Mauregato de Asturias

 

Mauregato de Asturias

Spaanse verhalen ¿? – 789 ……………………….
Spaanse verhalen

……Mauregato de Asturias (789) was koning van Asturias tussen de jaren 783 – 789, was de zoon van een slavin genaamd Sisalda en koning Alfonso I ‘el Católico’.

 

Biografie


……Adosinda verkoos Alfonso II, zoon van Fruela I, als opvolger van haar overleden man en koning Silo de Asturias. Zij deed dit, geheel volgens de Keltische regels, vlak voor dat haar man stierf. Door een gedegen afstammeling te verkiezen trachtte zijn de troon te verheffen. Echter, een deel van de Asturische adel gaf de voorkeur aan Mauregato, die leiding gaf aan een sterke oppositie. Daar kwam nog eens bij dat men de daden van Fruela I nog steeds niet vergeten was, de nieuwe koning was gedwongen zichzelf terug te trekken tot op het grondgebied van Álava. Daarna greep Mauregato de macht en riep zichzelf uit tot koning van Asturias.

……Hij moest daarbij wel rekening houden met de problemen met de Arabieren, en volgens de legende wist hij Abderramán I tevreden te stellen met een overeenkomst waarin hij beloofde elk jaar 100 christelijke maagden naar hem te sturen.

Mauregato de Asturias

Mauregato of Asturias 783-789Dux Mauregato vijfde koning van León, begon zijn bewind in 783 en stierf in 788.
Persoonlijke Gegevens
Leefde van ¿? – 789
Koning 783 – 789
Geboren ¿?
Overleden 789 Pravia, Asturias
Begraven Kerk van San Juan de Santianes in Pravia
Voorganger Silo de Asturias
Opvolger Bermudo I de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Alfonso I de Asturias
Moeder Sisalda
Gemalin Creusa
Nakomelingen  Hermenegildo

……Een hoogtepunt in deze dagen van de regeringsperiode van Mauregato was het geschil, dat veroorzaakt werd door de ketterse leer, adoptianisme (veroordeeld door het Tweede Oecumenische Concilie van Nicea (787)), die krachtig werd verkondigd door Elipando, de bisschop van Toledo en de monnik Beatus van Liebana. Het Adoptianisme verteld dat Christus in feite een uitverkoren profeet is. (Naar mijn idee een vrij logische gedachten in deze periode, om de verschillende tussen koran en bijbel te verkleinen, ware het niet dat deze gedachte, in de tweede eeuw ook al werd verkondigt, en door de eeuwen heen steeds weer de kop opstak). Zowel Karel de Grote, Mauregato als de Roomse kerk veroordeelde deze leer als ketterij.

……Na zijn dood wordt Bermudo I de Asturias genaamd de Deacon (een man van Christelijke Barmhartigheid) benoemd als koning.

……Zijn graf

……Na zijn dood wordt het lichaam van Koning Mauregato begraven in de kerk van San Juan de Santianes te Pravia. Hij ligt daar in een gewoon plat graf. In dezelfde kerk ligt ook Koning Silo en zijn vrouw Koningin Adosinda, dochter van Alfonso I el Católico en dus ook de (half)zus van Mauregato, begraven. Historicus Tirso de Aviles en Hevia vertellen dat op het graf van deze koning Mauregato het volgende is uitgehouwen:

Hic iacet in Pravia qui pravus fuit.
Hier in Pravia ligt hij die verdorven werd.

……Nakomelingen

……Mauregato was getrouwd met Creusa, hoewel dit door vele historici betwijfeld wordt.

……Uit dit huwelijk wordt er een zoon geboren, genaamd Hermenegildo.

 

Voorgangers en opvolgers van …..
Voorganger
Alfonso II ‘el Casto’
Koning van Asturias
783 – 789
Opvolger
Bermudo I ‘el Diacono’

Naar boven

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Mauregato de Asturias|oldid=89376224|datum=20161122|laatst bijgewerkt=20190425}}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.