Garcia I de León

 

Regeerde : 910 – 914

García I - kopie

Garcia I de León

Geboren : c. 870
Gestorven : 914
Begraven : Panteón der koningen van de kathedraal van León
Voorganger : Alfonso III ‘el Mango’
Opvolger : Ordoño II de León
Familie
Dinastie : Astur-Leonesa
Vader : Alfonso III ‘el Magno’
Moeder : Jimena de Asturias
Echtgenote : Muniadona
Nakomelingen : Geen nakomelingen

 

Biografie


Garcia I de León (c 870 – 914) was de eerste koning van León (910 – 914). Hij was de eerstgeboren zoon van Alfonso III ‘el Magno’, de laatste koning van Asturias, en koningin Jimena de Asturias. Zijn grootvader aan vaders kant was Ordoño I de Asturias. En zijn vrouw was de koningin Nuña. Gedurende de regeringsperiode van zijn vader werkte hij nauw samen met hem aan overheidszaken.
In 909 ontdekte Alfonso III een samenzwering die gericht was tegen zijn troon, en dat zijn zoon Garcia, zijn broers en zijn vrouw, koningin Jimena de Asturias daarbij betrokken waren.
De jonge Garcia werd gesteund door zijn schoonvader, Muñio Núñez conde (graaf) de Castilla. Alfonso III veroordeelde zijn zoon Garcia en sloot hem met zijn broers op in het kasteel Gauzon, Maar niet lang daarna werd de koning gedwongen af te treden ten gunste van zijn drie zonen en zijn koninkrijk onder hen te verdelen. Het koninkrijk León zou toegekend worden aan Garcia, Asturias zou aan Fruela toevallen en Ordoño zou Galicië krijgen hoewel Garcia daar een prominente positie zou krijgen. Na een zegevierende expeditie tegen de moslims sterft Alfonzo III op 20 december 910 in Zamora.

Koning Garcia I vestigt zijn hof in León. Hij heeft een afstandelijke conflictueuze relatie met zijn broer Ordoño II koning van Galicia, en toen hun vader overleed, verhinderde hij dat de bisschop Genadio de Astorga de 500 mescales die hem geschonken waren door Alfonso III mee zou nemen naar Santiago de Compostela, het koninkrijk van Ordoño II. (1 metcal = 500 gouden munten). Tevens moet men bedenken, dat het koninkrijk León beschouwd werd als het belangrijkste koninkrijk, ontstaan uit de erfenis van Alfonso III el Magno, en de broers dus ondergeschikt waren aan het koninkrijk León van Garcia.
In 911 valt hij met zijn leger het islamitisch territorium binnen, volgens de historici trekt hij dwars door het gebied van Toledo en Talavera, om dan, volgens de kronieken, via ‘el Puerto de Tiemblo’ (bergpas ten westen van Madrid) terug te keren naar zijn eigen grondgebied.

Tijdens zijn bewind worden verschillende steden langs de rivier de Duero herbevolkt. Deze rivier was een belangrijk onderdeel gaan vormen van het defensie systeem van León. In de Anales Castellanos Primeros kunnen we lezen dat in 912 zijn schoonvader Muñio Núñez, conde de Castilla, de stad Roa herbevolkt, Gonzalo Tellez de stad Osma herbevolkt, en Gonzalo Fernandez de Burgos herbevolkte Haza, Clunia en San Esteban de Gormaz. Koningin Jimena de Asturias, moeder van Garcia I, stierf in het jaar 912.

Koning Garcia I de León stierf in Zamora, maar de exacte datum is niet bekend, aangezien de kronieken uit die tijd nogal uiteenlopen met hun verwijzingen hiernaar. Echter, de historicus Gonzalo Martinez Diez zei dat zijn dood moet hebben plaatsgevonden in de stad Zamora ergens tussen de maanden januari en juni van het jaar 914. Zijn lichaam wordt naar Asturias gebracht alwaar zijn broer Fruela II regeerde. Zijn stoffelijk overschot wordt bijgezet in het Panteón de reyes de la capilla de Nuestra Señora del Rey Casto de la Catedral van Oviedo.

Daar Garcia geen nakomelingen heeft wordt zijn broer Ordoño II uitgeroepen tot koning van León.

Huwelijk
Hij was getrouwd met Muniadona, dochter van de conde de Castilla Munio Núñez.

Naamloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: