Alfonso Froilaz

Alfonso Froilaz (925 – 926)


Alfonso Froilaz, bijgenaamd “el Jorobado” (de klokkenluider) was koning van León, na de dood van zijn vader Fruela II, voor slecht zeer korte tijd, namelijk van 925 tot 926. Hij wordt al snel door de kinderen van Ordoño II verdreven. In het jaar 932 veroordeeld Ramiro II al de familieleden die zich tegen hem verzetten. Hij laat, Alfonso Froilaz en zijn broers Ordoño en Ramiro (neven van Ramiro II) en de voormalige koning Alfonso IV de León (broer van Ramiro II) opsluiten en de ogen uitsteken.

Het leven en de periode dat Alfonso Froilaz regeerde zijn slecht gedocumenteerd. Vele middeleeuwse kronieken negeerde hem of verwarde hem met zijn neef en opvolger met dezelfde naam, Alfonso IV. Ook hij had een onrustig leven en een turbulente regeerperiode. In de Nomina Regum Catolicorum Legionensum wordt zijn naam samen met die van andere koningen vernoemd en dat is veelzeggend in een periode van redelijke rust.

Gegevens
Regeerde 925 – 926
Overleden c. 932
Begraven klooster van San Julián en Santa Basilisa de Ruiforco
Voorganger Fruela II de León
Opvolgers Alfonso IV de León
Sancho Ordóñez de Galicia
Ramiro Ordóñez (het gebied tussen Miño en Mondego, wat nu Portugal is)

Familie
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Fruela II de León
Moeder ¿Nunilo Jimena?

Biografie


Het koninkrijk León zoals hij het overnam van zijn vader, Fruela II.

Het is onbekend wanneer hij geboren is. Hij was een zoon van Fruela II de Leon. Sommige auteurs stellen dat hij de zoon uit het eerste huwelijk van koning Fruela II en Nunilo Jimena is, terwijl andere twijfelen aan het bestaan van dit huwelijk met Nunilo. Zijn vader was eerst koning van Asturias en na de dood van zijn broer Ordoño II  ook van Leon.

De dood van Fruela II in augustus 925 veroorzaakt een voortdurende ruzie tussen de zonen en neven van deze koning. In eerste instantie kreeg Alfonso Froilaz de troon mede dankzij de hulp van zijn beide broers Ordoño en Ramiro. Zij verzetten zich tegen hun neven Sancho, Alfonso en Ramiro Ordóñez, kinderen van Ordoño II. Deze laatste waren van mening dat zij meer recht hadden op de troon, omdat Fruela II zich de troon onrechtmatig zou hebben toegeëigend na de dood van zijn broer Ordoño II.

De steun aan de zonen van Ordoño was, zowel vanuit het buitenland als het binnenland, veel groter dan de steun die Alfonso Froilaz op kon brengen. Dus was het geruzie maar van korte duur. De jonge Sancho werd gesteund door veel edelen uit Galicia,  het gebied waar zijn vrouw, Goto Núñez, vandaan kwam; de jonge zoon Alfonso werd gesteund door Sancho Carcés I de Pamplona, vader van zijn vrouw Oneca; en de jongere broer Ramiro werd gesteund door de belangrijkste Portugese edelen omdat zijn vrouw Adonsinda Gutierrez daar vandaan kwam.

In het begin van jaar 926 was het geruzie al voorbij, Alfonso Froilaz trok zich, samen met zijn broers, terug uit León en vestigde zich in Asturias, alwaar hij zijn koningschap kon behouden. Dat is wat men heden ten dagen heeft kunnen opmaken uit de antieke stukken. Alfonso IV werd op 12 februari gekroond tot koning van León. Het koninkrijk Galicia werd aan de oudste broer Sancho geschonken. En volgens de Historicus Ibn Hayyan werd Sancho’s broer Ramiro het minst bedeeld, hij mocht regeren over een deel van zijn koninkrijk. Het was een soort provincie op ‘Portugees’ grondgebied (grensplaats Coimbra). Beide broers, Sancho en Ramiro regeerde als koning maar waren onderschikt aan Alfonso die in zijn hoedanigheid als Koning van León, de prioriteiten bepaalde.

Nadat, in 931 zijn vrouw, Oneca, was overleden, trok Alfonso IV zich terug en gaf zijn koninkrijk door aan zijn broer Ramiro (Sancho stierf in 929). Maar niet lang daarna kwam hij terug op zijn besluit en wilde hij de macht terug hebben. Een jaar later word hij gevangen genomen door zijn broer, inmiddels, koning Ramiro II. Ondertussen besloten de edelen af te zien van hun hulp aan Alfonso Froilaz en gaven hun steun aan de veel sterkere Ramiro II, die daarop zijn bedoelingen gelijk duidelijk maakte. In 932 trok Ramiro II Asturias binnen en liet hij zijn drie neven gevangen nemen en sloot hen, samen met Alfonso IV, op in León. Niet lang daarna liet hij hen de ogen uitsteken en bracht hij hun over naar het klooster van San Julián y Santa Basilisa de Ruiforco, waar ze tot hun dood verbleven. Hun precieze data van overlijden is onbekend, hoewel verschillende auteurs beweren dat Alfonso Froilaz in 932 of kort daarna stierf.

Justo Perez een middeleeuwse kroniekschrijver uit Urbel, beschrijft de gebeurtenissen als volgt. Oneca de Pamplona stierf in 930. Het gevecht om de kroon vond plaats tussen 930 en 931. Alfonso IV gaf zich gewonnen in 931, hetzelfde jaar waarin Alfonso de Asturias (Froilaz) werd gevangen gezet. Zijn halfbroers Ordoño en Ramiro Froilaz werden in de herfst van dat jaar gevangen genomen. De exacte datum van overlijden is niet bekend maar de meeste schrijvers geven aan dat dit in 932 was.

Zijn graf

Na zijn dood werd het lichaam van Alfonso Froilaz begraven in het klooster van San Julián y Santa Basilisa de Ruiforco, samen met zijn halfbroers, Ramiro en Ordono Froilaz, en zijn neef Alfonso IV van León en diens laatste vrouw Oneca van Pamplona.

Later laat Koning Alfonso V alle stoffelijke resten van de overleden koningen overbrengen naar de basiliek van San Isidro te León, waar ze worden bijgezet in een hoek van het gemeenschappelijk graf van de Leonese monarchen, in een ven de Evangelische zijkapellen. Op  het massagraf laat Alfonso V een altaar gewijd aan San Martin maken. St Martin is een bisschop en biechtvader.

Vanaf Alfons Froilaz houdt het Koninkrijk Asturias op te bestaan, vanaf nu wordt het koninkrijk León-Asturias.

Voorgangers en opvolgers van Alfonso Froilaz
Voorganger
Fruela II
Koning van León
(in oorlog met Sancho, Alfonso en Ramiro Ordóñez)
925 – 926
Opvolger
Alfonso IV
(Koning van León)
Opvolger
Sancho Ordóñez
(Koning van Galicia)
Opvolger
Ramiro Ordóñez
(koning van het grondgebied in Portugal)

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2023-05-23

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: