Bermudo I van Asturias “el Diácono”

Bermudo I de Asturias ‘el Diácono’

Spaanse verhalen              ¿? – 797     Spaanseverhalen.com
Spaanse verhalen    spaanseverhalen.com  ………………….…… Bermudo I de Asturias el Diácono (gestorven in 797 Oviedo). Koning van Asturias tussen 789 – 791, was de zoon van Fruela de Cantabria en de broer van, Aurelio de Asturias.

Bermudo I is de meest afgelegen stamvader van het geslacht die tot koning zijn gekroond, dat via een onafgebroken lijn van vader op zoon of dochter tot aan Felipe VI, de huidige koning van Spanje, doorloopt. Dus simpel gezegd, Bermudo I is de meest verre opa van Felipe VI. Dit betekend tevens dat de heersende dynastie in Spanje de op één na, net achter Japan, oudste van heel de wereld is.

 

Biografie


Zoon van Fruela de Cantabria en kleinzoon van Pedro de Cantabria, broer van Aurelio de Asturias en neef voor Alfonso I. Zijn vader, Fruela had heel andere ideeën met hem, hij had graag gezien dat Bermudo een kerkelijke carrière zou maken.

Bermudo I ‘el Diácono’

Hij was al ingewijd als diaken toen hij door de edelen van Asturias ter vervanging van Mauregato de Asturias tot koning werd gekozen. Dit gebeurde waarschijnlijk op aanwijzing van Mauregato teneinde troonpretendent Alfonso II, zoon van Fruela I, uit te schakelen.

Tijdens zijn bewind had het koninkrijk veel te lijden van invallen van moslims vooral in de streken Álava en Galicia. Na meerdere malen verslagen te zijn door de Andalusische troepen van Hisham I, o.a. in de slag om de rivier Burbia, en El Bierzo, doet hij in 791 afstand van de troon. Omdat hij van mening was dat een jongere leider, met meer militaire ervaring beter opgewassen zou zijn tegen deze islamitische invallen.  Anderzijds had Bermudo al in 790 troonpretendent Alfonso als zijn opvolger aangegeven, mogelijk hem al aangesteld als co-regent.

Bermudo I achtste koning van León, begon zijn bewind in het jaar 788 n. C. Trad af in 791.
Persoonlijke Gegevens
Leefde van ¿? – 797
Koning  789 – 791
Geboren ¿?
Overleden 797 Oviedo
Begraven ¿In het klooster van San Juan de Corias, of het Panteón de Reyes in de Kathedraal van Oveido?
Voorganger Mauregato
Opvolger Alfonso II de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Fruela de Cantabria
Moeder ¿?
Gemalin Ozenda
Nakomelingen Ramiro I de Asturias

Na zijn troonsafstand keert hij terug naar zijn vroegere kerkelijke bestaan maar leefde wel aan het hof van zijn opvolger Alfonso II de Asturias waar hij in 797 een natuurlijke dood stierf. Hij ging de geschiedenis in als zijnde een genereuze, grootmoedige koning.

 

Zijn graf

Onder de historici bestaat er een controverse over de verblijfplaats van de overblijfselen van koning Bermudo I, want terwijl sommige zeggen dat zijn stoffelijk overschot in de Capilla del Rey Casto van de kathedraal van Oviedo, andere zeggen dat zijn stoffelijk overschot in het klooster van San Juan van Corias ligt. Volgens de kroniekschrijver Ambrosio de Morales is Bermudo I begraven in de kapel van Ciella samen met zijn vrouw, koningin Ozenda, en zijn dochter, prinses Cristina. Hun stoffelijke overschotten bleven hier liggen tot Alfonso VII de León bevel gaf ze over te huizen naar het klooster van San Juan de Corias, alwaar ze gedrieën voor het altaar van San Martin kwamen te liggen, overkoepeld door drie stenen bogen, op hun graf stond het volgende schrift, (want daar is nu niets meer van te zien).

SEPVLCHRVM REGIS VEREMVUNDI ET VXORIS DOMINAE OZENDAE, ET INFANTISSAE DOMINAE CHRISTINAE. TRANSLATI A CIELLA.
Het graf van koning Bermudo met zijn echtgenoot, vrouwe Ozendae, en zijn jonge dochter Christina. Verplaatst vanuit Ciella.

 

 

Maar als we dan de, Primera Crónica General lezen, dan zegt deze, dat koning Bermudo I, samen met zijn vrouw koningin Ozenda Nunilona, in Oviedo werd begraven, dit zou de hypothese bevestigen dat de koning werd begraven in het Pantheon van de koningen in de kapel van Nuestra Señora del Rey Casto van de kathedraal te Oviedo.


Huwelijk en nakomelingen

Hij trouwde met Ozenda, welke in de kronieken van Rodrigo de Toledo en Lucas de Tuy, Imilo of Nunilo genoemd wordt. Zij zijn de ouders van Ramiro I de Asturias (790 – 850), die de troon van Alfonso II overneemt, hoewel daar een paar maanden regentschap van Nepociano tussen zit.

 

Voorgangers en opvolgers van …..
Voorganger
Mauregato
Koning van Asturias
789 – 791
Opvolger
Alfonso II ‘el Casto’

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-03-25

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Bermudo I de Asturias|oldid=94415389|datum=20151112}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Bermudo I|paginacode=54291882| datum=20210325}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: