Ordoño IV de León ‘el Malo’

 Ordono_IV_of_Leon_big Regeerde : 958 – 960
Geboren : 925
Overleden : 962 of 963 in het kalifaat van Córdoba
Begraven : Panteón de Reyes de San Isidoro de León
Voorganger : Sancho I
Opvolger : Sancho I
Familie
Dynastie : Astur-leonesa
Vader : Alfonso IV de León
Moeder : Oneca de Pamplona
Echtegenote : Urraca Fernández

 

Ordoño IV el Malo, geboren rond 925 en in 962 of 963 in Córdoba overleden. Hij was koning van León vanaf 958 tot 960. Zoon van Alfonso IV de León en koningin Oneca de Pamplona.

Biografie


Zoon van Alfonso IV en neef van Ramiro II. Na de dood van Ordoño III (951 – 956) nam hij de troon van Sancho I de León over. Er was veel onrust in het koninkrijk en tijdens een burgeroorlog wordt Sancho I, door de Leonese edelenen en Castillanen onder leiding van Fernán González verdreven. Ordoño IV werd daarna door deze Leonese edelen tot koning gekroond.

Er is bijna niets bekend van zijn mandaat omdat het maar van zeer korte duur was. De historicus Manuel Carriedo Tejedo schrijft er dit over:

Hij heeft nooit toegegeven dat hij de troon te danken had aan de intriges en manoeuvres van zijn schoonvader. Graaf Fernán González. Hij voelde zich niet in staat zijn vijanden te verslaan. Hij was constant op de vlucht en eindigde zijn dagen in Córdoba, onderdanig bedelend om een leger te krijgen waarmee hij ten strijde zou trekken tegen zijn neef Sancho I. Door zijn manier van optreden verdiende hij, volgens de bisschop Pelayo (1101 -1129) de kwalificatie van “el malum” (el Malo). En zo is hij dan ook de geschiedenis in gegaan.

In de loop van het jaar 959 ontving hij het bericht dat de legers van Sancho I hem naderde, en onmiddellijk vluchtte hij naar Asturias. In 961 ontving hij onderdak in Burgos. Maar ook toen moest hij vluchten en liet zijn vrouw achter omdat hij ondertussen ook de gunst van zijn schoonvader, de graaf Fernán González, kwijt was, die op zijn beurt weer trouw had gezworen aan Sancho I. Tenslotte gaf hij zich over aan generaal Galib en Medinaceli die hem naar Córdoba bracht waar hij in het jaar 962 of 963 overleed. Na zijn dood werd zijn stoffelijk overschot meegenomen naar León, waar hij werd begraven in het Panteón der koningen van San Isidoro van León.

Huwelijk

Rond 958 trouwt hij met Urraca Fernández, weduwe van koning Ordoño III de León en dochter van graaf Fernán Gonzalez de Castilla. Volgens de kronieken van Sampiro werden er twee kinderen uit dit huwelijk geboren, fillis doubus, waarvan er een, Garcia genaamd, als gijzelaar aan de kalief al-Hakkam II was gegeven terwijl hij zelf onderweg was om een vriendschapsverdrag te ondertekenen.

Naamloos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: