Silo de Asturias

Silo de Asturias

Spaanse verhalen                 774 – 783    spaanseverhalen.com
Spaanse verhalen   spaanseverhalen.com   ………………………  Silo de Asturias (Pravia, 783) was koning van Asturië tussen de jaren 774 – 783. Hij volgde Aurelio op, dat mogelijk werd door zijn huwelijk met Adosinda, dochter van Alfonso I el Católico. Hij verplaatste de hoofdstad van het koninkrijk van Cangas de Onis naar Pravia. Hij was een tijdgenoot van Abderramán I. de Omajaden emir van Córdoba, en Karel de Grote, koning der Franken, en Keizer van het Heilige Roomse Rijk.

 

Biografie


De toegang tot de troon

Toentertijd werden de Visigotische koningen gekozen door de adel. Maar toch bleef dit beperkt tot de heersende families daar men de voorkeur gaf aan dat de kinderen hun ouders opvolgden. En als dat niet mogelijk was, de echtgenoot van de dochter van de koning zoals hier het geval is met Silo, schoonzoon van Alfonso I. Maar het was ook mogelijk om een andere man van koninklijke afkomst te kiezen om te regeren.

Silo de Asturias

Silo was de zesde koning van Asturias en León. Hij begon zijn bewind in 774 n. C. Hij zwaaide zijn scepter negen jaar: stierf in 783.
Persoonlijke Gegevens
Leefde van ¿? – 783
Koning 774 – 783
Geboren Asturias
Overleden 783
Begraven Kerk van San Juan de Santianes in Pravia
Voorganger Aurelio de Asturias
Opvolger Mauregato
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader ¿?
Moeder ¿?
Gemalin Adosinda (dochter van Alfonso I)
Erf gerechtigde Alfonso II ‘el Casto’

Het was echter een zeer omstreden onderwerp met meerdere mogelijke theorieën. Zoals verkiezing via de familiaire matrilineaire opvolging (niet via de vader maar via de moeder of zuster (zie ook; Dinastía astur-leonesa)) of erfelijkheid in koninklijke lijn zoals hierboven uitgelegd. In dit geval van troonovername door Silo is dit een van de meest besproken en gerechtvaardigde, in elk van deze theorieën.

 

Belangrijke gebeurtenissen uit zijn regeringsperiode

Volgens de Crónica Albendense leefde hij in vrede met de moslims, ob causam matris, (omwille van zijn moeder). Of dit betekend dat zijn moeder een moslimse was en, ja dan nee, familie van Abd-al-Rahman I, of dat zijn moeder als gijzelaarster naar Córdoba gestuurd was?… Maar dit komt eigenlijk niet tot uitdrukking in de tekst over dit onderwerp.

Standbeeld van koning Silio in Pravia.

Zijn inactiviteit jegens de moslims is ook te verklaren door zijn betrekkingen met, en de aanwezigheid van, Karel de Grote in Spanje, die in 778 geen stand kon houden tijdens de belegering van de stad Zaragoza en werd gedwongen zich terug te trekken naar Roncesvalles. Dit was een enorme nederlaag. Daaropvolgend zette Abd-al-Rahman I een volgende campagne op, in de vallei van de Ebro (781), tegen hen die hadden meegewerkt aan de Franse invasie.

Echter, in het binnenland krijgt hij te maken met de volgende opstand van Galicia (na die ten tijde van Fruela I), zonder dat de kronieken een duidelijke verklaring voor de motieven en geen beschrijving van de hoofdrolspelers geven. De rebellen hadden een leger bijeengebracht dat het hoofd bood aan de troepen van Silo in Monte Cubeiro (Lugo), waar ze werden verslagen en daarmee de opstand neersloegen.

Tijdens het bewind van Silo wordt een van de oudste, middeleeuwse documenten opgesteld, “el Diploma del Rey Silo”, bekend over het gehele schiereiland. Vanaf 23 augustus 775 geeft de koning aan bepaalde religieuze instanties enkele bezittingen zoals Tabulata, tegenwoordig heet het Trabada, zo ook het oude Romeinse dorp “Lucis”, (Lugo). Een contractueel schenkingsdocument “pro anima” (voor het leven), dat momenteel onderdeel uitmaakt van de studie diplomatiek.

 

Het verplaatsen van het hof naar Pravia

Eerste steen van de kerk van Santianes de Pravia. Te beginnen met de S in het midden spelt het, Silo Prince.

Doordat Silo de troon betrad in Pravia werd deze stad automatisch verkozen tot hoofdstad, dit ten spijt van Cangas de Onis dat voorheen als hoofdstad gold, omdat dit onderdeel vormde van de plaatselijke aristocratie die hier hun grondgebieden had liggen. Daarnaast had deze verhuizing van het hof ook strategische motieven. Zo is Pravia van vroeger uit een Romeinse nederzetting onder in de vallei van Nalón, gelegen langs een oude Romeinse weg die aansluiting gaf met Asturica Augusta. En als laatste, gezien het feit dat het koninkrijk Asturias zich meer richting Galicia had uitgebreid, was Cangas de Onis enigszins uit het midden komen te liggen.

 

Zijn dood en opvolging

Silo en Adosinda waren kinderloos en hadden al aangegeven dat zij aan Alfonso, zoon van Fruela I en neefje van Adosinda, de voorkeur bij opvolging gaven. Omdat Alfonso nog te jong was werd hij benoemd tot gobernador del Palatium (wachtend staatshoofd). Door een revolte van de adel lukte dit echter niet en kwam de macht in handen van haar bastaardbroer Mauregato.

Silo stierf in Pravia in 783. La Primera Crónica General verteld het volgende over de opvolging van de koning:

Andados ocho annos del regnado del rey Silo, que fue en la era de ochocientos et dizisiete annos, murio esse rey Silo, e fue enterrado en la eglesia de sant Johan apostol et evangeliste, la que el fiziera en su vida.
Na een regeringsperiode van acht jaar van  de koning Silo, dat was in het jaar 817 (jaartelling was in die tijd anders als die van ons vandaar het verschil) stierf deze koning Silo, en werd begraven in de kerk van de apostel en evangelist San Juan, waarvoor hij tijdens zijn leven opdracht had gegeven deze te bouwen.

Koningin Adosinda moest een keuze maken voordat Silo stierf. Maar door een opstand werd de troon aan Mauregato gegeven. De onwettige zoon van Alfonso I welke hij verwekt had bij een islamitische slavin.

 

Het graf van Koning Silo

De kerk van San Juan de Santianes te Pravia.

Na zijn dood wordt koning Silo begraven in de kerk van San Juan de Santianes te Pravia, Asturië. De vorst heeft zelf de opdracht voor het bouwen van deze kerk gegeven. En de kerk staat er tot op de dag van vandaag en zo ook het graf van koning Silo en zijn vrouw koningin Adosinda die hier ook begraven ligt.

Graf van koning Silo in de kerk van San Juan de Santanes te Pravia.

Niet tegensprekend het geen hierboven staat geschreven. Verteld de maestro Custorio dat de overblijfselen van koning Silo zijn overgebracht naar het klooster van San Juan de las Dueñas in de stad. En dat hij daar achter het altaar zou zijn herbegraven.

 

Voorgangers en opvolgers van …..
Voorganger
Aurealo de Asturia
Koning van Asturias
774 – 783
Opvolger
Mauregato

 

Adelgaster is de naam waaronder een vermeende natuurlijke zoon van deze Asturische koning Silo bekend staat . Zijn naam komt voor in een document van 17 januari 780 waarvan de authenticiteit wordt betwijfeld.

Een van ‘zijn’ meest opmerkelijke feiten was de oprichting van het klooster van Santa María La Real de Obona in Tineo (Asturias).

Het bestaan ​​van dit personage wordt in twijfel getrokken, aangezien geen document of kroniek waarin hij wordt vermeld, bewaard is gebleven en het onwaarschijnlijk is dat hij niet heeft geprobeerd toegang te krijgen tot de troon na de dood van zijn vermeende vader. Men gelooft eerder dat het bovengenoemde document waarin hij wordt genoemd, een vervalsing is om het klooster een meer nobele oorsprong te geven.

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-03-25

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Silo de Asturias|oldid=90373017|datum=20150202}}
{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Adelgaster|oldid=115631320|datum=20210325}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Silo van Asturië|paginacode=54291878| datum=20210325}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: