Ordoño IV de León

Ordoño IV de León ‘el Malo’

Spaanse Verhalen   925 – 962 of 963   spaanseverhalen.com
Spaanse Verhalen   spaanseverhalen.com   ……………………… Ordoño IV el Malo, geboren rond 925 en in 962 of 963 in Córdoba overleden. Hij was koning van León vanaf 958 tot 960. Zoon van Alfonso IV de León en koningin Oneca de Pamplona.

 

Biografie


Zoon van Alfonso IV en neef van Ramiro II. Na de dood van Ordoño III (951 – 956) nam Sancho I de León de troon over. Daarna was er veel onrust in het koninkrijk en tijdens een burgeroorlog wordt Sancho I, door de Leonese en Castiliaanse edelen onder leiding van Fernán González verdreven. Ordoño IV werd daarna door deze Leonese edelen tot koning gekroond.

Urraca Fernández de echtgenote van Ordoño IV.
Een gravure uit de Codex Vigilano van Urraca Fernández de echtgenote van Ordoño IV.

Ordoño IV de León
Persoonlijke Gegevens
Regeerde 958 – 960
Geboren 925
Overleden 962 of 963 in het kalifaat van Córdoba
Begraven Panteón de Reyes de San Isidoro de León
Voorganger Sancho I
Opvolger Sancho I
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Alfonso IV de León
Moeder Oneca de Pamplona
Echtegenote Urraca Fernández

Er is bijna niets bekend van zijn mandaat omdat het maar van zeer korte duur was. De historicus Manuel Carriedo Tejedo schrijft er dit over:

Hij heeft nooit toegegeven dat hij de troon te danken had aan de intriges en manoeuvres van zijn schoonvader. Graaf Fernán González. Hij voelde zich niet in staat zijn vijanden te verslaan. Hij was constant op de vlucht en eindigde zijn dagen in Córdoba. Onderdanig bedelend, om een leger te krijgen waarmee hij ten strijde zou trekken tegen zijn neef, Sancho I. Door zijn manier van optreden verdiende hij, volgens de bisschop Pelayo (1101 -1129) de kwalificatie van “el malum” (el Malo). En zo is hij dan ook de geschiedenis in gegaan.

In de loop van het jaar 959 ontving hij het bericht dat de legers van Sancho I hem naderde, en onmiddellijk vluchtte hij naar Asturias. In 961 ontving hij onderdak in Burgos. Maar ook toen moest hij vluchten en liet zijn vrouw achter omdat hij ondertussen ook de gunst van zijn schoonvader, de graaf Fernán González, kwijt was, die op zijn beurt weer trouw had gezworen aan Sancho I. Tenslotte gaf hij zich over aan generaal Galib en Medinaceli die hem naar Córdoba bracht waar hij in het jaar 962 of 963 overleed. Na zijn dood werd zijn stoffelijk overschot meegenomen naar León, waar hij werd begraven in het Panteón der koningen van San Isidoro van León.

 

Huwelijk

Rond 958 trouwt hij met Urraca Fernández, weduwe van koning Ordoño III de León en dochter van graaf Fernán Gonzalez de Castilla. Volgens de kronieken van Sampiro werden er twee kinderen uit dit huwelijk geboren, fillis doubus, waarvan er een, Garcia genaamd, als gijzelaar aan de kalief al-Hakkam II was gegeven terwijl hij zelf onderweg was om een vriendschapsverdrag te ondertekenen.

 

Voorgangers en opvolgers van …..
Voorganger
Sancho I de León
Koning van León
948 – 960
Opvolger
Sancho I de León

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-05-14
Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.
{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Ordoño IV de León|oldid=108571121|datum=20160303}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Ordoño IV van León|paginacode=56402679| datum=20210416}}Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: