Alfonso Froilaz

Regeerde : 925 – 926
Overleden : c. 932
Begraven : zie: zijn graf
Voorganger : Fruela II
Opvolger : Alfonso IV de León
Sancho Ordóñez (Galicia)
Ramiro Ordóñez (Portugees grondgebied)
Familie
Dynastie : Astur-leonesa
Vader : Fruela II
Moeder : ¿Nunilo Jimena?

Alfonso Froilaz, bijgenaamd “el Jorobado” (de klokkenluider) was koning van León, na de dood van zijn vader Fruela II, voor slecht zeer korte tijd, namelijk van 925 tot 926. Hij wordt al snel door de kinderen van Ordoño II verdreven. In het jaar 932 veroordeeld Ramiro II al de familieleden die zich tegen hem verzetten. Hij laat, Alfonso Froilaz en zijn broers Ordoño en Ramiro (neven van Ramiro II) en de voormalige koning Alfonso IV de León (broer van Ramiro II) opsluiten en de ogen uitsteken.

Het leven en de periode dat Alfonso Froilaz regeerde zijn slecht gedocumenteerd. Vele middeleeuwse kronieken negeerde hem of verwarde hem met zijn neef en opvolger met dezelfde naam, Alfonso IV. Ook hij had een onrustig leven en een turbulente regeerperiode. In de Nomina Regum Catolicorum Legionensum wordt zijn naam samen met die van andere koningen vernoemd en dat is veelzeggend in een periode van redelijke rust.

Biografie


Het is onbekend wanneer hij geboren is. Hij was een zoon van Fruela II de Leon. Sommige auteurs stellen dat hij de zoon uit het eerste huwelijk van koning Fruela II en Nunilo Jimena is, terwijl andere twijfelen aan het bestaan van dit huwelijk met Nunilo. Zijn vader was eerst koning van Asturias en na de dood van zijn broer Ordoño II  ook van Leon.

De dood van Fruela II in augustus 925 veroorzaakt een voortdurende ruzie tussen de zonen en neven van deze koning. In eerste instantie kreeg Alfonso Froilaz de Troon mede dankzij de hulp van zijn beide broers Ordoño en Ramiro. Zij verzetten zich tegen hun neven Sancho, Alfonso en Ramiro Ordóñez, kinderen van Ordoño II. Deze laatste waren van mening dat zij betere rechten hadden op de troon, en dat Fruela II zich de troon onrechtmatig had toegeëigend na de dood van zijn broer Ordoño II.

De steun aan de zonen van Ordoño was, zowel vanuit het buitenland als het binnenland, veel groter dan de steun die Alfonso Froilaz op kon brengen. Dus was het geruzie maar van korte duur. Omdat de vrouw van Sancho (Goto Núñez) uit Galicia kwam werd hij door de edele van Galicia gesteund. Alfonso werd gesteund door Sancho Garces I van Pamplona, de vader van zijn vrouw Oneca. En Prins Ramiro werd gesteund door de belangrijkste Portugese edelen omdat zijn vrouw Adonsinda Gutierrez daar vandaan kwam.

In het begin van jaar 926 was het geruzie al voorbij, terwijl zijn neven zijn koninkrijk verdeelde trok Alfonso Froilaz zich, samen met zijn broers, terug uit León en vestigde zich in Asturias, alwaar hij zijn koningschap kon behouden. Dat is wat men heden ten dagen heeft kunnen opmaken uit de antieke stukken. Alfonso IV werd op 12 februari gekroond tot koning van León. Het koninkrijk Galicia werd aan de oudste broer Sancho geschonken. En volgens de Historicus Ibn Hayyan werd Sancho’s broer Ramiro het minst bedeeld, hij mocht regeren over een deel van zijn koninkrijk. Het was een soort provincie op ‘Portugees’ grondgebied (grensplaats Coimbra). Beide broers, Sancho en Ramiro regeerde als koning maar waren onderschikt aan Alfonso die in zijn hoedanigheid als Koning van León, de prioriteiten bepaalde.

Nadat, in 931 zijn vrouw, Oneca, was overleden, trok Alfonso IV zich terug en gaf zijn koninkrijk door aan zijn Ramiro (Sancho stierf in 929). Maar niet lang daarna kwam hij terug op zijn besluit en wilde hij de macht terug hebben. Een jaar later word hij gevangen genomen door zijn broer, koning Ramiro II. Ondertussen besloten de edelen af te zien van hun hulp aan Alfonso Froilaz en gaven hun steun aan de veel sterkere Ramiro II, die daarop zijn bedoelingen gelijk duidelijk maakte. In 932 liet hij zijn drie neven gevangen nemen en sloot hen, samen met Alfonso IV, op in León. Niet lang daarna liet hij hen de ogen uitsteken en bracht hij hun over naar het klooster van San Julián y Santa Basilisa de Ruiforco, waar ze tot hun dood verbleven.

Justo Perez een middeleeuwse kroniekschrijver uit Urbel, beschrijft de gebeurtenissen als volgt. Oneca de Pamplona stierf in 930. Het gevecht om de kroon vond plaats tussen 930 en 931. Alfonso IV gaf zich gewonnen in 931, hetzelfde jaar waarin Alfonso de Asturias (Froilaz) werd gevangen gezet. Zijn halfbroers Ordoño en Ramiro Froilaz werden in de herfst van dat jaar gevangen genomen. De exacte datum van overlijden is niet bekend maar de meeste schrijvers geven aan dat dit in 932 was.

Zijn Graf

Zijn lichaam ligt begraven in het klooster van San Julián y Santa Basilisa de Ruiforco, samen met zijn halfbroers, Ramiro en Ordono Froilaz,. en zijn neef Alfonso IV van León en diens laatste vrouw Oneca van Pamplona.

Later laat Koning Alfonso V alle stoffelijke resten van de overleden koningen overbrengen naar de basiliek van San Isidro te León, waar ze worden bijgezet in een hoek van het gemeenschappelijk graf van de Leonese monarchen, in een ven de Evangelische zijkapellen. Op  het massagraf laat Alfonso V een altaar gewijd aan St. Martin maken. St Martin is een bisschop en biechtvader.

 

Naamloos

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: