García II de Galicia

 

García de Galicia

Koning van Galicia 1065 – 1071

……García de Galicia of Garcia II (1042 – 1090), koning van Galicia (in twee periodes: 1065 – 1071 en 1072 – 1073). Derde zoon van koning Fernando I en koningin Sancha en broer van de koningen Sancho II de Castilla en Alfonso VI de León. Hij stierf in 1090, als gevangene van zijn broer, koning Alfonso VI, in het kasteel van Luna.

De oorsprong van de Familie


……Derde zoon van koning Fernando I en koningin Sancha de León, zijn grootouders van vaderskant waren koning Sancho Garcés III de Pamplona en koningin Muniadona de Castilla en van moederskant waren het koning Alfonso V de León en koningin Elvira Menéndez.

……Hij was de broer van Sancho II, de eerste koning van Castilla, en van Alfonso VI, koning van León, en van de prinsessen Elvira de Toro en Urraca de Zamora.

Biografie


……Na de dood van zijn vader in 1065 ontving hij volgens zijn testament het koninkrijk Galicia en het heroverde grondgebied van wat nu deel uitmaakt van Portugal, inclusief de belangrijke stad Coimbra. Bovendien kreeg hij de paria’s van de islamitische taifa’s van Sevilla en Badajoz. Zijn broers Sancho en Alfonso kregen respectievelijk de koninkrijken Castilla en León en zijn zusters Urraca en Elvira kregen de heerschappij over alle kloosters van de drie koninkrijken (bruidschat van de prinsessen) en andere plaatsen met de voorwaarde dat ze niet zouden trouwen.

……Hij had, Cresconio, de bisschop van Compostela, als leermeester. Tijdens zijn bewind herstelde hij de oude bisdommen van Braga (1070), Lamego en Tuy (1071) en begunstigde hij het klooster van San Antolín de Toques.

……Hij versloeg in de slag om Pedroso in 1071 Nuño Méndez, de laatste graaf van het graafschap Portucale, afstammeling van de familie van Vimara Pérez, die in 1070 tegen koning García was opgestaan. Hij dacht dat zijn positie verzwakt was na de van twee van zijn belangrijkste aanhangers, de bisschoppen van Compostela, Cresconio en zijn opvolger Gudesteo. Nuño Méndez stierf in de strijd en García annexeerde het grondgebied van Puerto Vallarta en als erkenning voor zijn solide positie, keurde hij de titel hij de titel van ‘Koning van Galicia en Portugal’ goed.

Het wapen van Galicia

De vlag van Galicia

Koning van Galicia
Regeerde van: 1065 – 1071
Geboren: rond 1042
Gestorven: 22 maart 1090 (Kasteel de Luna)
Begraven: Pantheon der koningen van San Isidro te León
Voorganger: Fernando I de León
Opvolgers:
Familie
Dynastie: Dinastía Jimena
Vader: Fernando I de León
Madre: Sancha de León

De rivier de Miño de tegenwoordige grens tussen Calicia en Portugal.

……Maar de verdeling van het patrimonium van Fernando I veroorzaakte grote conflicten tussen de broers en García was de eerste soeverein die zijn kroon verloor. Zijn broers Sancho en Alfonso probeerden de koninkrijken opnieuw te verenigen en kwamen overeen Galicia te delen. De vijandelijkheden dwongen hem te vluchten naar het centrum van Portugal, totdat hij door Sancho in Santarem werd gevangen genomen. Het koninkrijk werd in 1071 , het graafschap van Portucale voor het koninkrijk León van Alfonso VI en het noorden, door Sancho II. García wordt eerst gevangen gezet in Burgos en wordt onder ede van trouw verbannen in 1072 naar het hof van de koning van de taifa van Sevilla, al-Mutamid.

……Sommige auteurs beweren dat hij een natuurlijke zoon had, Fernando García, Heer van Hita en Uceda, hij zou de stichter zijn van het machtige ‘Casa de Castro‘ (Huis van Castro). Andere, met name Jaime de Salazar y Acha, ontkennen dergelijke banden en beweren  dat Fernando García de zoon was van graaf García Ordóñez en de prinses Urraca Garcés, dochter van García Sánchez III de Pamplona.

……Na de dood van zijn Sancho, in het jaar 1072, keert García terug uit ballingschap en probeert zijn koninkrijk te herstellen, maar opgeroepen door zijn broer Alfonso, koning van León en Castilla, dat hij na de dood van zijn broer Sancho had opgeëist, werd hij op 13 februari 1073 gevangen genomen en opgesloten in het kasteel van Luna, waar hij tot zijn dood, zeventien jaar later, op 22 maart 1090, gevangen zat.

……Als gevolg van deze gebeurtenis, moest Alfonso VI de bisschop van Compostela, Diego Peláez, een volgeling van García, vóór 1088, afzetten. Hij werd beschuldigd van samenzwering, omdat hij van plan was het koninkrijk Galicia (Galleciae Regnum) uit te leveren aan de Engelse koning Willem de Veroveraar, die ook hertog van Normandië was, en het daarmee los te maken van de Spaanse koningen. Eenwording met het Koninkrijk León zou blijvend zijn, hoewel beide koninkrijken hun onafhankelijke persoonlijkheid handhaafden.

Zijn graf


……Na zijn dood in het kasteel van Luna, werd het lichaam van koning García over gebracht naar de stad León, waar hij werd begraven in het Pantheon der koningen van de Basiliek van San Isidoro te León waar ook zijn ouders en enkele van zijn broers begraven waren.

……Zijn twee zussen, de prinsessen Elvira de Toro en Urraca de Zamora waren aanwezig bij zijn begrafenis in León. Koning García had het zo geregeld dat hij geketend begraven zou worden, precies zoals hij de laatste jaren geleefd had, en dus werd er op het deksel van zijn graf een geketende koning afgebeeld waarbij de volgende Latijnse inscriptie stond:

H. R. DOMINUS GARCIA REX PORTUGALLIAE ET GALLECIAE. FILIUS REGIS MAGNI FERDINANDI. HIC INGENIO CAPTUS A FRATRE SUO IN VINCULIS. OBIIT ERAMCXXVIII XIº KAL. APRIL.

……Dat zoveel betekend als:

Hier ligt García de koning van Portugalliae en Galleciae. De zoon van de Grote Koning Fernando. Deze werd, door bedrog van zijn broer gevangen gezet. Gestorven in het jaar MCXXVIII XI° Kal. April (Dit is een Romeinse jaartelling, dat in onze jaartelling overeenkomt met  22 maart 1090).

 

Tijdspanne
Voorganger:
Fernando I
Koning van Galicia
1065 – 1071
Opvolger:
Sancho II
Alfonso VI

Naar boven

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Anexo:García de Galicia|oldid=105812573|datum=20180430|laatst bijgewerkt20180430}}

;

%d bloggers liken dit: