Munia de Álava

Munia de Álava

Spaanse verhalen                c. 740 – c. 780    spaanseverhalen.com
Dynastie : Astur-Leonesa
Vader : Lope (niet van adel)
Moeder : Zus van Bermuda I
Echtgenoot : Fruela I de Asturias
Nakomelingen : Alfonso II de Asturias

Spaanse verhalen    spaanseverhalen.com
Munia de Álava was koningin-gemalin van Asturias door haar huwelijk met Fruela I de Asturias, en moeder van Alfonso II de Asturias. Zij was de opvolgster van Ermesinda, gemalin van Alfonso I ‘el Catolico’.

 

Haar afkomst


Haar afkomst wordt beschreven in een van de arabische kronieken uit die tijd. De historicus Gonzalo Martinez Diez citeert een tekst uit het eerste deel van een geschiedschrijving over Ibn Hayyan, gepubliceert door Évariste Lévi-Provençal, die verteld over een islamitische inval en de christelijke slachtoffers. In deze Arabische kroniek uit 816 staat beschreven:

…..tijdens een militaire campagne van hayib Abd al-Karim ibn Abd al Wahid ibn Mugut tegen zijn vijand Dios Balask al Yalasqi ( de bask Velasco), Heer van Pamplona….. Sterven velen, waaronder Garsiya Ibn Lubb (Garcia López) zoon van de zus van Barmud (Bermudo I), de oom van Idfuns (Alfonso II)….

Hieruit valt op te maken dat koningin Munia de dochter was van een man genaamd Lope en daarom krijgt, zij de familienaam Lopez mee. Lope ging (had een verhouding, was getrouwd???) met een dochter (naam onbekend) van Fruela de Cantabria (broer van Alfonso I de Asturias). De moeder van koningin Munia was de zuster van Bermudo I de Asturias (de achtste koning van Asturias) die een neef was van koning Fruela I (vierde koning van Asturias) en daarom was zij de nicht in tweede graad van haar man koning Fruela I. Ik weet zeker dat u de draad kwijt bent, maar als u, samen met deze beschrijving, terug zoekt in de schematische stamboom van de Koningen van Asturias, dan komt u eruit!!!!

 

Biografie


Hoewel haar geboortedatum onbekend is moet deze hebben plaatsgevonden rond 740. Koning Fruela I bracht Munia, toen een tiener, net terug van een expeditie door het land van Álava en La Bureba (759) om haar tot zijn vrouw en koningin te maken, en tegelijkertijd de betrekkingen met Alava te versterken. Op hetzelfde moment namen de verhoudingen met Álava af en toen Fruela I in 768 stierf en zij dus weduwe werd, vreesde ze voor het leven van haar kind en vluchtte ze met hem naar het klooster van Samos. De datum waarop zij stierf is niet bekend, het zal rond 780 geweest zijn, aangezien Alfonso II later het graf bezocht toen hij amper twintig jaar oud was.

 

Haar graf


Dit is wat er nog te zien is van de kerk van San Salvador waarvoor Fruela I de opdracht had gegeven. Deze gevel is nu opgenomen in de kathedraal van San Salvador, Oveido.

Koning Fruela I de Asturias had tijdens zijn leven een graf voor hen beide laten bouwen in de kerk van San Salvador te Oveido, en koningin Munia werd daar, na haar dood, weer herenigd met haar man. Daarna, in 794 werd de kerk geplunderd en verwoest door de islamieten, waarop Alfonso II bevel gaf de kerk te herbouwen.

In het begin van de 9ᵉ eeuw gaf Alfonso II opdracht, de kerk van Nuestra Señora del Rey Casto te Oviedo te bouwen met de bedoeling deze kathedraal van Oviedo te gebruiken als het Koninklijke Pantheon. Vele auteurs geven aan dat de resten van zijn ouders, die zich in de kerk van San Salvador lagen, in deze kerk werden herbegraven. Echter, door de reconstructie van het Pantheon van de Asturische koningen, uitgevoerd in de 18ᵉ eeuw, is het op dit moment onmogelijk de individuele overblijfselen die toebehoren aan koningin Munia te identificeren.

 

Nakomelingen


Uit haar huwelijk met Koning Fruela I  de Asturias werd geboren:

 

Voorgangster en opvolgster van Munia de Álava
Voorganster
Ermesinda
Koningin gemalin van Asturias
760 – 768
Opvolgster
Adosinda

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-03-25

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Munia de Álava|oldid=108750052|datum=20151231}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: