Werkblad echtgenotes

Tijdens het bewind van Ordoño I (850 – 866) stond het koninkrijk Asturias meer bekend het als het koninkrijk León. Alfonso III verdeelde het koninkrijk in 910 onder zijn drie zonen, Freula II kreeg het koninkrijk Asturias.

Werkblad Echtgenotes 2


 

Dinastie : Astur – Leonesa
Vader : ¿?
Moeder : ¿?
Echtgenoot : Don Pelayo
Kinderen : Favila I (koning van Asturias)
: Ermesinda (Echtgenote van Alfonso I)

Gaudiosa


..Gaudiosa (Cosgaya, Cantabria, ¿? – ¿?). Echtgenote van koning Pelayo, (de eerste koning van Asturias) en daardoor koningin van Asturias. Ze was de moeder van koning Favila de Asturias.

Biografie


..Men denkt dat ze werd geboren in de Cantabrische regio van Liebana, in het dorpje Cosgaya, en dat ze daar koning Don Pelayo, zoon van Hertog Favila, heeft leren kennen. De legende verteld dat hij daar naartoe ging om paarden te verhandelen.

Begraven

..Na haar dood werd ze begraven in de kerk van Santa Eulalia te Abamia, waar later ook haar man, Koning Don Pelayo begraven zou worden. Aan de Evangelie kant van deze kerk bewaart men momenteel het lege graf dat eens de resten van deze koning bevatte, en daartegenover, aan de kant van het Epistel, bewaart men het graf waar eens de resten van de vrouw van deze koning in lagen. De kroniekschrijver Ambrosio de Morales schrijft in zijn werken dat Alfonso X ‘el Sabio’, koning van Castilla en León bevolen heeft om de resten van koning Pelayo en zijn vrouw over te brengen naar de Heilige grot van Covadonga. In een natuurlijke holte van deze grot liggen de overblijfselen van koning Don Pelayo en zijn vrouw, en van Ermesinda, de zuster van de koning. het graf is afgedekt met een grote gepolijste steen met de inscriptie: 

Het graf van koning Don Pelayo, zijn vrouw Adosinda en zuster.
Het graf van koning Don Pelayo, zijn vrouw Adosinda en zuster.

“AQVI YACE EL SEÑOR REY DON PELAYO, ELLETO AL AÑO DE 716 QUE EN ESTA MILAGROSA CUEBA COMENZO LA RESTAVRACION DE ESPAÑA BENCIDOS LOS MOROS; FALLECIO AÑO 737 ACOMPAÑA SSM/gEr Y ErMANA”

“Hier ligt de Heer Koning Don Pelayo, hij begon, vanuit deze wonderbaarlijke grot, in het jaar 716 met de herovering van Spanje op de Moren; Overleden in het jaar 737 en vergezeld van zijn Vrouw en Zuster”.

..Toch zijn er nog vele historici die vragen stellen bij de overdracht van de overblijfselen van koning Pelayo en zijn vrouw naar Covadonga.

Links achter in de kapel ligt zijn dochter Esmerinda en haar man koning Alfonso I begraven.
Links achter in de kapel ligt hun dochter Ermesinda samen met haar man koning Alfonso I begraven.

Huwelijk en nakomelingen

..Uit haar huwelijk met koning Pelayo werden twee zonen geboren.

  • Favila de Asturias (¿? – 739). Hij was de tweede koning van Asturias. Hij was getrouwd met  Froiluba en werd begraven in de kerk van Santa Croce in Cangas de Onis.
  • Ermensinda die trouwde met Alfonso I ‘el Catolico’, de derde koning van Asturias en zoon van hertog Pedro de Cantabria. De legende verteld dat ook haar overblijfselen rusten in de Heilige grot van Covadonga, samen met haar ouders en haar man.

Werkblad Adosinda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.