Sancho Ordóñez

Regeerde : 926 – 929
Geboren : c. 895
Gestorven : 929
Begraven : Castrelo de Miño
Voorganger : Alfonso Froilaz
Opvolger : Alfonso IV de León
Familie
Dynastie : Astur-leonesa
Vader : Ordoño II de León
Moeder : Elvira Menéndez
Echtgenoot : Goto Muñoz

Sancho Ordóñez (c. 895 – na 10 juni 929), zoon van koning Ordóño II de León en de Galicische aristocrate, koningin Elvira Menéndez. Hij was koning van Galicía (ondergeschikt aan de koning van León) vanaf het jaar 926 tot zijn dood. In 926 lukt het Sancho en zijn broers Alfonso (later Alfonso IV) en Ramiro (later Ramiro II) om hun neef Alfonso Froilaz van de troon te verdrijven, waarop Sancho het koningschap van galicia op zich neemt.

Biografie


Hij was de oudste zoon van koning Ordoño II de León en zijn eerste vrouw, koningin Elvira menéndez. Bij de dood van zijn vader in 924, nam diens broer Fruela II de Leonese troon over. De precieze omstandighedn rond de dood van Fruela II, na een jaar regentschap zijn niet erg goed gedocumenteerd. Na zijn dood wordt deze troon overgenomen door zijn zoon,  Alfonso Froilaz, neef van de zonen van Ordoño. In 926 ontstond er een confrontatie tussen deze kinderen van Ordoño, die werden geholpen door o.a koning Sancho I de Pamplona (schoonvader van Alfonso IV). Zij slaagde erin Alfonso Froilaz te verdrijven en dwongen hem gevoeglijk naar galicia te vluchten en later werd dit zelfs Asturias de Santillana.

Sancho Ordóñez, zou volgens zijn status van eerstgeborenen de leonese troon verdienen. Maar zijn broer Alfonso, geholpen door zijn schoonvader Sancho Garcés I de Pamplona. Echter Sancho weet zijn broer Alfonso te verdrijven die zijn toevlucht zoekt in Astorga. Alfonso zoekt daarna weer hulp bij de eerder verdreven Alfonso Froilaz en beide weten uiteindelijk  Sancho Ordóñez weer te verdrijven en en roept zijn broer zich, vanaf 12 februari 926, uit als koning Alfonso IV van León.

Sancho, getrouwd met Goto Muñoza (c. 900 – 964), dochter van één van de hogere Galicische adel en achterkleindochter van graaf Hermenegildo Gutiérrez, handhaafde zich als regent van het koninkrijk van Galicía, dat zich uitstrekte van de Galicische kust tot de rivier de Miño. Hij werd tot koning van Galicía gezalfd door Hermenegildo, bisschop van Santiago de Compostela. Gedurende de drie jaar van zijn bewind, onderhield hij goede relaties met zijn broer, Alfonso VI, die herhaaldelijk het koninkrijk van Galicía bezocht. Hun jongere broer Ramiro , regeerde het Portugese deel tussen de rivier de Miño en de rivier de Mondego. Hij had zich gevestigd in de stad Viseo. Zowel Sancho en Ramiro regeren ondergeschikt aan ALfonso IV, die in zijn hoedanigheid als koning van León de prioriteiten stelt.

Apsis van de kerk van Santa María in Castrelo de Miño waar koning Sancho en koningin Goto begraven werden.

Apsis van de kerk van Santa María in Castrelo de Miño waar koning Sancho en koningin Goto begraven werden.

De laatste keer dat Sancho Ordóñez in de documentatie, zoals Gallecie princeps, voorkomt is op 10 juni 929, in het klooster van Celanova ontving hij en koningin Goto toen een donatie van enkele landhuizen die eerder aan Ansuario toehoorden. In hetzelfde jaar verschijnt hij, ook samen met Goto, als hij de stad Pombeiro een donatie doet van een klooster dat men daar aan het bouwen is. Hij sterft kinderloos tussen deze datum en 8 augustus en Alfonso naar de kathedraal van Santiago de compostela komt om daar zijn privileges op te eisen. het koninkrijk wordt na zijn dood vreedzaam gereïntegreerd binnen de domeinen van Alfosno IV, wat de islamitische kroniekschrijver ibn Hayyan als volgt beschrijft:

Kort na de dood van Sancho, werd het gebied waar hij zijn toevlucht had gevonden, zonder kinderen, unaniem ten overstaan van Alfonso IV overgenomen, daar deze geen enkele concurrerende macht tegenoverzich had.

 

Zijn graf

Na zijn dood werd hij begraven in het klooster Castrelo de Miño, in de provincie Orense, waar zijn weduwe , koningin Goto inmiddels als religieuze was opgenomen, zoals blijkt uit een donatie van koning Ramiro II de León aan het klooster in 947. Koningin Goto was in die tijd abdis van dit klooster.

 

Naamloos

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: