Fruela I de Asturias

 

Fruela I de Asturias

Spaanse verhalen 722 – 768 ………………………
Spaanse verhalen

……Fruela I de Asturias (722 – 768), Koning van Asturias tussen de jaren 757 en 768, werd ook wel de ‘Hombre de Heirro. (Man van Staal) genoemd. Hij was de opvolger van zijn vader Alfonso I en moeder koningin Ermesinda.

 

Biografie


,,.,,,Hij zat nog maar net op zijn troon of Abderrahman I, Emir van Córdoba in Pontuvio (Galicia), stuurde al een leger op hem af. Tijdens deze strijd, die plaatsvond tussen mei 757 en mei 758, nam men Omar, de zoon van een neef van Abderrahman gevangen. Deze werd gelijk vermoord.

Fruela I de Asturias 756-768

Freula I de Asturias.

Fruela I de Asturias
Dux Fruela I, tweede koning van León, begon zijn bewind in het jaar 757 n.C. Stierf in 768.
Persoonlijke Gegevens
Leefde van 722 – 768
Koning 757 – 768
Geboren Asturias
Overleden Gangas de Onis, Asturias
Begraven ¿Panteón de Reyes de la catedral de Oviedo?
Voorganger Alfonso I de Asturias
Opvolger Aerelio de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Alfonso I de Asturias
Moeder Ermesinda
Gemalin Munia de Álava
Nakomelingen Alfonso II de Asturias

…..Enkele plekken in Galicia tot de rivier de Miño werden door hem herbevolkt, om daarmee de zuidwestelijke rand van zijn koninkrijk te markeren. Hij moest hard optreden tegen de Basken die aanvallen deden vanuit Álava. Na een succesvolle campagne tegen hen werd er een verbond gesloten waarbij gegijzelde werden uitgewisseld en kwam hij met de Baskische hertog Lope, getrouwd met een dochter van Fruela de Cantabria, overeen dat hij met hun dochter (zijn tweede nicht), Munia zou trouwen. Hun zoon, Alfonso II ‘el Casto’, zou hierdoor worden beschermd op het grondgebied van zijn moeders familie en met ondersteuning van hen de troon terug winnen. Kort daarna, in het jaar 766, moest hij nog een opstand van de edelen van Gallegos onderdrukken.

……Hij hervormde ook de geestelijkheid in zijn koninkrijk. Er kwam een verbod voor geestelijken om te trouwen en zelfs de geestelijke die getrouwd waren moesten scheiden van hun vrouwen. Dit werd hem niet in dank afgenomen door dit etablissement en zorgde voor veel vijandschap jegens hem.

……Fruela I de Asturias stichtte verschillende kloosters van de Orden de San Benito (Sint Benedictus), waaronder het San Vicente de Oviedo, waar hij later, naast zijn vrouw, begraven werd. Het cartularium van San Millán de la Cogolla bevat de grondwet, verleend door Fruela op 24 april 759, van een nonnenklooster met achtentwintig nonnen, met Nuna Bella als abdis en hun priester in San Miguel de Pedroso (Burgos), op de oostelijke grens van het koninkrijk, waar een sterke christelijke Visigotische kern weerstand bood aan de Arabische invasie onder de bescherming van de Montse de Ayago en de Sierra de la Dedmande.

……Toen Fruela I zag dat zijn broer Vimarano meer sympathie ondervond van de Asturische aristocratie, vermoorde hij hem persoonlijk, nadat hij hem had beschuldigd van het leiding geven aan een samenzwering om hem te onttronen. Na de moord nam Fruela de zoon van Vimarano, genaamd Bermudo (niet te verwarren met de latere koning van Asturias Bermudo I) onder zijn hoede, om zo de opgedane schade, veroorzaakt door de dood, enigszins te repareren.

Kathedraal San Salvador Oviedo 3

De kathedraal van San Salvador te Oviedo

……Maar het kwaad was reeds geschiedt. De moord op zijn broer wekte veel vijandschap bij de adel, die tegen hem samenspande en hem vermoorde in het hof van Cangas de Onis. Toen Fruela I vermoord was werd zijn neef Aurelio, gekozen als zijn opvolger. Aurelio was een kleinzoon van Pedro de Cantabria. En dus een zoon van Fruela de Cantabria.

……Zijn graf

Kapel waar de koningen liggen begraven.

Kapel waar de koningen liggen begraven.

……Na zijn dood, wordt Fruela I begraven in de kerk van San Salvador te Oviedo, waartoe hijzelf opdracht had gegeven deze te bouwen. Ook zijn vrouw Munia de Álava werd daar begraven. Later, in 794, wordt deze kerk geplunderd en verwoest door moslimtroepen. Koning Alfonso II (zijn zoon) laat de kerk weer herstellen.

……In de 16e eeuw wijst de kroniekschrijver Ambrosio de Morales op de mogelijkheid dat Alfonso II opdracht gaf de resten van zijn vader over te brengen van de voormalige kerk Santa Maria van Oviedo kerk vlakbij de kathedraal van San Salvador kerk in Oviedo.

……Niettegenstaande het voorafgaande schrijft de historicus Luis Alfonso de Carvallo dat Alfonso II bevel geeft de stoffelijke resten van Fruela I over te brengen naar de Koninklijke kapel van de kathedraal van Oviedo. Wat zou betekenen dat hij op dit moment naast de andere vorsten ligt begraven.

……Huwelijk en nakomeling

……Hij was getrouwd met koningin Munia de Álava en zij waren de ouders van Alfonso II de Asturias (c.760-842).

 

Voorgangers en opvolgers van Fruela I de Asturias
Voorganger
Alfonso I ‘el Católico’
Koning van Asturias
757 – 768
Opvolger
Aurelio de Asturias

 

Naar boven

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Fruela I de Asturias|oldid=94165168|datum=20150202|laatst bijgewerkt=20190425}}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.