Aurelio de Asturias

Voordat we aan het verhaal van Aurelio zelf beginnen eerst iets over zijn vader:

Fruela de Cantabria


Fruela de Cantabria of Fruela Pérez († ong. 758) was de tweede zoon van Hertog Pedro de Cantabria en broer van Alfonso I de Asturias.

Biografie

Volgens de versies Rotense en Sebastianense van de Kronieken van Alfonso III, vergezelde hij zijn broer Koning Alfonso I bij invallen tegen de islamitische bezetters. Hij hielp verschillende grote steden, met inbegrip van Lugo, Tuy, Porto, Braga, Viseu, Chaves, Ledesma, en vele andere steden te veroveren op de islamieten.

Nakomelingen

Hij was de vader van:

Aurelio de Asturias

Spaanse verhalen             c. 740 – 774   spaanseverhalen.com

Aurelio de Asturias, C. 740 – 774, zoon van Fruela de Cantabria, en broer van Bermudo I, was koning van Asturias tussen de jaren 768 – 774.

Biografie

Hij werd gekozen door de Asturische adel nadat zij, zijn neef Fruela I, tijdens een opstand tegen hem, in zijn paleis vermoord hadden. Omdat Alfonso, de zoon van koning Fruela nog minderjarig was, werd Aurelius door de raad van edelen in 768 verkozen als opvolger. Hij bestuurde Asturië tot zijn dood in 774. Waarschijnlijk is hij gekroond in een kapel van het huidige Sama van Langreo. Toen in de 19e eeuw de kapel in Sama de Langreo werd afgebroken om een nieuwe kerk te bouwen, werden op die plaats namelijk enkele inscripties gevonden over de kroning van Aurelio.

Het enige feit dat de kronieken over zijn regeringsperiode vertellen, is, dat er voor het eerst op het middeleeuwse schiereiland sprake is van een beweging of verandering op sociaal gebied. Het gaat over iets dat “antiseñoral” genoemd wordt, dat zegt iets over de verhouding tussen de dienaar en zijn meester. De horigen waren in opstand gekomen tegen hun heren, maar deze opstand werd algauw door Aurelio onderdrukt. De locatie is niet bekend, maar het blijkt dat het een opstand was van groot belang. Er werd aangenomen dat er met de Arabieren onderhandeld was over vrede in ruil voor een aantal maagden, een vrij normale procedure in deze periode. En volgens de legende heeft de plaats El Entrego (de (uit)levering) daar zijn naam aan te danken.

Na een regeringsperiode van zes jaar is Aurelio in 774 aan een ziekte overleden, in de gemeente San Martin del Rey Aurelio. Een stad die toen deel uit maakte van Langreo, en blijkbaar de hoofdverblijfplaats van Aurelio was en dus, op dat moment,  ook de hoofdstad was van het koninkrijk Asturias. De kronieken van die tijd vertellen niets over de vrouw of kinderen van de koning. Hij werd opgevolgd door koning Silo van Asturias, die getrouwd was met Adosinda, dochter van koning Alfonso I de Asturias.

 
Aurelio, de vijfde koning van Asturias en León, dat gebeurde in het jaar 768 n.C. Regeerde meer dan zes jaar. Stierf in 774.
Gegevens
Leefde van c. 740 – 774
Koning 768 – 774
Geboren Asturias
Overleden 774 in Gangas de Onis, Asturias
Begraven San Martin del Rey Aurelio (Langreo)
Voorganger Fruela I de Asturias
Opvolger Silo de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Fruela de Cantabria (zie boven)
Moeder ¿?
Gemalin ¿?
Nakomelingen ¿?
Aurelio de Asturias

Het graf van koning Aurelio

Er is controverse onder de historici over de verblijfplaats van de overblijfselen van koning Aurelio. Want terwijl de Asturische kronieken en verscheidene andere theorieën vertellen over het feit dat hij begraven ligt, daar waar hij woonde in de vallei van Langreo (in de kerk van San Martin del Rey Aurelio, waarin een graf met de naam “Rey Aerelio”, te vinden is), schrijft la Primera Crónica General, geschreven tijdens het bewind van koning Alfonso X ‘el Sabio’, dat het lichaam van koning Aurelio werd begraven, dat het lichaam van koning Aurelio in de gemeente Cangas de Onís was begraven.

Voorgangers en opvolgers van Aurelio de Asturias
Voorganger
Fruela I de Asturias
Koning van Asturias
768 – 774
Opvolger
Silo de Asturias

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Dit was een van de Spaanse Verhalen in de website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

  • Laatst bijgewerkt 2021-08-05

Coralma*

 

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Aurelio de Asturias|oldid=94168829|datum=20151004}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Aurelius van Asturië|paginacode=54291877| datum=20210325}}

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: