P8270090
De kerk van Santa Cruz te Cangas de Onis alwaar Favila begraven ligt

 


                Persoonlijke Gegevens Favila de Asturias 737 -739
Leefde van : ¿? – 739
Koning : 737 – 739
Geboren : Asturias
Overleden : Gangas de Onis, Asturias
Begraven : Kerkje van Santa Cruz in Cangas de Onis
Voorganger : Don Pelayo
Opvolger : Alfonso I de Asturias
                 Familie
Dynastie : Astur-leonesa
Vader : Don Pelayo
Moeder : Gaudiosa
Gemalin : Froiluba
Nakomelingen : Gestorven zonder
nakomelingen

…….Favila was de tweede koning van het Koninkrijk Asturias. Hij nam de troon over van zijn vader Don Pelayo en regeerde twee jaar, zeven maanden en tien dagen. Hij kreeg de naam van zijn grootvader Hertog Favila.

Biografie


Een releif waarop Favila afscheid van zijn vrouw Froiluba, 12e eeuw. (Monasterio de San Pedro de Villanueva, Cangas de Onís).
Een releif waarop Favila afscheid van zijn vrouw Froiluba, 12e eeuw. (Monasterio de San Pedro de Villanueva, Cangas de Onís).

…….Pelayo’s zoon was ook bekend onder de naam Fáfila. Hij regeerde van 737 tot 739. Hij stierf vrij jong, volgens Crónica Rotense door een confrontatie met een beer. Maar meer waarschijnlijk is dat het een politieke moord was, net als vele andere hierna in dit koninkrijk. Het verhaal over het vechten met een beer, in die tijd, komt ook regelmatig terug, en moet meer gezien worden als een rite waarin de mannelijkheid, of de waardigheid van adel, van de desbetreffende persoon wordt aangetoond. Hij was waarschijnlijk een groot liefhebber van de jacht, waardoor het verhaal nog aannemelijker wordt. Hij verwaarloosde de staatszaken om maar geen last te hebben van de Arabieren die volop in strijd waren met de Fransen. In de Crónica Sebastianense wordt hij beschreven als iemand die, “voor de geschiedenis van generlei waarde was”.

…….De keuze van opvolging viel, volgens de Keltische regels, op Alfonso I de Asturias die getrouwd was met de zus van Favila, Hermenesinda ofwel Ermesinda, dochter van Don Pelayo en koningin Gaudiosa. Een soortgelijke situatie doet zich eeuwen later ook voor met de val van de dynastie van Astur-Leonesa. Met het verdwijnen van de laatste koning Bermuda III de León, wordt deze ook vervangen, door erfelijk recht via huwelijk. Doordat zijn zus getrouwd is met, Ferdinand I van de dynastie Jimena van Pamplona, wordt deze tevens koning van León.

Begraven

…….De kroniekschrijver Ambrosio de Morales beschrijft dat Koning Favila na zijn dood wordt begraven in de kerk van Santa Cruz in Cangas de Onis. Zo ook de overblijfselen van zijn vrouw, Froiluba. Volgens schrijven in de Crónicas Asturianas, is er een grafsteen, uit een andere periode, met de volgende tekst;

Sea agradable a Cristo esta iglesia por el trofeo de la cruz, la cual su siervo Favila edificó con probada fe, con Froileva su mujer y sus hijos, los cuales, por tu merecimiento, oh Cristo, tengan cumplida gracia y después de esta vida misericordia eterna.,

…….Uit goedheid voor Christus is deze kerk als een gift voor het kruis, die zijn knecht Favila als bewijs van zijn geloof heeft gebouwd, samen met zijn vrouw Froileva en hun kinderen, die, door uw verdiensten, Oh Christus, zij plichtsgetrouw hun dank betuigen om na dit leven uw eeuwige barmhartigheid…

…….Maar helaas zijn in de loop der tijden hun graven verdwenen, en weet men vandaag de dag niet waar ze zouden liggen.

 

Werkbl. Favila

 

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Favila de Asturias|oldid=94426237|datum=20161125}}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.