Huis van Trastámara

Vaandel van de koningen van Castilla gedragen door engelen in het atrium van de kerk van het klooster van Sabta Maria de El Paular in Rascafría, eind 15e eeuw.

Huis van Trastámara

1366 – 1555 
Het Casa de Trastámara, zoals men het in Spanje noemt was een van origine Castiliaanse dynastie die regeerde over de Kroon van Castilla van 1369 – 1555, de Kroon van Aragón van 1412 – 1555, het Koninkrijk Navarra van 1425 – 1479 en het Koninkrijk Napels van 1458 – 1501 en van 1504 – 1555.

Het Huis, was een kleine tak van het regerende Huis van Bourgondië, dat zijn naam ontleende aan het graafschap van Trastámara (in het Latijns: Tamaris, “voorbij de rivier de Tambre”) in het noordwesten van Galicia, een titel die het al had voordat Enrique II (1369 – 1379) de troon betrad, nadat Pedro I, zijn stiefbroer, in de burgeroorlog was vermoord (1369).

Onder de verschillende heerschappijen van de Trastámara’s verzwakte de monarchale autoriteit die Pedro I had en de economische ontwikkeling die door de bourgeoisie werd gedreven. Tegelijkertijd, onder zijn bewind manifesteerde er zich een beleid dat later zou leiden tot de zogenaamde autoritaire monarchieën. Deze slaagde erin om Castilla te betrekken in de Honderdjarige Oorlog, waardoor de Europese diplomatie zich kon bemoeien met de aangelegenheden van het koninkrijk.

De laatste koning van dit huis die regeerde over Spanje was koningin Juana I “la Loca”, die door haar huwelijk met Felipe I “el Hermoso” (Filips de Schone) en door hun zoon Carlos I (Karel V), plaatsmaakte voor een regering door koningen van het Huis van Oostenrijk (Habsburgers).

Het wapen van de Kroon van Castilla.
Gegevens
Oorsprong Huis van Bourgondië
Regeerde in Kroon van Castilla
Kroon van Aragón
Koninkrijk Navarra

Koninkrijk Napels
Huis van moederskant Huis van Bordeaux
Titels Koning van Castilla en León
Koning van Aragón, Valencia, Mallorca, Sicilië en Napels
Graaf van Barcelona
Stichter Enrique II
De laatste koningin Juana I “la Loca”

Het Huis van Trastámara regeerde in Aragon toen het Compromis van Caspe werd afgeroepen, dat een einde maakte aan de problemen rond de opvolging, die ontstaan waren na de dood van Martín “el Humano” in 1410. In tegenstelling tot het verlies van autoriteit, geleden door de Castiliaanse Trastámara’s, leverde de Aragonese tak strijd om de macht van de koning, in gebieden waar zich constitutionele of jurisdische problemen voordeden, in beide koninkrijken om de bereidheid tot actie te beperken. Fernando I gaf te kennen deze fueros (plaatselijke verworvenheden) te verwerpen, en op de lange duur, onder Juan II van Aragón en Fernando “el Católico” waren de Trastámara’s in staat om de gevaren van de eigenaardige feodale organisatie van de Kroon van Aragón te overwinnen, hoewel als gevolg van de oorlog tussen Juan II en de “Diputación del General“, Aragón, en vooral Cataluña, achter bleven in het economisch herstel dat plaatsvond sinds de perikelen van de Zwarte Dood en de crisis van de 14e eeuw.

 

Verwant aan dit onderwerp:

Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-07-08

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Casa de Trastámara|paginacode=99540812| datum=20171205}}

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: