Ramiro III de León

Ramiro III de León

961 – 26 juni 985
Ramiro III is geboren in 961 en sterft in Destriana op 26 juni 985. Hij is koning van León vanaf 966 tot 985. Zoon van Sancho I van wie hij de troon overneemt op 5 jarige leeftijd. Als Ramiro III overlijdt op 26 juni 985 wordt de troon overgenomen door Bermudo II, zoon van Ordoño III.

 

Biografie


Nadat zijn vader Sancho I de León was vermoord bepaalde de Galiciaanse adel dat, het regentschap in handen kwam van twee vrouwen; zijn tante, en non Elvira Ramirez, en zijn moeder,  koningin Teresa Ansúrez, die beide het koningschap waar zouden nemen. Zijn moeder gaat later het klooster van San Pelayo van Oviedo in om daar abdis te worden.

Als koning, ratificeerde hij het vredesverdrag met kalief Al-Hakam II en benoemd hij San Rosendo als zijn luitenant omdat deze de Vikingen wist te verslaan die in 968 in Galicia waren geland.

In 975 moest hij (zijn moeder en Elvira) de belegering van het kasteel van San Esteban de Gormaz tegen de Saracenen verdedigen. Hij leed daar een zware nederlaag de troepen van zowel León, Navarra als Castilia moesten zich terugtrekken. Dit leidde tot een politieke crisis waardoor Elvira moest aftreden en het regentschap overliet aan de moeder van de koning.

Handtekening Ramiro III de León.

Ramiro III de León
Persoonlijke Gegevens
Regeerde 966 – 985
Geboren 961
Gestorven 26 juni 985 Destriana, León
Begraven Panteón de reyes de San Isidoro de León
Voorganger Sancho I de León
Opvolger Bermudo II
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Sancho I de León
Moeder Teresa Ansúrez
Echtgenote Sancha Gómez
Regentes Elvira Ramírez
Teresa Ansúrez

In 976 stierf al-Hakam II die het kalifaat doorgaf aan zijn erfgenaam Hisham II die net 11 was geworden. De nieuwe kalief benoemde binnen enkele dagen, na de inhuldiging, de net aangekomen Almanzor als vizier van Hisham. Tussen 970 en begin 980 pleegde Almanzor de ene na de andere inval. Grote delen van León zoals Zamora, Rueda, Atienza en Sepúlveda vallen in handen van deze moslimleider.

Vaandel van León (tot de 13e eeuw).

De onvrede van de Galiciaanse en Portugese edelen manifesteerde zich als in de tijd van Sancho I, de vader van Ramiro III. Deze onvrede neemt, ook als hij wat ouder wordt, niet af. Zijn moeilijke karakter, de continue nederlagen tegen de moslims maakte dat de onvrede alleen maar groter werd. Tot het moment dat deze edelen, geleidt door de graaf Gonzalo Menéndez, tegen hem in opstand komen en Ramiro III dwingen op te stappen. Dezelfde edelen benoemen Bermudo Ordóñez als nieuwe leider. Bermudo was de zoon van Ordoño III de León en dus de neef van Ramiro III. Tussen de lente en de zomer van 982, had Bermudo en zijn aanhang de controle over Galicia in handen en op 15 oktober (of 13 november) wordt hij in Santiago de Compostela gekroond. Het koninkrijk León werd in tweeën verdeeld. Het gebied van Castilla y León bleef trouw aan Ramiro III, terwijl Galicia en Portugal aan de zijde van Bermudo gingen staan.

Begin van 983 stond het leger van Ramiro III tegenover dat van Bermudo bij Portilla of Portela de Arenas, in de buurt van Antas de Ulla, op Galiciaans grondgebied. Het resultaat bleef onbeslist want Bermudo bleef in Galicia zitten en Ramiro III keerde terug naar León om daar de islamitische aanvallen af te slaan. En zo komt het dat laat in de lente van 984, ook het land van Cea en het graafschap Saldaña, Bermudo tot hun koning kronen. Er is enige onzekerheid hieromtrent omdat de mediëvist Justo Pérez de Urbel, schrijft dat Garcia Fernández, graaf van Castilla overliep naar Bermudo. Maar collega mediëvist Gonzalo Martínez Díez stelt dat Urbel zijn feiten baseert op een vals document en dat de Castilianen altijd trouw zijn gebleven aan Ramiro III. Tot de dood van Ramiro III in 985 blijft de oorlog tussen de twee leiders door modderen. Na de dood van Ramiro III blijft Bermuda II als enige leider van het gehele koninkrijk León over.

 

Zijn dood en begrafenis

Basiliek van San Isidoro van León.
Basiliek van San Isidoro van León.

Hij stierf op 26 juni 985 te Destriana, vlakbij Astorga en werd begraven in San Miguel. Twee eeuwen later laat Fernando II de León het lichaam van Ramiro III verplaatsen naar de kathedraal van Astorga. In de 16e eeuw raakte men het graf van Ramiro III kwijt. Men wist niet meer waar hij begraven lag. Hoewel men vermoedt dat het misschien wel een van de twee lichamen in de kerk is, waarvan men eerst dacht dat het overblijfselen van twee kinderen bevatte.

Tijdens het bewind van Alfonso V de León werden de overblijfselen van Ramiro III overgedragen aan de kerk van San Juan Bautista de León, die later wordt omgedoopt tot Basiliek van San Isidoro de León en in een hoek van één van de zijkapellen aan de kant van het Evangelie bijgezet. Hier liggen ook de resten van de andere koningen, waaronder dat vanAlfonso IV de León, en dus niet in het Panteón de Reyes de San Isidoro de León.

 

Huwelijk

Hij trouwde voor 18 oktober 980, want toen verscheen er voor het eerst een document waarin stond dat hij, (regnante rege Ranemiro una cum uxore sua Sanctia regina) “de koning Ramiro samen met zijn vrouw, de heilige koninginSancha Gómez, dochter van Gómez Diaz, graaf van Saldaña, en zijn vrouw Muniadona Fernández, dochter van de graaf van Castilla, Fernán González. Uit het huwelijk komt een zoon voort.

  • Ordoño Ramirez ‘el Ciego’, die trouwde met Cristina Bermúdez, dochter van Bermudo II de León en koningin Velasquita Ramírez. Dit huwelijk is het meest belangrijke als we kijken naar de lijn van Asturias in de 11e eeuw.

 

Voorgangers en opvolgers van Ramiro III de León
Voorganger
Sancho I de León ‘el Craso’
Koning van León
(in oorlog met Bermudo II vanaf 981)
966 – 985
Opvolger
Bermudo II

Naar boven

 

Verwant aan dit onderwerp:

  • Bermudo II de Leon
  • Koningen van Leon
  • Koninkrijk León

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-04-22

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Ramiro III de León|oldid=110615647|datum=20160303}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Ramiro III van León|paginacode=56402683| datum=20210422}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: