Dynastie Jiménez (Dinastía Jimena)

 

Dynastie Jiménez (Dinastía Jimena)

  • Koning Jimeno de Pamplona (c. 720)

Bekend als Jimeno ‘el Fuerte‘, hij was een Spaans-Romeinse edelman die zich volgens middeleeuwse documentatie tussen Lumier, Leire, Aibar en Sangüesa bevindt. De meest oude tekst die naar deze vorst verwijst komt uit het jaar 781.

Vader (waarschijnlijk grootvader, door een verschil van bijna honderd jaar) van García Jiménez en van Iñigo Jiménez, zij zouden vorst geweest zijn over verschillende delen, maar dat is tot op heden niet mogelijk geweest om deze plekken precies vast te stellen.

  • Garcia Jiménez (835 – 885)

Was een vroege middeleeuwse ridder van het koninkrijk Pamplona. Volgens de Codice de Roda was hij broer van Iñigo Jiménez en co-regent van het koninkrijk tijdens het bewind van García Iñiguez en Fortún Garcés.

  • Eneco Jimeno (785? – 848)

Waarschijnlijk de zoon van ‘el Fuerte‘ en vader van García Jiménez. Tijdgenoot van Íñigo Arista, signatuur in de middeleeuwse documentatie als koning en zoon van Jimeno.

  • Garcia Jiménez

Zoon (waarschijnlijk kleinzoon, met een verschil van bijna 100 jaar) van koning Jimeno, trouwde met Onneca Rebelle de Sangüesa, waaruit Íñigo en Sancha Garcés werden geboren. Hij was co-heerser van Pamplona vanwege de afwezigheid van de erfgenaam tussen 870 en 880. Uit een tweede huwelijk met Dadildis de Pallars (zuster van graaf Ramón I de Ribagorza y Pallars) werden koning Sancho Garcés I de Pamplona en Jimeno Garcés de Pamplona.

  • Iñigo Jiménez ( monarch 842)

Zoon (waarschijnlijk kleinzoon, door een verschil van bijna honderd jaar) van koning Jimeno, was even oud als zijn broer García Jiménez. Er is maar weinig bekend van de vorst, de meeste documenten waarin hij voorkomt zijn vervalsingen. En hij wordt verward met een eerdere Iñigo Jiménez, die samen met Oneca de vader was van Iñigo Iñiguez, de stichter van de Iñiga dynastie.

  • Iñigo Garcés

Hij was de zoon van de co-regent García Jiménez en Oneca de Sangüesa.

Hij trouwde met doña Jimena en de vader van García Iñiguez, Jimeno Iñiguez, Fortún Iñiguez, Sancho Iñiguez en doña Toda, die trouwde met García Iñiguez de Olza.

  • García Iñiguez (839 – 861)

Niet te verwarren met García Iñiguez, koning van Pamplona tussen de jaren 851 en 880. Zoon van Iñigo Garcés en van Jimena. Hij was de broer van Jimeno Iñiguez, Fortún Iñiguez en Sancho Iñiguez, die naar Córdoba vluchtte.

Hij was de bewindvoerder van Valdonsella en stierf in de slag van Liédena in het jaar 861.

  • Sancho Garcés I de Pamplona (865 – 925)

Koning van Pamplona tussen 905 en 925.

Zoon van García Jiménez en Dadildis de Pallars. Bij de dood van García I Iñiguez, in het jaar 870, heers hij over Valdonsella en al snel neemt hij de leiding over van alle omliggende gebieden, hij is de eerste die probeert de Ribera del Ebro te veroveren. Met de steun van de Asturische koning Alfonso III de Asturias (Alfonso is (waarschijnlijk) getrouwd met Jimena dochter van García Iñiguez de Pamplona, dus zwager van Sancho), samen met de graaf van Pallars bezetten ze Pamplona, waarmee ze Fortún Garcés dwingen om af te treden.

Ze omzeilen de erfelijke rechten van de kinderen van Fortún Garces, die nog wel aan het Hof verblijven, deze rechten vallen alle ten goede aan hun kleindochter Toda Aznárez de Pamplona die trouwt met Sancho Garcés I, daarmee wordt deze familie sterker in hun politieke waarde en worden zij aanvaard als koning van Pamplona vanaf 905, en zetten de dynastie Jimena van Iñiga, over Navarra, voor de komende drie eeuwen voort.

 

 

Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-07-08

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Dinastía Jimena|paginacode=104360595| datum=20170311}}

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

  •   Dynastie Jiménez (Dinastía Jimena). Auteur – Coralma*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: