Mauregato de Asturias

Mauregato de Asturias (783 – 789)


Mauregato zevende koning van León, begon zijn bewind in 783 en stierf in 788.
Gegevens
Leefde van ¿? – 789
Koning 783 – 789
Geboren ¿?
Overleden Pravia, Asturias
Begraven Kerk van San Juan de Santianes, Pravia
Voorganger Silo de Asturias
Opvolger Bermudo I de Asturias
Familie
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Alfonso I de Asturias
Moeder Sisalda
Gemalin Creusa
Nakomelingen Hermenegildo

Mauregato de Asturias (789) was koning van Asturias tussen de jaren 783 – 789. Hij was de bastaardzoon van een slavin genaamd Sisalda en koning Alfonso I ‘el Católico’. Hij eigende zich de troon toe na de dood van Silo, de echtgenote van zijn halfzuster, die kinderloos stierf, en werd daarmee de usurpator van die hem, Silo, opvolgde.

Biografie


Adosinda verkoos Alfonso II, zoon van Fruela I, als opvolger van haar overleden man en koning Silo de Asturias. Zij deed dit, geheel volgens de Keltische regels, vlak voor dat haar man stierf. Door een gedegen afstammeling te verkiezen trachtte zijn de troon te verheffen. Echter, een deel van de Asturische adel gaf de voorkeur aan Mauregato, die leiding gaf aan een sterke oppositie. Daar kwam nog eens bij dat men de daden van Fruela I nog steeds niet vergeten was, de nieuwe koning was gedwongen zichzelf terug te trekken tot op het grondgebied van Álava. Daarna greep Mauregato de macht en riep zichzelf uit tot koning van Asturias.

Mauregato de Asturias, zoals we hem op het schilderij van Manuel Iglesias y Dominguez zien.

Hij moest daarbij wel rekening houden met de problemen met de Arabieren, en volgens de legende wist hij Abderramán I tevreden te stellen met een overeenkomst waarin hij beloofde elk jaar 100 christelijke maagden naar hem te sturen.

Een hoogtepunt in de regeringsperiode van Mauregato was het geschil, dat veroorzaakt werd door het adoptianisme. Een ketterse leer, die krachtig werd verkondigd door Elipando, de bisschop van Toledo, die onderworpen was aan de emirs van Córdoba. Het Adoptianisme verteld dat Christus in feite een uitverkoren profeet is. De monnik Beato de Liébana beschuldigde Elipando van krankzinnigheid, ketterij en onwetendheid en noemde hem de “testikel van de antichrist”. Zowel Karel de Grote, Mauregato als de Roomse kerk veroordeelde deze leer als ketterij.

Tijdens zijn bewind werd een hymne aan Santiago (Jacobus de Meerdere) gecomponeerd met een acrostichon waarin de naam van de koning wordt genoemd. Dit wordt beschouwd als een voorbode van de legende van de begrafenis van de heilige in Santiago de Compostela.

Na zijn dood wordt Bermudo I de Asturias bijgenaamd ‘el Diácono’ (een man van Christelijke Barmhartigheid) benoemd als koning.

Zijn graf

Na zijn dood wordt het lichaam van Koning Mauregato begraven in de kerk van San Juan de Santianes te Pravia. Hij ligt daar in een gewone graftombe. In dezelfde kerk ligt ook koning Silo en zijn vrouw koningin Adosinda, dochter van Alfonso I ‘el Católico’ en dus (half)zus van Mauregato, begraven. Historicus Tirso de Aviles y Hevia vertellen dat op het graf van deze koning Mauregato het volgende is uitgehouwen:

  HIC IACET IN PRAVIA QUI PRAVUS FUIT
Hier in Pravia ligt hij die verdorven werd.

Nakomelingen


Mauregato was getrouwd met Creusa, hoewel dit door vele historici betwijfeld wordt.

Uit dit huwelijk wordt er een zoon geboren, genaamd Hermenegildo.

Voorgangers en opvolgers van Mauregato I
Voorganger
Alfonso II ‘el Casto’
Koning van Asturias
783 – 789
Opvolger
Bermudo I ‘el Diacono’

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2023-05-08

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: