Munia de Álava

Munia de Álava (c. 740 – c. 780)


Gegevens
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Lope (niet van adel)
Moeder Zus van Bermuda I
Echtgenoot Fruela I de Asturias
Nakomelingen Alfonso II de Asturias

Munia de Álava was koningin-gemalin van Asturias door haar huwelijk met Fruela I de Asturias, en moeder van Alfonso II de Asturias. Zij was de opvolgster van Ermesinda, gemalin van Alfonso I ‘el Catolico’.

Haar afkomst


Haar afkomst wordt beschreven in een van de arabische kronieken uit die tijd. De historicus Gonzalo Martinez Diez citeert een tekst uit het eerste deel van een geschiedschrijving over Ibn Hayyan, gepubliceert door Évariste Lévi-Provençal, die verteld over een islamitische inval en de christelijke slachtoffers. In deze Arabische kroniek uit 816 staat beschreven:

  …..tijdens een militaire campagne van hayib Abd al-Karim ibn Abd al Wahid ibn Mugut tegen zijn vijand Dios Balask al Yalasqi ( de bask Velasco), Heer van Pamplona….. Sterven velen, waaronder Garsiya Ibn Lubb (Garcia López) zoon van de zus van Barmud (Bermudo I), de oom van Idfuns (Alfonso II)….

Hieruit valt op te maken dat koningin Munia de dochter was van een man genaamd Lope en daarom krijgt, zij de familienaam Lopez mee. Lope ging (had een verhouding, was getrouwd???) met een dochter (naam onbekend) van Fruela de Cantabria (broer van Alfonso I de Asturias). De moeder van koningin Munia was de zuster van Bermudo I de Asturias (de achtste koning van Asturias) die een neef was van koning Fruela I (vierde koning van Asturias) en daarom was zij de nicht in tweede graad van haar man koning Fruela I. Ik weet zeker dat u de draad kwijt bent, maar als u, samen met deze beschrijving, terug zoekt in de schematische stamboom van de Koningen van Asturias, dan komt u eruit!!!!

Biografie


Hoewel haar geboortedatum onbekend is moet deze hebben plaatsgevonden rond 740. Koning Fruela I bracht Munia, toen een tiener, net terug van een expeditie door het land van Álava en La Bureba (759) om haar tot zijn vrouw en koningin te maken, en tegelijkertijd de betrekkingen met Alava te versterken. Op hetzelfde moment namen de verhoudingen met Álava af en toen Fruela I in 768 stierf en zij dus weduwe werd, vreesde ze voor het leven van haar kind en vluchtte ze met hem naar het klooster van Samos. De datum waarop zij stierf is niet bekend, het zal rond 780 geweest zijn, aangezien Alfonso II later het graf bezocht toen hij amper twintig jaar oud was.

Haar graf

Dit is wat er nog te zien is van de kerk van San Salvador waarvoor Fruela I de opdracht had gegeven. Deze gevel is nu opgenomen in de kathedraal van San Salvador, Oveido.

Koning Fruela I de Asturias had tijdens zijn leven een graf voor hen beide laten bouwen in de kerk van San Salvador te Oveido, en koningin Munia werd daar, na haar dood, weer herenigd met haar man. Daarna, in 794 werd de kerk geplunderd en verwoest door de islamieten, waarop Alfonso II bevel gaf de kerk te herbouwen.

In het begin van de 9ᵉ eeuw gaf Alfonso II opdracht, de kerk van Nuestra Señora del Rey Casto te Oviedo te bouwen met de bedoeling deze kathedraal van Oviedo te gebruiken als het Koninklijke Pantheon. Vele auteurs geven aan dat de resten van zijn ouders, die zich in de kerk van San Salvador lagen, in deze kerk werden herbegraven. Echter, door de reconstructie van het Pantheon van de Asturische koningen, uitgevoerd in de 18ᵉ eeuw, is het op dit moment onmogelijk de individuele overblijfselen die toebehoren aan koningin Munia te identificeren.

Nakomelingen


Uit haar huwelijk met Koning Fruela I  de Asturias werd geboren:

Voorgangster en opvolgster van Munia de Álava
Voorganster
Ermesinda
Koningin gemalin van Asturias
760 – 768
Opvolgster
Adosinda

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

    • Last updated 2023-05-04

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

    • Spanish Wikipedia|titel=Munia de Álava|pagecode=108750052| date=20151231
    •  

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: