Fruela I de Asturias

Fruela I de Asturias (757 -768)


Fruela I, vierde koning van León, begon zijn bewind in het jaar 757 n.C. Stierf in 768.
Gegevens
Leefde van 722 – 768
Koning 757 – 768
Geboren Asturias
Overleden Cangas de Onis, Asturias
Begraven Panteón de Reyes de la catedral de Oviedo
Voorganger Alfonso I de Asturias
Opvolger Aerlio I de Asturias
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Alfonso I de Asturias
Moeder Ermesinda
Gemalin Munia de Álava
Nakomelingen Alfonso II de Asturias

Alfonso II de Asturias, bijgenaamd ‘el Casto’ (de Kuise) was al koning in 783 maar regeerde pas werkelijk tussen 791 en 842. Tijdens de 51 jaar dat hij aan het bewind was werd in Compostela het legendarische graf van de Apostel Santiago ontdekt.

Biografie


Hij zat nog maar net op zijn troon of Abderrahman I, Emir van Córdoba in Pontuvio (Galicia), stuurde al een leger op hem af. Tijdens deze strijd, die plaatsvond tussen mei 757 en mei 758, nam men Omar, de zoon van een neef van Abderrahman gevangen. Deze werd gelijk vermoord.

Hij herbevolkte enkele plekken in Galicia tot de rivier de Miño werden door hem herbevolkt, om daarmee de zuidwestelijke rand van zijn koninkrijk te markeren. Ook de stad Oveido werd tijdens zijn regeerperiode gesticht. Dit gebeurde op 25 november 761, toen abt Máximo en zijn oom Fromestano een kerk oprichtten ter ere van de Heilige Vincentius. De goede relaties tussen de kerk en de latere Asturische koningen werden voortgezet.

Hij moest hardhandig optreden tegen de Basken die aanvallen deden vanuit Álava. Na verschillende succesvolle campagnes tegen hen zou hij instemmen met een gijzelaarsruil en trouwen met zijn achternicht Munia, dochter van de Vasconse heer van Gascogne genaamd Lope en een dochter van Fruela de Cantabria. Hun zoon, Alfonso II ‘el Casto’, zou later beschermd worden op het grondgebied van zijn verwanten van moederszijde en door hen gesteund worden om de troon te heroveren. Kort daarna moest hij in 766 een nieuwe opstand van de Galicische edelen onderdrukken.

Hij hervormde ook de geestelijkheid in zijn koninkrijk. Er kwam een verbod voor geestelijken om te trouwen en zelfs de geestelijke die getrouwd waren moesten scheiden van hun vrouwen. Dit werd hem niet in dank afgenomen door dit etablissement en zorgde voor veel vijandschap jegens hem.

De kathedraal van San Salvador te Oviedo.

Fruela I de Asturias stichtte verschillende kloosters van de Orden de San Benito (Sint Benedictus), waaronder het San Vicente de Oviedo, waar hij later, naast zijn vrouw, begraven werd. Het cartularium van San Millán de la Cogolla bevat de grondwet, verleend door Fruela op 24 april 759, van een nonnenklooster met achtentwintig nonnen, met Nuna Bella als abdis en hun priester in San Miguel de Pedroso (Burgos), op de oostelijke grens van het koninkrijk, waar een sterke christelijke Visigotische kern weerstand bood aan de Arabische invasie onder de bescherming van de Montes de Ayago en de Sierra de la Dedmande.

Toen Fruela I zag dat zijn broer Vimarano meer sympathie ondervond van de Asturische aristocratie, vermoorde hij hem persoonlijk, nadat hij hem had beschuldigd van het leiding geven aan een samenzwering om hem te onttronen. Na de moord nam Fruela de zoon van Vimarano, genaamd Bermudo (niet te verwarren met de latere koning van Asturias Bermudo I) onder zijn hoede, om zo de opgedane schade, veroorzaakt door de dood, enigszins te repareren.

Maar het kwaad was reeds geschiedt. De moord op zijn broer wekte veel vijandschap bij de adel, die tegen hem samenspande en hem vermoorde in het hof van Cangas de Onis. Toen Fruela I vermoord was werd zijn neef Aurelio, gekozen als zijn opvolger. Aurelio was een kleinzoon van Pedro de Cantabria. En dus een zoon van Fruela de Cantabria.

Zijn graf


Fruela I de Asturias.

Na zijn dood, wordt Fruela I begraven in de kerk van San Salvador te Oviedo, waartoe hijzelf opdracht had gegeven deze te bouwen. Ook zijn vrouw Munia de Álava werd daar begraven. Later, in 794, wordt deze kerk geplunderd en verwoest door moslimtroepen. Alfonso II (zijn zoon) laat de kerk weer herstellen.

In de 16e eeuw wijst de kroniekschrijver Ambrosio de Morales op de mogelijkheid dat Alfonso II opdracht gaf de resten van zijn vader over te brengen van de voormalige kerk Santa Maria van Oviedo kerk vlakbij de kerk van San Salvador  in Oviedo, die daar in opdracht van Alfonso II was gebouwd.

Niettegenstaande het voorafgaande schrijft de historicus Luis Alfonso de Carvallo dat Alfonso II bevel geeft de stoffelijke resten van Fruela I over te brengen naar de Koninklijke kapel van de kathedraal van Oviedo. Wat zou betekenen dat hij op dit moment naast de andere vorsten ligt begraven.

Huwelijk en nakomeling


Hij was getrouwd met koningin Munia de Álava en zij waren de ouders van Alfonso II de Asturias (c.760-842).

Volgens legenden zou hij ook een dochter Jimena hebben gehad die als de moeder van de legendarische middeleeuwse romanheld Bernardo del Carpio wordt neergezet.

Voorgangers en opvolgers van Fruela I de Asturias
Voorganger
Alfonso I ‘el Católico’
Koning van Asturias
757 – 768
Opvolger
Aurelio de Asturias

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2023-05-04

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: