Pre-Romeinse volkeren

De pre-Romeinse volkeren is een uitdrukking waarmee de geschiedschrijving verwijst naar de oorspronkelijke volkeren van de verschillende gebieden waarover het Romeinse Rijk zich verspreidde.

Fases van de Romeinse expansie.

Het concept wordt vooral toegepast in het westelijke deel (het West-Romeinse Rijk), dat de romanisering was (concept waarvan het pre-Romeinse het culturele en antropologische deel uitmaakt), terwijl het oostelijke deel (het Oost-Romeinse Rijk) onder de culturele overheersing van het Hellenisme of de veel oudere lokale beschavingen (het Oude Egypte, het Oude Nabije Oosten) bleef, met uitzondering van de Balkan en de Donaugebieden (Illyrië, Pannonië of Dacië), die inderdaad werden geromaniseerd.

De zogenaamde barbaarse volken van voorbij de noordelijke limes (Rijn en Donau) werden niet door Rome veroverd, hoewel ze de culturele ‘wereld’ van Rome wel betraden, vooral de Germanen, vooral in de periode van de Grote Volksverhuizing die de val van het Romeinse Rijk markeerden.

 

Diversiteit van de pre-Romeinse volkeren


De diverse taalgroepen op het Iberisch schiereiland.

Door hun grote geografische spreiding vertonen ze een grote diversiteit en hebben ze niet meer relatie tot elkaar dan de gemeenschappelijke onderwerping aan Rome. Het zijn:

—  De oude Italiaanse volkeren
—  De eerder genoemde Illyriërs, Pannoniërs en de Daciërs…
—  De Britse volkeren.
—  De Gallische volkeren
—  De gebieden van de Romeinse provincies in Afrika en Mauritania was vóór de Romeinse verovering verbonden met Carthago en andere lokale koninkrijken, zoals het Koninkrijk Numidia.
—  De pre-Romeinse volkeren van het Iberisch schiereiland.
—  Iberiërs in het oosten van het schiereiland, de Mediterrane kust en de vallei van de Ebro.
—  Keltiberiërs (in het centrum van het schiereiland, de vallei van de Ebro en rond het Sistema Ibérico (Iberisch systeem).
—  De Keltische volkeren (in het centrum, het westen en het noorden van het schiereiland)

Taalfamilies op het Iberisch schiereiland voor de Romanisatie C1: Galaicos / C2b: Brácaros / C3: Cántabros / C4: Astures / C5: Vacceos / C6: Turmogos / C7: Autrigones-Caristios / C8: Várdulos / C9: Berones / C10: Pelendones / C11: Belos / C12: Lusones / C13: Titos / C14: Olcades / C15: Arévacos / C16: Carpetanos / C17: Vetones / C18-C19: Célticos / C20: Conios / L1: Lusitanos / I1: Ceretanos / I2: Ilergetes / I3: Lacetanos / I4: Indigetes / I5: Layetanos / I6: Ilercavones / I7: Sedetanos / I8: Edetanos / I9: Contestanos / I10: Oretanos / I11: Bastetanos / I12: Turdetanos / G21: Galos / G1: Griegos / P1: Fenicios/Cartagineses / B1: Bereberes.

Er wordt ook gesproken over pre-Keltische en pre-Iberische volkeren. De Iberische en Keltische benamingen komen overeen met categorieën die voor de koloniserende volkeren worden gebruikt (Feniciërs, Grieken, Carthagers en Romeinen) voor hun beschrijving; en hoewel ze door de moderne geschiedschrijving zijn gebruikt, moeten ze niet worden opgevat als etnische identiteiten of als politieke entiteiten die in die tijd functioneel waren. Het concept van het Iberisch is een culturele term, die overeenkomt met pre-Romeinse volkeren die zich hebben ontwikkeld tot complexere samenlevingen (staten, dominante klassen, ommuurde steden, handel, valuta, alfabet) vanwege hun grotere contact met koloniserende volkeren. De Iberiërs en andere pre-Romeinse volkeren, zoals de Basken of de Asturiërs, waren taalkundig gezien pre-Indo-Europees, wat vaak wordt geïnterpreteerd als een bewijs dat ze afkomstig zijn van de neolithische bevolkingssubstraat van het Iberisch schiereiland. De Kelten waren daarentegen Indo-Europese volkeren en er zijn archeologische bewijzen die ons in staat stellen hun culturele identificatie met andere Keltische volkeren van Midden-Europa en hun penetratie in de Pyreneeën vanaf het einde van het tweede millennium v.Chr. te reconstrueren.

 

Gebruik van het begrip


De term pre-Romeins wordt meer gebruikt in de Spaanse geschiedschrijving en voor pre-Romeins Hispania dan in het internationale en pre-Romeinse Europa.

 

Verwant aan dit onderwerp:

Basken
Iberiërs

Keltiberiërs
Kelten
Tartessos

 

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2020-12-30

Bronvermelding en referenties

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Pueblos prerromanos| oldid=131393450| datum=20201230}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Fases van de Romeinse expansie. Auteur – Varana
De diverse taalgroepen op het Iberisch schiereiland. Auteur – Iberia 300BC-en.svg : Alcides Pinto  Ikzelf heb de vertaling aangebracht
Taalfamilies op het Iberisch schiereiland voor de Romanisatie. Auteur – Davius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

%d bloggers liken dit: