Sancho Ordóñez

Sancho Ordóñez

c. 895 – 929
Sancho Ordóñez (c. 895 – tot 10 juni 929), zoon van koning Ordóño II de León en een Galicische aristocrate, koningin Elvira Menéndez. Hij was koning van Galicía (ondergeschikt aan de koning van León) vanaf het jaar 926 tot zijn dood. In 926 lukt het Sancho en zijn broers Alfonso (later Alfonso IV) en Ramiro (later Ramiro II) om hun neef Alfonso Froilaz van de troon te verdrijven, waarna Sancho het koningschap van Galicia op zich neemt.

 

Biografie


Als eerstgeboren zoon van koning Ordoño II van León en zijn eerste vrouw, koningin Elvira Menéndez, komt hij voor het eerst voor in middeleeuwse documentatie op 30 mei 912, toen hij een privilege van zijn vader bevestigde met zijn oom Fruela II de León van León en zijn broers Alfonso en Ramiro. Bij de dood van zijn vader in 924, nam diens broer Fruela II de Leonese troon over. De precieze omstandigheden rond de dood van Fruela II, na een jaar regentschap zijn niet erg goed gedocumenteerd. Na zijn dood wordt zijn troon overgenomen door zijn zoon,  Alfonso Froilaz, neef van de zonen van Ordoño II. In 926 ontstond er een confrontatie tussen deze kinderen van Ordoño, die werden geholpen door o.a koning Sancho I de Pamplona (schoonvader van Alfonso IV). Zij slaagde erin Alfonso Froilaz te verdrijven en dwongen hem gevoeglijk naar Galicia te vluchten, later werd dit zelfs Asturias de Santillana.

Koning van Galicia
Regeerde van 926 – 929
Geboren c. 895
Gestorven 929
Begraven Castrelo de Miño
Voorganger Alfonso Froilaz, koning van León.
Opvolger Alfonso IV, koning van León.
Familie
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Ordoño II de León
Moeder Elvira Menéndez
Echtgenote Goto Muñoz

Sancho Ordóñez, zou volgens zijn status van eerstgeborenen de leonese troon verdienen. Maar zijn broer Alfonso, geholpen door zijn schoonvader Sancho Garcés I de Pamplona, kreeg de overhand en werd koning van León. Echter Sancho weet zijn broer Alfonso te verdrijven die zijn toevlucht zoekt in Astorga. Alfonso zoekt daarna weer hulp bij de eerder verdreven Alfonso Froilaz en beide weten uiteindelijk Sancho Ordóñez weer te verdrijven en roept zijn broer zich, vanaf 12 februari 926, uit als koning Alfonso IV van León.

Sancho, getrouwd met Goto Muñoza (c. 900 – 964), dochter van één van de hogere Galicische edellieden en achterkleindochter van graaf Hermenegildo Gutiérrez, handhaafde zich als regent van het koninkrijk van Galicía, dat zich uitstrekte van de Galicische kust tot de rivier de Miño. Hij werd tot koning van Galicía gezalfd door Hermenegildo, bisschop van Santiago de Compostela. Gedurende de drie jaar van zijn bewind, onderhield hij goede relaties met zijn broer, Alfonso VI, die herhaaldelijk het koninkrijk van Galicía bezocht. Hun jongere broer Ramiro, regeerde het Portugese deel tussen de rivier de Miño en de rivier de Mondego. Hij had zich gevestigd in de stad Viseo. Zowel Sancho en Ramiro regeren ondergeschikt aan Alfonso IV, die in zijn hoedanigheid als koning van León de prioriteiten stelt.

Apsis van de kerk van Santa María in Castrelo de Miño waar koning Sancho en koningin Goto begraven werden.
Apsis van de kerk van Santa María in Castrelo de Miño waar koning Sancho en koningin Goto begraven werden.

De laatste keer dat Sancho Ordóñez in de documentatie, zoals Gallecie princeps, voorkomt is op 10 juni 929, in het klooster van Celanova ontving hij en koningin Goto toen een donatie van enkele landhuizen die eerder aan Ansuario toehoorden. In hetzelfde jaar verschijnt hij, ook samen met Goto, als hij het dorp Pombeiro aan het klooster doneert dat men daar aan het bouwen is. Hij sterft kinderloos rond 8 augustus als Alfonso IV naar de kathedraal van Santiago de Compostela komt om daar zijn privileges te bevestigen. Het koninkrijk wordt na zijn dood vreedzaam gereïntegreerd binnen de domeinen van Alfosno IV, wat de islamitische kroniekschrijver ibn Hayyan als volgt beschrijft:

Al poco murió Sancho, en la región donde se había refugiado, sin dejar hijos, con lo que ésta pasó al rey unánimemente aceptado, Alfonso, que ya no tuvo competidor en el poder.
Kort na de dood van Sancho, werd het gebied waar hij zijn toevlucht had gevonden, zonder kinderen, unaniem ten overstaan van Alfonso IV overgenomen, daar deze geen enkele concurrerende macht tegenover zich had.

 

Zijn graf


Na zijn dood werd hij begraven in het klooster Castrelo de Miño, in de provincie Ourense, waar zijn weduwe , koningin Goto inmiddels als religieuze was opgenomen, zoals blijkt uit een donatie van koning Ramiro II de León aan het klooster in 947. Koningin Goto was in die tijd abdis van dit klooster.

 

Voorgangers en opvolgers van Sancho Ordóñez
Voorganger
Alfonso Froilaz
(Koning van León)
Koning van Galicia
(ondergeschikt aan de koning van León)
(926 -929)
Opvolger
Alfonso IV
(Koning van León)

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-05-07

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Sancho Ordóñez|oldid=108613526|datum=20160310}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Sancho I Ordóñez|paginacode=56861179| datum=20210507}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: