García Íñiguez de Pamplona

García Íñiguez, koning van Pamplona (851/852 – 881/882)

Middeleeuwse afbeelding van García íñiguez de Pamplona - Compendium van de Koningskronieken.
García Íñiguez de Pamplona – Een tekening uit de crónicas de reyes (Kronieken van de Koningen, Nationale Bibliotheek van Spanje).

Gegevens
Regeerde van 851/852 – 881/882
Voorganger Íñigo Arista
Opvolger Fortún Garcés
Persoonsgegevens
Andere titels Graaf van Bigorra, legendarische koning van Sobrarbe
Geboren rond 810
Overleden 882
Familie
Dynastie Arista-Íñiga
Vader Íñigo Arista van Pamplona
Erfgenaam Fortún Garces
Zonen Fortún Garces
Sancho Garcés
Oneca Garcés

García Íñiguez -García Íñiguez II van Sobrarbe- (ca. 810-881/882), zoon van Íñigo Arista, was vanaf ca. 842 regent en succesvol leider van de militaire veldtochten tijdens de laatste levensjaren van zijn vader, die omstreeks 841-842 ziek werd en verlamd raakte. Dit regentschap deelde hij waarschijnlijk met zijn oom Fortún Íñiguez. Vanaf 851/852 volgde hij zijn vader, Íñigo Arista, op en werd daarmee de tweede koning van Pamplona. (Hij wordt in de kronieken van ibn Hayyan expliciet genoemd als zijn opvolger, maar ook Jimeno Garcés de Navarra wordt als heerser genoemd in (een deel van) het koninkrijk.)

Wat u interesseert:

Hoogtepunten uit zijn leven


Garcia werd opgeleid in Córdoba, als een gast aan het hof van de Emir van Córdoba (Al-Hakam I). In mei 843 hielp hij zijn oom Musa ibn Musa bij diens opstand tegen de emir van Córdoba. Het gevolg was de aanval van Abd al-Rahman II van Córdoba op de landerijen van Pamplona, die de maand daarop eindigde met een klinkende overwinning van de emir op García Íñiguez en Musa. 

Een denkbeeldige afbeelding van koning García Íñiguez de Pamplona, zoon en opvolger van konin íñigo Arista. Een schilderij geschilderd door Manuel Aguirre y Monsalbe (1822-1856).
Denkbeeldig portret van koning García Íñiguez van Pamplona († 881/882), die koning van Pamplona was en zoon en opvolger van koning Íñigo Arista.

Deze Banu Qasi-leider Mūsā ibn Mūsā voerde daarna een beleid van nauwere trouw aan Mohammed I van Córdoba, waardoor García zich voor een bondgenootschap tot het christelijke koninkrijk Asturias van koning Ordoño I wendde. In 859 namen de Vikingen García gevangen, waarschijnlijk ver van zijn Baskische koninkrijk Pamplona, ergens in het Andalusische binnenland, en eisten een fors losgeld van ongeveer 70.000 gouden dinar. Later in 859-860 jaar viel Mūsā ibn Mūsā de Pamplonezer stad Albelda aan . García en zijn nieuwe vriend Ordoño I van Asturias brachten Mūsā een verpletterende slag toe, waarbij naar verluidt 10.000 van zijn mannen in de Slag bij Albelda omkwamen. Deze overwinning leidde tot de ineenstorting van de macht van de Banu Qasi. Dit lokte bij Mohammed I van Córdoba een reactie uit, waarop hij het volgende jaar, 860, Pamplona weer aanviel en toen García’s zoon en erfgenaam Fortún Garcés door Mohammed I van Córdoba gevangen nam. In 870 sloot García een verbond met de moslimrebel Amrūs ibn Umar ibn Amrūs, die Garcia’s neef Mūsā ibn Galindo van Huesca had gedood, en het jaar daarop sloot hij blijkbaar een nieuw verbond met de zonen van Mūsā ibn Mūsā, die nu in opstand waren tegen Córdoba.

Over de dood van García Jiménez is in wetenschappelijke kringen getwist, omdat er over de laatste jaren van zijn heerschappij weinig gegevens voorhanden zijn. Het ontbreken van vermeldingen over hem na 870 heeft geleid tot de suggestie dat hij in dat jaar is gestorven, terwijl zijn oudste zoon en erfgenaam in handen van zijn vijanden was, en dat García Jiménez het koninkrijk als regent heeft bestuurd. García’s zoon, Fortún Garcés, zou dan na zijn vrijlating in 880 als opvolger optreden. Er is echter geen bewijs voor een dergelijk regentschap, en Sanchéz Albornoz heeft bewijs aangevoerd dat García nog leefde ten tijde van de terugkeer van zijn zoon. Het is dus aannemelijk dat Balparda een nauwkeurige overlevering vermeldde toen hij suggereerde dat García en zijn bondgenoot Umar ibn Hafsun in 882 in Aibar, niet ver van het huidige Lumbier, een veldslag uitvochten tegen de troepen van de emir van Córdoba, waarbij García stierf (hoewel de opgegeven leeftijd, 84 jaar, duidelijk overdreven is).

Tijdens zijn mandaat werden de eerste maatregelen genomen om de doorgang van pelgrims op weg naar Compostela te vergemakkelijken, door het leggen van de eerste stenen van de toekomstige pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Huwelijk en nakomelingen


Hij was gehuwd met Urraca, wier afkomst niet gedocumenteerd is, hoewel zij, rekening houdend met het feit dat zij een zoon had die Fortún heette, een naam die door verschillende leden van de Muladí-dynastie (Muladi)werd gedragen, de dochter zou kunnen zijn van Fortún ibn Musa (gestorven in 874), kleindochter van vaderszijde van Musa ibn Musa en Assona Íñiguez en volle neef van Muhammad ibn Lubb, de grootvader van de Asturische koningin Urraca. Zij waren de ouders van:

    • Fortún Garcés, leider van Pamplona, gehuwd met Auria, mogelijk dochter van Lubb ibn Musa.
    • Sancho Garcés de Pamplona, getrouwd met een onbekende vrouw en vader van:
      • Aznar Sánchez de Larraún, graaf van Aragón, gehuwd met zijn achternicht Onneca Fortúnez, wiens tweede echtgenoot hij was.
      • Velasquita Sánchez van Pamplona, gehuwd met Mutarrif ibn Musa, wali van Huesca, zoon van Musa ibn Musa en Assona Íñiguez.
    • Oneca van Pamplona, gehuwd met Aznar II Galíndez.

Hij kan ook de vader zijn geweest van Jimena Garcés, getrouwd met Alfonso III ‘el Magno’, en van verscheidene andere kinderen. Koning García I van León, zoon van Jimena van Asturias en Alfonso III, zou de naam van zijn grootvader van vaderskant dragen. Jimena wordt in de Códice de Roda echter niet genoemd als dochter van koning García Íñiguez.

Voorgangers en opvolgers van García Íñiguez van Pamplona
Voorganger
Íñigo Arista
Koning van Pamplona
768 – 774
Opvolger
Fortún Garces

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de verhalen in de niet commerciële website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

    • Laatst bijgewerkt 2022-06-15

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Bronvermelding en verwijzingen:
De vaak buitenlandse teksten van Wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Ook andere bronnen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Spaanstalige Wikipedia|titel=García Íñiguez de Pamplona|paginacode=143772545| datum=20220615
Nederlandstalige Wikipedia|titel=García Íñiguez|paginacode=54291784| datum=20220615
Engelstalige Wikipedia|titel=García Íñiguez of Pamplona|paginacode=1091443035| datum=202200615

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere verwijzingen zijn:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0 ,  CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0CC BY-NC-SA 2.0,   CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Als u op één van de links hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur, of de licentie te zien.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: