Fruela I de Asturias

Fruela I de Asturias

Spaanse verhalen            722 – 768         spaanseverhalen.com
Spaanse verhalen   spaanseverhalen.com …………………………
Fruela I de Asturias (722 – 768), Koning van Asturias tussen de jaren 757 en 768, werd ook wel de ‘Hombre de Heirro. (Man van Staal) genoemd. Hij was de opvolger van zijn vader Alfonso I en moeder koningin Ermesinda, en was dus niet alleen koning van Asturias maar ook doge van Cantabria.

Biografie


Hij zat nog maar net op zijn troon of Abderrahman I, Emir van Córdoba in Pontuvio (Galicia), stuurde al een leger op hem af. Tijdens deze strijd, die plaatsvond tussen mei 757 en mei 758, nam men Omar, de zoon van een neef van Abderrahman gevangen. Deze werd gelijk vermoord.

Hij herbevolkte enkele plekken in Galicia tot de rivier de Miño werden door hem herbevolkt, om daarmee de zuidwestelijke rand van zijn koninkrijk te markeren. Ook de stad Oveido werd tijdens zijn regeerperiode gesticht. Dit gebeurde op 25 november 761, toen abt Máximo en zijn oom Fromestano een kerk oprichtten ter ere van de Heilige Vincentius. De goede relaties tussen de kerk en de latere Asturische koningen werden voortgezet.

Hij moest hardhandig optreden tegen de Basken die aanvallen deden vanuit Álava. Na verschillende succesvolle campagnes tegen hen zou hij instemmen met een gijzelaarsruil en trouwen met zijn achternicht Munia, dochter van de Vasconse heer van Gascogne genaamd Lope en een dochter van Fruela de Cantabria. Hun zoon, Alfonso II ‘el Casto’, zou later beschermd worden op het grondgebied van zijn verwanten van moederszijde en door hen gesteund worden om de troon te heroveren. Kort daarna moest hij in 766 een nieuwe opstand van de Galicische edelen onderdrukken.

Hij hervormde ook de geestelijkheid in zijn koninkrijk. Er kwam een verbod voor geestelijken om te trouwen en zelfs de geestelijke die getrouwd waren moesten scheiden van hun vrouwen. Dit werd hem niet in dank afgenomen door dit etablissement en zorgde voor veel vijandschap jegens hem.

Fruela I, vierde koning van León, begon zijn bewind in het jaar 757 n.C. Stierf in 768.
Persoonlijke Gegevens
Leefde van 722 – 768
Koning 757 – 768
Geboren Asturias
Overleden Gangas de Onis, Asturias
Begraven Panteón de Reyes de la catedral de Oviedo
Voorganger Alfonso I de Asturias
Opvolger Aerelio de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Alfonso I de Asturias
Moeder Ermesinda
Gemalin Munia de Álava
Nakomelingen Alfonso II de Asturias
De kathedraal van San Salvador te Oviedo.

Fruela I de Asturias stichtte verschillende kloosters van de Orden de San Benito (Sint Benedictus), waaronder het San Vicente de Oviedo, waar hij later, naast zijn vrouw, begraven werd. Het cartularium van San Millán de la Cogolla bevat de grondwet, verleend door Fruela op 24 april 759, van een nonnenklooster met achtentwintig nonnen, met Nuna Bella als abdis en hun priester in San Miguel de Pedroso (Burgos), op de oostelijke grens van het koninkrijk, waar een sterke christelijke Visigotische kern weerstand bood aan de Arabische invasie onder de bescherming van de Montes de Ayago en de Sierra de la Dedmande.

Toen Fruela I zag dat zijn broer Vimarano meer sympathie ondervond van de Asturische aristocratie, vermoorde hij hem persoonlijk, nadat hij hem had beschuldigd van het leiding geven aan een samenzwering om hem te onttronen. Na de moord nam Fruela de zoon van Vimarano, genaamd Bermudo (niet te verwarren met de latere koning van Asturias Bermudo I) onder zijn hoede, om zo de opgedane schade, veroorzaakt door de dood, enigszins te repareren.

Maar het kwaad was reeds geschiedt. De moord op zijn broer wekte veel vijandschap bij de adel, die tegen hem samenspande en hem vermoorde in het hof van Cangas de Onis. Toen Fruela I vermoord was werd zijn neef Aurelio, gekozen als zijn opvolger. Aurelio was een kleinzoon van Pedro de Cantabria. En dus een zoon van Fruela de Cantabria.

 

Zijn graf

Fruela I de Asturias.

Na zijn dood, wordt Fruela I begraven in de kerk van San Salvador te Oviedo, waartoe hijzelf opdracht had gegeven deze te bouwen. Ook zijn vrouw Munia de Álava werd daar begraven. Later, in 794, wordt deze kerk geplunderd en verwoest door moslimtroepen. Alfonso II (zijn zoon) laat de kerk weer herstellen.

In de 16e eeuw wijst de kroniekschrijver Ambrosio de Morales op de mogelijkheid dat Alfonso II opdracht gaf de resten van zijn vader over te brengen van de voormalige kerk Santa Maria van Oviedo kerk vlakbij de kerk van San Salvador  in Oviedo, die daar in opdracht van Alfonso II was gebouwd.

Niettegenstaande het voorafgaande schrijft de historicus Luis Alfonso de Carvallo dat Alfonso II bevel geeft de stoffelijke resten van Fruela I over te brengen naar de Koninklijke kapel van de kathedraal van Oviedo. Wat zou betekenen dat hij op dit moment naast de andere vorsten ligt begraven.

 

Huwelijk en nakomeling

Hij was getrouwd met koningin Munia de Álava en zij waren de ouders van Alfonso II de Asturias (c.760-842).

Volgens legenden zou hij ook een dochter Jimena hebben gehad die als de moeder van de legendarische middeleeuwse romanheld Bernardo del Carpio wordt neergezet.

 

Voorgangers en opvolgers van Fruela I de Asturias
Voorganger
Alfonso I ‘el Católico’
Koning van Asturias
757 – 768
Opvolger
Aurelio de Asturias

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-05-14

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Fruela I de Asturias|oldid=94165168|datum=20150202}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Fruela I|paginacode= 54315008| datum=20210324}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: