Silo de Asturias

 

Silo de Asturias

Spaanse verhalen 774 – 783 …………………..
Spaanse verhalen

……Silo de Asturias (Pravia, 783) was koning van Asturië tussen de jaren 774 – 783. Hij volgde Aurelio op, dat mogelijk werd door zijn huwelijk met Adosinda, dochter van Alfonso I el Católico. Hij verplaatste de hoofdstad van het koninkrijk van Cangas de Onis naar Pravia. Hij was een tijdgenoot van Abderramán I. de Omajaden emir van Córdoba, en Karel de Grote, koning der Franken, en Keizer van het Heilige Roomse Rijk.

 

Biografie


De toegang tot de troon

……Toentertijd werden de Visigotische koningen gekozen door de adel. Maar toch bleef dit beperkt tot de heersende families daar men de voorkeur gaf aan dat de kinderen hun ouders opvolgden. En als dat niet mogelijk was, de echtgenoot van de dochter van de koning zoals hier het geval is met Silo, schoonzoon van Alfonso I. Maar het was ook mogelijk om een andere man van koninklijke afkomst te kiezen om te regeren.

Beeld van Silo in Pravia

Beeld van Silo in Pravia

Silo van Asturias

Dux Silo was de zesde koning van Asturias en León. Hij begon zijn bewind in 774 n. C. Hij zwaaide zijn scepter negen jaar: stierf in 783.

Persoonlijke Gegevens
Leefde van ¿? – 783
Koning 774 – 783
Geboren Asturias
Overleden 783
Begraven Kerk van San Juan de Santianes in Pravia
Voorganger Aurelio de Asturias
Opvolger Mauregato
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader ¿?
Moeder ¿?
Gemalin Adosinda (dochter van Alfonso I)
Erf gerechtigde Alfonso II ‘el Casto’

……Het was echter een zeer omstreden onderwerp met meerdere mogelijke theorieën. Zoals verkiezing via de familiaire matrilineaire opvolging (niet via de vader maar via de moeder of zuster (zie ook; Dinastía astur-leonesa)) of erfelijkheid in koninklijke lijn zoals hierboven uitgelegd. In dit geval van troonovername door Silo is dit een van de meest besproken en gerechtvaardigde, in elk van deze theorieën.

Belangrijke gebeurtenissen uit zijn regeringsperiode

……Volgens de Crónica Albendense leefde hij in vrede met de moslims, ob causam matris, (omwille van zijn moeder). Of dit betekend dat zijn moeder een moslimse was en, ja dan nee, familie van Abd-al-Rahman I, of dat zijn moeder als gijzelaarster naar Córdoba gestuurd was?… Maar dit komt eigenlijk niet tot uitdrukking in de tekst over dit onderwerp.

……Zijn inactiviteit jegens de moslims is ook te verklaren door zijn betrekkingen met, en de aanwezigheid van, Karel de Grote in Spanje, die in 778 geen stand kon houden tijdens de belegering van de stad Zaragoza en werd gedwongen zich terug te trekken naar Roncesvalles. Dit was een enorme nederlaag. Daaropvolgend zette Abd-al-Rahman I een volgende campagne op, in de vallei van de Ebro (781), tegen hen die hadden meegewerkt aan de Franse invasie.

……Echter, in het binnenland krijgt hij te maken met de volgende opstand van Galicia (na die ten tijde van Fruela I), de kronieken geven geen duidelijke verklaring voor de motieven en geen beschrijving van de hoofdrolspelers in deze. De rebellen hadden een leger bijeengebracht dat het hoofd bood aan de troepen van Silo in Monte Cubeiro (Lugo), waar ze werden verslagen en daarmee de opstand neersloegen.

……Tijdens het bewind van Silo wordt een van de oudste, middeleeuwse documenten opgesteld, “ el Diploma del Rey Silo”, bekend over het gehele schiereiland. Vanaf 23 augustus 775 geeft de koning aan bepaalde religieuze instanties enkele bezittingen zoals Tabulata. tegenwoordig heet het Trabada, zo ook het oude Romeinse dorp “Lucis”, (Lugo). Een contractueel schenkingsdocument “pro anima” (voor de ziel), dat momenteel onderdeel uitmaakt van de studie diplomatiek.

Het verplaatsen van het hof naar Pravia

Eerste steen van de kerk van Santianes de Pravia. Te beginnen met de S in het midden spelt het, Silo Prince

Eerste steen van de kerk van Santianes de Pravia. Te beginnen met de S in het midden spelt het, Silo Prince

……Doordat Silo de troon betrad in Pravia werd deze stad automatisch verkozen tot hoofdstad, dit ten spijt van Cangas de Onis dat voorheen als hoofdstad gold, omdat dit onderdeel vormde van de plaatselijke aristocratie die hier hun grondgebieden had liggen. Daarnaast had deze verhuizing van het hof ook strategische motieven. Zo is Pravia van vroeger uit een Romeinse nederzetting onder in de Vallei van Nalón, gelegen langs een oude Romeinse weg die aansluiting gaf met Asturica Augusta. En als laatste, gezien het feit dat het koninkrijk Asturias zich meer richting Galicia had uitgebreid, was Cangas de Onis enigszins uit het midden komen te liggen.

Zijn dood en opvolging

……Silo en Adosinda waren kinderloos en hadden al aangegeven dat zij aan Alfonso, zoon van Fruela I en neefje van Adosinda, de voorkeur bij opvolging gaven. Omdat Alfonso nog te jong was werd hij benoemd tot gobernador del Palatium (wachtend staatshoofd?).

……Silo stierf in Pravia in 783. La Primera Crónica General verteld het volgende over de opvolging van de koning.

Graf van koning Silo in de kerk van San Juan de Santanes te Pravia

Graf van koning Silo in de kerk van San Juan de Santanes te Pravia

Andados ocho annos del regnado del rey Silo, que fue en la era de ochocientos et dizisiete annos, murio esse rey Silo, e fue enterrado en la eglesia de sant Johan apostol et evangeliste, la que el fiziera en su vida.

Na een regeringsperiode van acht jaar van  de koning Silo, dat was in het jaar 817 (jaartelling was in die tijd anders als die van ons vandaar het verschil) stierf deze koning Silo, en werd begraven in de kerk van de apostel en evangelist San Juan, waarvoor hij tijdens zijn leven opdracht had gegeven deze te bouwen.

……Koningin Adosinda moest een keuze maken voordat Silo stierf. Maar door een opstand werd de troon aan Mauregato gegeven. De onwettige zoon van Alfonso I welke hij verwekt had bij een islamitische slavin.

Het graf van Koning Silo

De kerk van San Juan de Santianes te Pravia

De kerk van San Juan de Santianes te Pravia

 

 

 

 

 

 

 

……Na zijn dood wordt koning Silo begraven in de kerk van San Juan de Santianes te Pravia, Asturië. De vorst heeft zelf de opdracht voor het bouwen van deze kerk gegeven. En de kerk staat er tot op de dag van vandaag en zo ook het graf van koning Silo en zijn vrouw koningin Adosinda die hier ook begraven ligt.

……Niet tegensprekend het geen hierboven staat geschreven. Verteld de maestro Custorio dat de overblijfselen van koning Silo zijn overgebracht naar het klooster van San Juan de las Dueñas in de stad. En dat hij daar achter het altaar zou zijn herbegraven.

 

Voorgangers en opvolgers van …..
Voorganger
Aurealo de Asturia
Koning van Asturias
774 – 783
Opvolger
Mauregato

Naar boven

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Silo de Asturias|oldid=90373017|datum=20150202|laatst bijgewerkt= 20190424}}

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.