Favila de Asturias

De kerk van Santa Cruz te Cangas de Onis alwaar Favila begraven lag.

Favila de Asturias

Spaanse verhalen    ¿? – 739     spaanseverhalen.com
Spaanse verhalen   spaanseverhalen.com …………….
Favila was de tweede koning van het Koninkrijk Asturias. Hij nam de troon over van zijn vader Don Pelayo en regeerde twee jaar, zeven maanden en tien dagen. Hij kreeg de naam van zijn grootvader Hertog Favila.

Biografie


Een reliëf waarop Favila afscheid van zijn vrouw Froiluba neemt, 12e eeuw. (Monasterio de San Pedro de Villanueva, Cangas de Onís).

Pelayo’s zoon was ook bekend onder de naam Fáfila. Hij regeerde van 737 tot 739. Hij stierf vrij jong, volgens Crónica Rotense door een confrontatie met een beer. Maar waarschijnlijk was het een politieke moord. Het verhaal over het vechten met een beer, in die tijd, komt ook regelmatig terug, en wordt ook gezien als een rite waarin de mannelijkheid bewezen  moet wordt, of de waardigheid van adel van de desbetreffende persoon wordt aangetoond. Hij was waarschijnlijk een groot liefhebber van de jacht, waardoor het verhaal nog aannemelijker wordt. Hij verwaarloosde de staatszaken om maar geen last te hebben van de Arabieren die volop in strijd waren met de Fransen. In de Crónica Sebastianense wordt hij beschreven als iemand die, “voor de geschiedenis van generlei waarde was”.

Favila, tweede koning Asturias, zoon van Don Pelayo begon zijn bewind in het jaar 737 n.C. Hij regeerde 2 jaar en stierf in 379.
Persoonlijke Gegevens
Leefde van  ¿? – 739
Koning 737 – 739
Geboren Asturias
Overleden Gangas de Onis, Asturias
Begraven Kerkje van Santa Cruz in Cangas de Onis
Voorganger Don Pelayo
Opvolger Alfonso I de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Don Pelayo
Moeder Gaudiosa
Gemalin Froiluba
Nakomelingen Gestorven zonder
nakomelingen

Meer waarschijnlijk is het dat hij werd omgebracht, aangezien zijn dood de weg vrijmaakte voor een nieuwe heerser, de hertog van Cantabria, Alfonso I. Deze was getrouwd Ermesinda, zuster van Favila en dochter van Don Pelayo en koningin Gaudiosa.

Een soortgelijke situatie doet zich eeuwen later ook voor met de val van de dynastie van Astur-Leonesa. Met het verdwijnen van de laatste koning Bermuda III de León, wordt deze ook vervangen, door erfelijk recht via huwelijk. Doordat zijn zus getrouwd is met, Fernando I van de dynastie Jimena van Pamplona, wordt deze tevens koning van León.

 

Begraven

De kroniekschrijver Ambrosio de Morales beschrijft dat koning Favila na zijn dood wordt begraven in de kerk van Santa Cruz in Cangas de Onis. Zo ook de overblijfselen van zijn vrouw, Froiluba. Volgens schrijven in de Crónicas Asturianas, is er een grafsteen, uit een andere periode, met de volgende tekst;

Sea agradable a Cristo esta iglesia por el trofeo de la cruz, la cual su siervo Favila edificó con probada fe, con Froileva su mujer y sus hijos, los cuales, por tu merecimiento, oh Cristo, tengan cumplida gracia y después de esta vida misericordia eterna.,

Uit goedheid voor Christus is deze kerk als een gift voor het kruis, die zijn knecht Favila als bewijs van zijn geloof heeft gebouwd, samen met zijn vrouw Froileva en hun kinderen, die, door uw verdiensten, Oh Christus, zij plichtsgetrouw hun dank betuigen om na dit leven uw eeuwige barmhartigheid…

Maar helaas zijn in de loop der tijden hun graven verdwenen, en weet men vandaag de dag niet waar ze zouden liggen.

Voorgangers en opvolgers van …..
Voorganger
Don Pelayo
Koning van Asturias
737 – 739
Opvolger 
Alfonso I de Asturias

 

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-03-24

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Favila de Asturias|oldid=94426237|datum=20141030}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Favila|paginacode=56381166| datum=20210324}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

–    De kerk van Santa Cruz te Cangas de Onis alwaar Favila begraven lag. Auteur – Luis Rogelio HM
–    Dux Favila, tweede koning Asturias,,,,,,. Auteur – AdelosRM
–    Een reliëf waarop Favila afscheid van zijn vrouw Froiluba neemt,,,,,. Auteur – Monasterio de San Pedro de Villanueva – Portada – Detalle01.jpg: subido por Ecelan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: