*** Nepociano de Asturias

……Nepociano was een Spaanse edelman uit de eerste helft van de 9ᵉ eeuw. Wie zijn ouders waren is niet bekend. Na de dood van Alfonso II ‘el Casto’ eigende hij zich de troon van Asturias toe (842), maar werd al gauw door Ramiro I gevangen genomen.

 

Biografie


……Hij werd opgevoed aan het hof van Alfonso II “el Casto”. In de kronieken wordt hij vernoemd als ‘cognatus regis’ iets als een zwager, vandaag de dag zouden we eerder zeggen, een bloedverwant. Gezien het feit dat Asturias veel steun aan de Basken gaf in hun strijd om de troon, is het waarschijnlijk dat hij familie was van Alfonso II, omdat zijn moeder, Munia, afstamde van de Baskische koninklijke familie.

……Bij de dood van koning Alfonso II, profiteerde hij van de afwezigheid van Ramiro I die blijkbaar benoemd was als opvolger van de koning. En probeerde hij op slinkse wijze de macht van de troon over te nemen. Hij had Asturische en Baskische troepen bijeen gebracht en probeerde zich te verzetten tegen de troepen die Ramiro I in Galicia bijeen had gebracht. De samenkomst vond plaats in het stadje Cornellana, langs de rivier Narcea, daar werd Nepociano´s leger uiteindelijk verslagen.

……Nepociano werd gevangen genomen, en zoals in de tijd gebruikelijk was, de ogen uitgestoken en gevangen gezet in een tot op heden onbekend klooster.

……Soms, zoals in de ‘Nómina leonesa’, wordt hij nog wel vernoemd in de lijst van koningen van Asturias.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Nepociano de Asturias|oldid=88576748|datum=20150302|laatst bijgewerkt20190426}}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.