Koningen van León

Wapen van het Koninkrijk León

Het wapen van het Koninkrijk León

…….Het Koninkrijk van León was een erfenis van het Koninkrijk Asturias. De eerste koning van León, Garcia I, verplaatste zijn Hof naar de stad León.

…….Don Pelayo had Asturias buiten de handen van de moslims weten te houden en begon vanaf 722 met het heroveren op de moslims. Hij werd tot koning van Asturias uitgeroepen en zijn opvolgers zette zijn strijd op fortuinlijke wijze voort. Tot Alfonso III zijn koninkrijk Asturias verdeeld onder zijn drie zoons. Hier ontstaat het Koninkrijk León dat toekomt aan zijn zoon Garcia I, het is het jaar 910. Ordoño II de tweede zoon krijgt het koninkrijk Galicia en de derde zoon Fruela II krijgt dat wat er overblijft en de naam Asturias behoudt. Deze broers beroven, vechten en vermoorden elkaar en in 924 blijft er één koninkrijk León over. Dit, in een paar korte zinnentjes, is hoe dit koninkrijk ontstond……. Maar ontdek hoe zich dit alles ontwikkeld en afspeelt in de hier opvolgende interessante hoofdstukken.

 


 

De dynastie van Astur – Leonesa 718 – 1037


 

Schema Koningen van Asturias en León

 

 

Koningen Van León


 

 Tijdsschema Kon. v. León 1Tijdsschema Kon. v. León 2

 

 

 

Casa de Navarra                                             Casa de Borgoña


 

 

Tijdsschema Casa de NavarraTijdsschema Casa de Borgoña

 

 

…….Als Alfonso IX van Leon sterft erft zijn zoon Fernando III, die dan al koning van Gastilla was, en ondanks dat zijn vader hem verstoten had, toch het koninkrijk van León tot zich neemt. Vanaf dat moment blijven de koninkrijken Castilla en León voor altijd verenigd onder één kroon.

…….Juan de Castilla “el de Tarifa” (1296 – 1300) was de zoon van Alfonso X el Sabio. In 1296 riep Fernando IV de Castilla zichzelf op minderjarige leeftijd uit tot koning van León, Galicia en Sevilla hij werd gekroond en gezalfd in de kathedraal van León. Op 26 juni 1300, na de voltooiing van Het Cortes de Valladolid van 1300, en in aanwezigheid van het Hof van Castilla-Leonesa, ziet hij af van de eventuele aanspraken op de koninkrijken van León en Castilla, en erkend Fernando IV als soeverein van wie de eed van trouw werd afgenomen.

 

Lijst van monarchen van christelijke koninkrijken van het Iberische schiereiland van de Reconquista tot heden.
Portugal Spanje
Kroon van Castilla Navarra Kroon van Aragón
Galicia Asturias León Castilla Aragón Barcelona Valencia Mallorca

 

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Anexo: Monarcas de León|oldid=90616787|datum=20161114|laatst bijgewerkt20171205}}

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: