Aurelio de Asturias

Voordat we aan het verhaal van Aurelio zelf beginnen, eerst iets over zijn vader.

Fruela de Cantabria


Fruela de Cantabria of Fruela Pérez († ong. 758) was de tweede zoon van Hertog Pedro de Cantabria en broer van Alfonso I de Asturias.

Biografie

Volgens de versies Rotense en Sebastianense van de Kronieken van Alfonso III, vergezelde hij zijn broer Koning Alfonso I bij invallen tegen de islamitische bezetters. Hij hielp verschillende grote steden, met inbegrip van Lugo, Tuy, Porto, Braga, Viseu, Chaves, Ledesma, en vele andere steden te veroveren op de islamieten.

Nakomelingen

Hij was de vader van:

Aurelio de Asturias (768 – 774)


Aurelio, de vijfde koning van Asturias en León, dat gebeurde in het jaar 768 n.C. Regeerde meer dan zes jaar. Stierf in 774.
Gegevens
Leefde van c. 740 – 774
Koning 768 – 774
Geboren Asturias
Overleden Gangas de Onis, Asturias (774)
Begraven San Martín del Rey Aurelio (Langreo)
Voorganger Fruela I de Asturias
Opvolger Silo de Asturias
Familie
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Fruela de Cantabria (zie boven)
Moeder ¿?
Gemalin ¿?
Nakomelingen ¿?

Aurelio de Asturias, C. 740 – 774, zoon van Fruela de Cantabria, en broer van Bermudo I, was koning van Asturias tussen de jaren 768 – 774.

Biografie

Hij werd gekozen door de Asturische adel nadat zij, zijn neef Fruela I (die eerder zijn broer Vimarano had vermoord), tijdens een opstand tegen hem, in zijn paleis vermoord hadden. Omdat Alfonso, de zoon van koning Fruela nog minderjarig was, werd Aurelius door de raad van edelen in 768 verkozen als opvolger. Hij bestuurde Asturias tot zijn dood in 774. Waarschijnlijk is hij gekroond in een kapel van het huidige Sama van Langreo. Toen in de 19e eeuw de kapel in Sama de Langreo werd afgebroken om een nieuwe kerk te bouwen, werden op die plaats namelijk enkele inscripties gevonden over de kroning van Aurelio.

Het schijnt een relatief rustig en vreedzaam bewind te zijn geweest, zoals blijkt uit het feit dat er in de middeleeuwse kronieken vrijwel geen melding wordt gemaakt van zijn bewind. Het enige feit dat de kronieken over zijn regeringsperiode vertellen, is, dat er voor het eerst op het middeleeuwse schiereiland sprake is van een beweging of verandering op sociaal gebied. Het gaat over iets dat “antiseñoral” genoemd wordt, dat zegt iets over de verhouding tussen de dienaar (horige) en zijn meester. De horigen waren in opstand gekomen tegen hun heren, maar deze opstand werd algauw door Aurelio onderdrukt. De locatie is niet bekend, maar het blijkt dat het een opstand was van groot belang. Tevens wordt er aangenomen dat hij, volgens het gebruik van die tijd, vrede sloot met de moslims die de landen ten zuiden van hem beheersten door een uitwisseling van maagden. En volgens de legende heeft de plaats El Entrego (de (uit)levering), tegenwoordig het hart van de gemeente San Martin del Rey Aurelio, daar zijn naam aan te danken.

Aurelio de Asturias.

Na een regeringsperiode van zes jaar is Aurelio in 774 aan een ziekte overleden, in de gemeente San Martin del Rey Aurelio. Een stad die toen deel uit maakte van Langreo, en blijkbaar de hoofdverblijfplaats van Aurelio was en dus, op dat moment, ook de hoofdstad was van het koninkrijk Asturias. De kronieken van die tijd vertellen niets over de vrouw of kinderen van de koning. Hij werd opgevolgd door koning Silo van Asturias, die getrouwd was met Adosinda, dochter van koning Alfonso I de Asturias.

Het graf van koning Aurelio


Er is controverse onder de historici over de verblijfplaats van de overblijfselen van koning Aurelio. Want terwijl de Asturische kronieken en verscheidene andere theorieën vertellen over het feit dat hij begraven ligt, daar waar hij woonde in de vallei van Langreo (in de kerk van San Martin del Rey Aurelio, waarin een graf met de naam “Rey Aerelio”, te vinden is), schrijft la Primera Crónica General, geschreven tijdens het bewind van koning Alfonso X ‘el Sabio’, dat het lichaam van koning Aurelio in de gemeente Cangas de Onís was begraven.

Voorgangers en opvolgers van Aurelio de Asturias
Voorganger
Fruela I de Asturias
Koning van Asturias
768 – 774
Opvolger
Silo de Asturias

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2023-05-07

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: