Olcaden

De Olcades (7e tot 6e eeuw v. Chr.)

Taalfamilies van het Iberisch schiereiland vóór de Romanisering A2: Vascones / C1: Galaicos / C2b: Brácaros / C3: Cántabri / C4: Astures / C5: Vaccaei / C6: Turmogos / C7: Autrigones-Caristios / C8: Várdulos / C9: Berones / C10: Pelendones / C11: Belos / C12: Lusones / C13: Titos / C14: Olcades / C15: Arevaci / C16: Carpetani / C17: Vetones / C18-C19: Celticians / C20: Conians / L1: Lusitanians / I1: Ceretans / I2: Ilergetes / I3: Lacetans / I4: Indigetes / I5: Layetans / I6: Ilercavones / I7: Sedetans / I8: Edetans / I9: Contestans / I10: Oretans / I11: Bastetans / I12: Turdetani / G21: Galliërs / G1: Grieken / P1: Feniciërs/ Carthageners / B1: Berbers.

De Olcades waren een Keltiberische of Iberische stam die zich in de provincie Cuenca bevond, hoewel hun locatie aanleiding heeft gegeven tot verschillende hypotheses. Hun buren waren de machtige Carpetani in het westen, de Arevaci (gelegen in wat nu de provincie Guadalajara is) in het noorden, de Oretans in het zuiden en de Edetans in het oosten. Zij bezetten de ruige zuidelijke gebieden van het Sistema Ibérico (Iberische systeem) en het bekken van de Júcar ten zuiden van het Cuenca-gebergte, dat reeds aan de Keltiberiërs toebehoorde, tussen de kustvlakten die door de Edetans werden bewoond en die in het binnenland door de Carpetani. Archeologische vindplaatsen (Iniesta, Barchín del Hoyo, Manchuela conquense) wijzen erop dat heel La Mancha ten zuiden van de Serranía conquense van Iberische cultuur was, wat het Olcade-volk in de Iberische wereld plaatst, anders zou het verder naar het noorden moeten worden geplaatst, in het hart van de hooglanden. Door hun contacten met de Keltiberiërs in de omgeving, zou het kunnen dat zij een soort culturele invloed hebben ondergaan.

Geografisch informatie
Cultureel gebied Provincie Cuenca en het zuiden van Guadalajara
Actuele gelijkwaardigheid Castilla-La Mancha
Antropologische infomatie
Etnische oorsprong Indo-Europeanen
  Kelten
     Keltiberiërs

       Olcades

Verwante volkeren Keltiberiërs
Taal Keltiberisch
Belangrijke nederzettingen
Segóbriga, Caesada, Las Madrigueras (Carrascosa del Campo), Valeria, Ercávica, Laxta, Alconchel de la Estrella

Hekataios van Milete situeerde ze tussen de bovenloop van de Taag en de middenloop van de Júcar. Vervolgens werden zij alleen vermeld in de Anibalische periode, en later verdwenen zij, opgeslokt door de Keltiberiërs en Edetiërs, en waren zij niet erg bekend. Later beschouwde Titus Livius hen als een aanhangsel van de Carpetanos. De historicus Manuel Gómez-Moreno plaatste ze daarentegen in La Alcarria

De Keltiberische steden Caesada, Hita en een reeks oppida gelegen in de westelijke hooglanden van de provincie Cuenca, zoals Segóbriga, Valeria, Laxta en Ercávica, zijn aan deze stam toegeschreven. In 221 v. Chr. werd de hoofdstad Althia door Hannibal ingenomen nadat hij een coalitie van Vetones, Olcades en Carpetanos had verslagen. Aangezien de naam door Griekse geschiedschrijvers wordt gegeven, suggereren sommige geleerden dat het “Kelin” was, op de plaats van Los Villares, in Caudete de las Fuentes. In de 3e eeuw v. Chr. verdwenen zij als etnische groep doordat hun gebied werd opgeslokt door de Carpetanos.

Opgravingen van de laatste decennia plaatsen, doorze in een volledig Iberisch gebied te situeren, het dorp, dat Olcade zou zijn, in de omgeving van het Iberische oppidum van Ikalesken (Iniesta), dat het huidige grondgebied van La Manchuela in Cuenca en Albacete zou overheersen en in het noorden zou grenzen aan de Keltiberische gebieden van Valeria, Segóbriga, enz.

Etnografische en linguïstische kaart van het Iberisch schiereiland rond 300 v. Chr. (vóór de Carthaagse veroveringen). Op de kaart is te zien waarDe verschillende stammen zich op het Iberisch schiereiland bevinden en we zien de ook de taalkundige overeenkomsten van deze verschillende groepen, zoals het Iberisch, Keltisch Proto baskisch,Indo-Europeaans en het Turdetaniaans.
Talen op het Iberisch schiereiland in 300 v. Chr.

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:


Dit was een van de verhalen in de niet commerciële website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

        • Laatst bijgewerkt 2022-06-29

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Bronvermelding en verwijzingen:
De vaak buitenlandse teksten van Wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Ook andere bronnen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Spaanstalige Wikipedia|titel=Olcades|paginacode=133431822| datum=20210818

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere verwijzingen zijn:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0 ,  CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0CC BY-NC-SA 2.0,   CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

%d bloggers liken dit: