Garcia I de León

García I de León (910 – 914)


Garcia I de León.
Persoonlijke gegevens
Regeerde 910 – 914
Geboren c. 870
Gestorven 914
Begraven Panteón der koningen van de kathedraal van León
Voorganger Alfonso III ‘el Mango’
Opvolger Ordoño II de León
Familie
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Alfonso III ‘el Magno’
Moeder  Jimena de Asturias
Echtgenoot  Muniadona
Nakomelingen Geen nakomelinge

García I de León (c. 870 – 914, Zamora) was de eerste koning van León, tussen 910 en 914, en de oudste zoon van Alfonso III ‘el Magno’ koning van Asturias, en koningin Jimena dochter van koning Garcia Iñiguez de Navarra.

Hij was de broer van koning Ordoño II en Fruela II de León, die hem opvolgden op de Leonese troon toen García, zonder nakomelingen, stierf in 914..

Biografie


Garcia was de eerstgeboren zoon van Alfonso III ‘el Magno’, de laatste koning van Asturias. Zijn grootvader aan vaderskant was Ordoño I de Asturias en zijn vrouw koningin Nuña. Tot 909 regeerde hij aan zijn vaders zijde maar kwam daarna in datzelfde jaar tegen hem in opstand.

In dat jaar 909 ontdekte Alfonso III dat zijn zoon Garcia, samen met zijn broers en zijn vrouw, koningin Jimena de Asturias tegen hem samenspanden. De jonge Garcia werd gesteund door zijn schoonvader, Muñio Núñez, graaf de Castilla. Alfonso III veroordeelde zijn zoon Garcia en sloot hem op in het kasteel Gauzon. Niet lang daarna werd de koning door de broers van Garcia en de edelen gedwongen af te treden ten gunste van zijn drie zonen en zijn koninkrijk onder hen te verdelen. Het koninkrijk León werd toegekend aan Garcia, Asturias gaf hij aan Fruela en Ordoño zou Galicia krijgen. Beide broers moesten wel verantwoording afleggen tegenover Garcia die een prominentere positie had gekregen.

Het nieuwe koninkrijk León in 910.

Alfonso III werd vervolgens verbannen naar Boides, een dorp in de buurt van San Salvador de Valdediós, maakte nog een pelgrimstocht naar Santiago, en ondernam, na goedkeuring van Garcia, nog een expeditie tegen de moslims maar stierf tijdens de terugkeer van deze rooftocht in de nacht van 20 december 910 in Zamora.

Koning Garcia I vestigt zijn hof in León. Hij heeft een afstandelijke conflictueuze relatie met zijn broer Ordoño II koning van Galicia, en toen hun vader overleed, verhinderde hij dat de bisschop Genadio de Astorga de 500 mescales die hem geschonken waren door Alfonso III mee zou nemen naar Santiago de Compostela, het koninkrijk van Ordoño II. (1 metcal = 500 gouden munten). Tevens moet men bedenken, dat het koninkrijk León beschouwd werd als het belangrijkste koninkrijk en dat daardoor de broers ondergeschikt waren aan Garcia.

In 911 valt hij met zijn leger het islamitisch emiraat binnen, volgens de historici trekt hij dwars door het gebied van Toledo en Talavera om daarna via ‘el Puerto de Tiemblo’ (bergpas ten westen van Madrid) terug te keren naar zijn eigen grondgebied.

Tijdens zijn bewind worden verschillende steden langs de rivier de Duero herbevolkt. Deze rivier was een belangrijk onderdeel gaan vormen in het defensie systeem van León. In de ‘Anales Castellanos Primeros’ kunnen we lezen dat in 912 zijn schoonvader Muñio Núñez, graaf van Castilla, de stad Roa herbevolkt, graaf Gonzalo Téllez de stad Osma herbevolkt, en graaf Gonzalo Fernandez de Burgos herbevolkte Haza, Clunia en San Esteban de Gormaz.

Koningin Jimena de Asturias, moeder van Garcia I, stierf in het jaar 912.

Koning Garcia I de León stierf in Zamora, maar de exacte datum is niet bekend, aangezien de kronieken uit die tijd nogal uiteenlopen met hun verwijzingen hiernaar. Echter, de historicus Gonzalo Martinez Diez zei dat zijn dood moet hebben plaatsgevonden in de stad Zamora ergens tussen de maanden januari en juni van het jaar 914. Zijn lichaam wordt naar Asturias gebracht alwaar zijn broer Fruela II regeerde. Zijn stoffelijk overschot wordt bijgezet in het Panteón de reyes de la capilla de Nuestra Señora del Rey Casto de la Catedral van Oviedo.

Daar Garcia geen nakomelingen heeft wordt zijn broer Ordoño II uitgeroepen tot koning van León.


Huwelijk

Hij was getrouwd met Muniadona, dochter van de graaf van Castilla Munio Núñez.

Voorgangers en opvolgers van García I de León
Voorloper
Alfonso III de León ‘el Magno’
Koning van León
910 – 914
Opvolger
Ordoño II de León


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

          • Castilla y Leon
          • León (hoofdstad)
Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

    • Last updated 2023-05-22

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

    • Spanish Wikipedia|titel=García I de León|pagecode=83638606| date=20151111
    • Dutch Wikipedia|titel=García I van León|pagecode=56381196| date=20210405

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: