Ermesinda

Ermesinda gemalin van Alfonso I ‘el Católico’


Spaanse verhalen, Ermesinda
Ermesinda de Asturias, vrouw van Alfonso I ‘el Católico’.
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Don Pelayo
Moeder Gaudiosa
Echtgenoot Alfonso I de Asturias
Kinderen Fruela I
Vimarano
Adosinda

Ermesinda, ook wel Ormisenda of Ermisenda genoemd, was koningin-gemalin van Asturias door haar huwelijk met koning Alfonso I ‘el Católico’, de zoon van de Hertog van Cantabria. Zijzelf was de dochter van koning Pelayo en koningin Gaudiosa.

Biografie


Volgens de Cronicle Albeldense, was zij de dochter van koning Pelayo en zijn vrouw Gaudiosa, en de zuster van koning Favila de Asturias. Bij de dood van haar vader, de eerste koning van Asturias, werden haar rechten op de troon overgebracht naar haar man, zoon van hertog Pedro de Cantabria, die de latere koning Alfonso I ‘el Católico’ zou worden.

Ermesinda koningin-gemalin van Asturias, door Francisco Joaquín Gutiérez de la Vega, 1854 (Museo del Prado, Madrid).

Haar exacte geboortedatum is niet bekend, maar dat is ergens tussen de jaren 720 en 730 geweest, en waarschijnlijk in Asturias, hoewel dit niet gedocumenteerd is, zoals vele gebeurtenissen en feiten uit die tijd. Ook de datum van haar overlijden is niet bekend.

Begraven


Na haar dood, werd haar lichaam, volgens bisschop Sebastian de Salamanca en de Primera Crónica General, begraven in het klooster van Santa Maria dat stond in de buurt van de stad Cangas de Onis. In hetzelfde klooster werd ook haar echtgenoot, koning Alfonso I ‘el Católico’, begraven. De Cordobaanse kroniekschrijver Ambrosio de Morales, beschreef dit graf in de 16ᵉ eeuw als het graf van Koning Alfonso I en zijn vrouw Ermesinda, gelegen in de heilige grot van Covadonga.

Hier ligt Ermesinda, samen met haar man Alfonso I de Asturias, begraven in de grot van Covadonga. Vlakbij het graf van haar vader, Don Pelayo.
  “Su tumba es la que está al cabo de la Iglesia frontero del altar mayor, en una pequeña cueva. En partes está labrada. Es un lucillo de piedra lisa, con cubierta de una pieza, de cuatro pies de ancho a la cabecera y dos a los pies, como ataúd, pero cubierta llana y no tumbada. Su largo, doce pies y tres en alto.”
“Haar graf is dat wat ligt voor het hoofdaltaar van de kerk, in een kleine grot. dat gedeeltelijk is uitgehouwen.  Het is een arcosolium van glad geslepen steen, bedekt met een steen van vier voet breed aan het hoofd en twee voet breed aan het voeteinde, als een grafkist, maar bedekt met een pleisterwerk en niet met een stenen deksel. Twaalf voet lang en drie voet hoog.”

Men verondersteld dat in het graf de overblijfselen van koning Alfonso I en zijn vrouw Ermesinda liggen en dat deze geplaatst werden in de Heilige grot van Covadonga te Asturias en waarop het volgende grafschrift is te lezen:

  “AQVI YAZE EL CATOLICO Y SANTO REI DON ALONSO EL PRIMERO I SV MVJER DOÑA ERMENISINDA ERMANA DE DON FAVILA A QVIEN SVCEDIO. GANO ESTE REY MVCHAS VITORIAS À LOS MOROS. FALLECIO EN CANGAS AÑO DE 757.”
“HIER LIGT DE KATHOLIEKE EN HEILIGE KONING DON ALFONSO DE EERSTE EN ZIJN VROUW DOÑA ERMESINDA, ZUSTER VAN DON FAVILA DIE ERIN SLAAGDE VELE OVERWINNINGEN TE BEHALEN OP DE MOREN. HIJ STIERF IN CANGAS DE ONIS IN 757.”
Uit haar huwelijk met Alfonso I ontving zij drie kinderen:
 • Fruela I (722 – 768), die bij de dood van zijn vader het koningschap over Asturias erfde. Hij werd samen met zijn vrouw, koningin Munia de Álava, begraven in de kerk van San Salvador te Oviedo, die hijzelf had opgericht.
 • Vimarano (¿? – 765). Hij werd vermoord door haar broer, koning Fruela I de Asturias.
 • Adosinda. Zij trouwde met koning Silo de Asturias, de zesde koning van Asturias. Ze werd samen met haar man begraven in de kerk van San Juan de Santianes te Pravia.
Voorgangsters en opvolgsters van Ermesinda
Voorganster
Froiluba
Koningin-Gemalin van Asturias:
739 – 757
Opvolgster
Munia de Ávala

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

    • Last updated 2023-05-04

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

    • Spanish Wikipedia|titel=Ermesinda|pagecode=82707214| date=20151227
    • English Wikipedia|titel=Ermesinda|pagecode=1126400406| date=20230504

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: