Sancho I de León ´el Graso´

Sancho I de León ‘el Graso’

Spaanse Verhalen   c. 935 – 966   spaanseverhalen.com
Spaanse Verhalen   spaanseverahelen.com   …………………..  Sancho I de León leefde van ongeveer 935 – 966 en werd bijgenaamd “el Graso”, (de zwaarlijvige). Hij was tot twee keer toe koning van León. Van 956 tot 958 en daarna van 960 tot 966. Hierna werd hij opgevolgd door zijn zoon Ramiro III de León.

 

Biografie


Hij was de zoon van Ramiro II en zijn tweede vrouw, Urraca Sanchéz, en kleinzoon van Sancho I Garces en Toda de Pamplona. Ramiro II werd in 951 opgevolgd door zijn zoon Ordoño III, met zijn jongere halfbroer Sancho als de vervangend kandidaat voor de troon, die hem toen al tegen werkte. Sancho had de steun van een deel van de adel, grootmoeder Toda en de graaf van Castilla, Fernán González, Ordoño’s zwager. Ordoño versloeg hen beide bij de muren van León.

Wapen van het Koninkrijk León

Miniatuur uit de 12ᵉ eeuw dat een beeld van Sancho I moet geven.
Gegevens
Regerperiode       956 – 958
Voorganger Ordoño III de León
Opvolger Ordoño IV de León
Regeerperiode 960 – 966
Voorganger Ordoño IV de León
Opvolger Ramiro III de León
Geboren c. 935
Gestorven Tussen 15 nov. En 19 dec. 966
Begraven Panteón de Reyes de San Isidoro de León
Familie
Dynastie Astur-leonesa 
Vader Ramiro II de León
Moeder Urraca Sánchez
Echtgenoot Urraca Fernández
Nakomelingen Bermudo II de León
Gonzalo

Toen Ordoño III in 956 overleed, nam Sancho I de León de troon van hem over. Maar na twee jaar werd hij door toedoen van zijn extreme vetheid, door zijn neef Ordoño IV en een deel van de Leonese – en Castiliaanse adel onder leiding van graaf Fernán Gonzalez onttroond. Deze wees Ordoño IV, zoon van Alfonso IV en Oneca de Pamplona aan als opvolger.

Sancho I gaat daarop naar zijn grootmoeder, Toda de Pamplona, die hulp gaat vragen om zijn koninkrijk te herwinnen. Ze maakt een deal met het kalifaat van Córdoba (kalief Abd-al-Rahman III). Sancho wordt door zijn lijfarts, Hasdai ibn Saprut, behandeld. In ruil voor de hulp krijgt de kalief een aantal steden aan de oevers van de Duero.

Koningin Toda reisde met haar kleinzoon, Sancho I en zijn echtgenoot Teresa Ansúrez naar Córdoba. Daar werd Sancho I gedurende twee weken door Hasdai ibn Saprut behandeld voor zijn zwaarlijvigheid, waarna, in overeenkomst met het convenant het moslim leger optrekt. In 959 neemt dit leger Zamora en León in, in 960. Vervolgens werd de troon van Sancho I weer in eren hersteld en vluchtte Ordoño IV naar Asturias.

De koning treuzelde enigszins met het afwerken van de overeenkomst en zocht zelfs nog even steun bij Ordoño IV, en hoewel er geen echte confrontatie plaatsvond, werd dit wel afgestraft met enkele invallen van de moslims. In de laatste jaren van zijn bewind vonden er nog wat aristocratische opstandjes plaats en probeerde de Castiliaanse en Galiciaanse edelen nog de macht te grijpen.

Panteón de Reyes de San Isidoro de León.

In 966 stichtte koning Sancho I het klooster van San Pelayo te León, gewijd aan de Cordobaanse martelaar San Pelayo, wiens resten door de koning naar de hoofdstad  van het koninkrijk León waren gehaald, maar later naar Oveido werden verplaatst. Gelegen naast het Pantéon de Reyes de San Isidoro de León, verving dit klooster het klooster van San Salvador de Palat de Rey als hovelingenklooster, en werd het “hoofd van het gelijknamige infantazgo (of infantado)”, van het infantado van San Pelayo, waar de koningskinderen in afzondering leven en de gewoontes overnemen van de weduwen van het koningshuis. Jaren later , in 1148 wordt het klooster verplaatst naar Carbajal de la Legua en sindsdien beter bekend als het klooster van Santa María de Carbajal en de benedictijnse nonnen die er woonde, noemde men Carbajalas.

Huwelijk en nakomelingen

Op 28 maart 959 trouwde hij met Teresa Ansúrez, dochter van graaf Ansur Fernández en gravin Gontroda Nuñez. Uit dit huwelijk komen voort:

  • Ramiro III de León (961 – 984) die zijn vaders troon opvolgt.
  • Urraca, zij trouwde met de graaf Nepociano Diaz.
  • Muñoz zou kunnen zijn, omdat hij vaak in samenhang met de graaf en zijn familie wordt gebracht en ze vaak samen in documentaties voorkomen. Hoewel zijn ouders niet echt beschreven worden.

 

Zijn dood en begrafenis

Volgens de kroniek van Sampiro wordt de koning in 966 vergiftigd door de opstandige graaf Gonzalo Menenchez, die hem een giftige appel geeft. Hij sterft daarop in het Galiciaanse klooster Castrelo de Miño. De kroniek vermeld: Gundisaluus, qui dux erat (…..)  veneni poculailli in pomo duxit ….(Gonzalo, een van de leiders (…), bracht hem om met een vergiftigde appel). De identificatie van graaf Gonzalo Menéndez als graaf Gonzalo die de koning vergiftigde, wordt niet door alle historici gesteund, omdat zijn familienaam niet wordt vermeld en omdat er in die tijd nog een andere graaf leefde die Gonzalo Muñoz (Moniz) heet.

Hij werd opgevolgd door zijn zoon Ramiro III de León. Niemand weet de exacte datum van zijn dood. Het was ergens tussen 15 november en 19 december, omdat er een document van die dag bekend is waarop hij zijn handtekening zette. en er op 19 december een document voor het eerst werd ondertekend door Ramiro III.

De overblijfselen van de koning lagen begraven in het klooster van Castrelo de Miño en werden later overgebracht naar de stad León waar zij werden begraven in de  kerk van San Salvador de Palat del Rey.  Deze kerk was een onderdeel van een klooster, dat nu verdwenen is, maar dat werd opgericht tijdens het bewind van Ramiro II de León, door zijn dochter, Elvira Ramírez die zeer religieus was. Hier liggen ook de resten van de koningen Ordoño III, Ramiro II de León vader en broer van Sancho I ‘el Craso’.

De overblijfselen van de drie Leonese heersers werden later overgebracht naar de basiliek van San Isidoro van León, waar ze in de hoek van een van de kapellen van het Evangelie geplaatst, waar ook andere koningen, zoals Alfonso IV de León begraven liggen. En dus niet in het Pantheon del Reyes de San Isidoro de León.

 Voorgangers en opvolgers van Sancho I de León ‘el Graso’ 
Voorganger
Ordoño II de León
Koning van León
956 – 958
Opvolger
Ordoño IV de León
Voorganger
Ordoño IV de León
Koning van León
960 – 966
Opvolger
Ramiro III de León

Misschien is het handig om er het schema van de dynastie van Astur-leonesa bij te pakken, om te zien wat er hier gebeurt.

 

Verwant aan dit onderwerp:

  • Koningen van León
  • Koninkrijk León
  • Ordoño IV de León
  • Ramiro III de León

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-05-14

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Sancho I de León|oldid=108571113|datum=20160301}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Sancho I van León|paginacode=56402687| datum=20210416}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: