silo van Asturias, die getrouwd was met Adosinda, dochter van koning Alfonso I van Asturias.

 Het graf van koning Aurelio

…….Er is controverse onder de historici over de verblijfplaats van de overblijfselen van koning Aurelio. Want terwijl de Asturische kronieken en verscheidene theorieën vertellen over het feit dat hij begraven ligt, daar waar hij woonde in de vallei van Langreo (in de kerk van San Martin del Rey Aurelio, en waarin een graf met de naam “Rey Aerelio”, te vinden is), schrijft la Primera Crónica General, geschreven tijdens het bewind van koning Alfonso X de Wijze, dat het lichaam van koning Aurelio werd begraven, samen met zijn vader, Fruela de Cantabria, in de nu ter zielen gegane kerk van San Miguel de Yanguas, gelegen in de provincie Soria.

 

Werkblad Aurelio

 

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Aurelio de Asturias|oldid=94168829|datum=20161004}}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.