Bermudo III de León ‘el Mozo’

Seculiere naam : Bermudo Alfónsez 800px-Bermudo_III_de_León_(Ayuntamiento_de_León)
Regeerde : 1028 – 1037
Geboren : 1017
Overleden : 4 september 1037 Tamarón, León
Begraven : Panteón de Reyes de San Isidoro de León o Monasterio de Santa María la Real de Nájera
Voorganger : Alfonso V de León
Opvolger : Fernando I de León
Familie
Dynastie : Astur-leonesa
Vader : Alfonso V de León
Moeder : Elvira Menéndez
Echtgenote : Jimena Sánchez
Nakomeling : Alfonso

 

……Bermudo III de León ( of Vermudo III de León), werd geboren in 1017 en stierf in 1037. Hij was de zoon en opvolger van Alfonso V. Hij was ook de laatste koning van León van de dynastie Astur-leonesa. Na zijn dood, bij de slag van Tamaron, werd zijn troon opgevolgd door zijn schoonbroer, de laatste graaf van Castilia, Fernando I, echtgenoot van zijn zus Sancha.

Biografie


……Hij erfde de troon toen hij nog maar elf jaar oud was. We komen hem voor het eerst tegen op een document van 15 november 1028 toen hij een donatie deed aan de kerk van Santiago en aan zijn bisschop Vistruario, zijn peetvader. Tijdens zijn bewind, is het koninkrijk van Pamplona onder Sancho III ‘el Grande’ op zijn hoogtepunt. Bermudo III trouwde de dochter van Sancho III, Jimena Sanchez.

……Urraca, zijn stiefmoeder nam tijdens zijn minderjarigheid het koninkrijk waar. Evenals enkele bezittingen die koning Alfonso V had ontnomen van een aantal edelen, die geweigerd hadden trouw aan hem af te leggen. Dit was onder andere het geval bij graaf Oveco Rudesíndiz die nog niet zolang geleden zijn ontrouw moest bekopen. Zijn eigendommen vervielen aan het Bisdom van Lugo.

……De regente Urraca (weduwe van Alfonso V) richtte zich, met het Leonese koninkrijk, politiek gezien op ondersteuning aan een groep edelen waaronder haar broer, Sancho Garcés III ‘el Grande’, koning van Pamplona. Een beleid dat geen goedkeuring kreeg van de Castiliaanse graven die toenadering zochten bij de koning van León om de groeiende invloed van de koning van Pamplona in te dammen en het huwelijk tussen de graaf van Castilla, Garcia Sánchez en Sancha, zus van Bermudo III, te bevorderen.

……Een van de gebeurtenissen die het bewind van Bermudo III markeert is een gebeurtenis die plaatvond in de hoofdstad van het koninkrijk León in 1028. De gebeurtenis werd gehouden ter eren van de verloving tussen Sancha (zuster van Bermudo III)  de Castiliaanse graaf Garcia Sanchez. Eenmaal daar, werd hij (García Sanchez) vermoordt door leden van de familie Vela uit wraak, voor een belediging aangedaan door zijn vader, graaf Sancho García. Omdat de graaf stierf zonder nakomelingen valt koning Sancho Garcés III het Castiliaanse graafschap binnen om te proberen zijn rechten af te dwingen die hij, door zijn huwelijk met Muniadona, zus van de overledene, verkregen had. Hij veroverde het land tussen de rivieren Cea en Pisuerga. Tegelijkertijd neemt hij de bezittingen van de familie Vela af. Ten einde erft de zoon van Sancho Garcés III (Fernando I die naderhand koning van León zou worden) het graafschap van zijn moeder Muniadona.

Huwbare leeftijd

……Toen Bermudo in 1032 de leeftijd van volwassenheid had bereikt probeerde hij het grondgebied van het koninkrijk León uit te breidden door de veroverde gebieden van de koning van Pamplona te herwinnen, maar zonder succes. Hij probeerde het nogmaals met behulp van zijn zus, Sancha, die getrouwd is met Fernando I, maar ook dit lukt niet. Het tegenovergestelde, als Sancho Garcés III zijn territorium binnenvalt en Astorga en León veroverd, en het zou tot de dood van de koning van Pamplona duren voordat de ze de steden León en Astorga terug kregen.

……Na een lange harde strijd heroverd hij het land tussen de rivieren Pisuerga en Cea.

……Bermudo III wordt confronteert met zijn zwager, graaf van Castilla en de later koning van León, Fernando I, in de slag bij Tamaron toen hij probeerde om de Tierra de Campos probeerde te bezetten. De Cronicle Silense en de Tudense vertellen er het volgende over: Koning Bermudo trekt met zijn legers de grens van Castilla over « oftewel de Pisuerga lijn en in het stroomgebied van die rivier, in het dal van Tamaron, ten oosten van de beek Castrojeriz (…) waar hij het Leonese en het Navarraans Castiliaanse  leger tegenover zich vindt… Bermudo spoorde zijn paard aan, beroemd om zijn lichtheid, (waarvan de kroniekschijvers zelfs de naam vermelden) ´Pelayelo´…» door de snelheid van dit paard reed hij zonder zijn normale verdediging het vijandelijk gebied in en werd daar door een vijandige lans getroffen. Na zijn dood werd zijn troon doorgegeven aan zijn zuster Sancha, die haar rechten weer doorgaf aan haar man, die de troon overnam als Fernando I de León.

Door de dood van Bermudo III werd de dynastieke lijn van de monarchie doorbroken, de heilige onaantastbare Leonese gerespecteerde traditie van de mannelijke veredelde bloedlijn van meer dan een eeuw, gedragen door bijna mythische figuren als Ordoño II en Ramiro II was niet meer.

Fernández del Pozo (1999)

Huwelijk en Nakomelingen

Het graf van Bermudo III in het klooster van Santa María la Real van Nájera, één van de plaatsen waarvan men zegt dat hij daar werd begraven.

Het graf van Bermudo III in het klooster van Santa María la Real van Nájera, één van de plaatsen waarvan men zegt dat hij daar werd begraven.

……Hij trouwde vóór 17 februari 1035 Jimena Sánchez, dochter van Sancho Garces III de Pamplona. Uit de vrucht van dit huwelijk werd een zoon geboren, Alfonso, die een paar dagen na zijn geboorte overleed.

Zijn Graf

……Er is nogal wat onenigheid over de laatste verblijfplaats van het stoffelijk overschot van koning Bermudo III de León, want er zijn twee plaatsen waarvan men zegt dat de overblijfselen daar begraven liggen. Eén is het Panteón de Reyes de San Isidoro de León en de ander is het klooster van Santa Maria la Real de Nájera. In het Panteón de Reyes de San Isidoro de León bewaard men een grafsteen met het volgende opschrift in het Latijn:

HIC EST CONDITUS VEREMUDUS JUNIOR, REX LEGIONIS, FILIUS ADEFONSIS REGIS. ISTE HABEBIT GUERRAM CUM COGNATO SUO REGE MAGNO FERNANDO, ET INTERFECTUS EST AB ILLO IN TAMARA PRAELIANDO ERA MLXXV.

Hier ligt de krachtige koning Bermudo junior, Koning van León, zoon van Koning Alfonso, was in oorlog met zijn neef Fernando, werd gedood tijdens gevechten in Tamara, in het jaar 1075.

……Maar in het klooster van Santa Maria la Real de Nájera staat een tombe met in het deksel verwerkt een liggende figuur, een tombe waarin traditioneel het lichaam van een koning lag, in dit geval zou dat het lichaam van koning Bermudo III zijn. Volgens het verhaal, wilde Fernando I de opnieuw onderworpen bevolking van León (na de slag om Tamaron) niet nog meer verdriet doen en besloot het lichaam van hun overleden koning eerst te begraven in het klooster van Santa Hilaria en daarna in het klooster van Santa Maria la Real de Nájera, een zeer belangrijk pantheon der koningen in Navarra. Op het graf, waarvan men verondersteld dat daarin de overblijfselen van Bermudo III liggen, bevindt zich op het deksel een beeld van een liggende koning, gekleed in harnas, bedekt met een mantel, en een kroon op het hoofd. De liggende figuur is afgebeeld met baard, en met de handen gevouwen op de borst, en aan de voet van het graf staat een inscriptie: EL REY DON VERMUDO DE LEÓN. (De koning Don Bermudo van León).

 

Naamloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: