Favila de Asturias

Favila de Asturias (¿? – 739)


Favila, tweede koning Asturias, zoon van Don Pelayo begon zijn bewind in het jaar 737 n.C. Hij regeerde 2 jaar en stierf in 379.
Gegevens
Leefde van ¿? – 739
Koning van Asturias 737 – 739
Geboren Asturias
Overleden Cangas de Onis, Asturias
Begraven Kerkje van Santa Cruz in Cangas de Onis (Dolmen)
Voorganger Don Pelayo
Opvolger Alfonso I de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader  Don Pelayo
Moeder Gaudiosa
Gemalin Froiluba
Nakomelingen Gestorven zonder nakomelingen

Favila was de tweede koning van het Koninkrijk Asturias. Hij was de enige zoon van zijn vader Don Pelayo, de eerste koning van Asturias, van wie hij de troon overnam. Hij regeerde twee jaar, zeven maanden en tien dagen. Hij kreeg de naam van zijn grootvader Hertog Favila.

Biografie


Pelayo’s zoon was ook bekend onder de naam Fáfila. Hij regeerde van 737 tot 739. Hij stierf vrij jong, volgens Crónica Rotense door een confrontatie met een beer. Maar waarschijnlijk was het een politieke moord. Het verhaal over het vechten met een beer, in die tijd, komt ook regelmatig terug, en wordt ook gezien als een rite waarin de mannelijkheid bewezen  moet wordt, of de waardigheid van adel van de desbetreffende persoon wordt aangetoond. Hij was waarschijnlijk een groot liefhebber van de jacht, waardoor het verhaal nog aannemelijker wordt. Hij verwaarloosde de staatszaken om maar geen last te hebben van de Arabieren die volop in strijd waren met de Fransen. In de Crónica Sebastianense wordt hij beschreven als iemand die, “voor de geschiedenis van generlei waarde was”.

Een reliëf waarop Favila afscheid van zijn vrouw Froiluba neemt, 12e eeuw. (Monasterio de San Pedro de Villanueva, Cangas de Onís).

Meer waarschijnlijk is het dat hij werd omgebracht, aangezien zijn dood de weg vrijmaakte voor een nieuwe heerser, de hertog van Cantabria, Alfonso I. Deze was getrouwd Ermesinda, zuster van Favila en dochter van Don Pelayo en koningin Gaudiosa.

Een soortgelijke situatie doet zich eeuwen later ook voor met de val van de dynastie van Astur-Leonesa. Met het verdwijnen van de laatste koning Bermuda III de León, wordt deze ook vervangen, door erfelijk recht via huwelijk. Doordat zijn zus getrouwd is met, Fernando I van de dynastie Jimena van Pamplona, wordt deze tevens koning van León.

Begraven


De kerk van Santa Cruz te Cangas de Onis waar Favila begraven ligt

De kroniekschrijver Ambrosio de Morales beschrijft dat koning Favila na zijn dood wordt begraven in de kerk van Santa Cruz in Cangas de Onis. Zo ook de overblijfselen van zijn vrouw, Froiluba. Volgens schrijven in de Crónicas Asturianas, is er een grafsteen, uit een andere periode, met de volgende tekst;

  Sea agradable a Cristo esta iglesia por el trofeo de la cruz, la cual su siervo Favila edificó con probada fe, con Froileva su mujer y sus hijos, los cuales, por tu merecimiento, oh Cristo, tengan cumplida gracia y después de esta vida misericordia eterna.
Moge deze kerk Christus behagen voor de trofee van het kruis, die zijn dienaar Favila met bewezen geloof heeft gebouwd, met Froileva zijn vrouw en zijn kinderen, die door uw verdienste, O Christus, met genade vervuld mogen worden en het na dit leven eeuwige genade ontvangen.

Maar helaas zijn in de loop der tijden hun graven verdwenen, en weet men vandaag de dag niet waar ze zouden liggen.

Voorgangers en opvolgers van Favila
Voorganger
Don Pelayo
Koning van Asturias
737 – 739
Opvolger 
Alfonso I de Asturias

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

    • Last updated 2023-05-03

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

    • Spanish Wikipedia|titel=Favila de Asturias|pagecode=94426237| date=20141030
    • Dutch Wikipedia|titel=Favila|pagecode=56381166| date=20210324
    • English Wikipedia|titel=Favila of Asturias|pagecode=1142279444| date=20230502

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: