Sancho II de Castilla

Sancho II ‘el Fuerte’

1065 – 1072
Sancho II de Castilla, ook wel ‘el Fuerte’ genaamd (Zamora, 1038 of 1039 – 7 oktober 1072), was de eerste koning van Castilla, tussen 1065 – 1072, en, door verovering op zijn broer García II de Galicia (1071 – 1072) en León (1072), kreeg hij het voor elkaar om de erfenis van zijn vader Fernando I de León weer bijeen te brengen en te herenigen. Hij genoot er echter niet lang van aangezien hij een paar maanden later stierf tijdens de belegering van Zamora, zijn broer, Alfonso VI, erfde daarna de drie Verenigde koninkrijken.

Wat u het meest interesseert:

 

De oorsprong van de familie


Toen de eerstgeboren zoon van koning Fernando I de León en zijn vrouw, koningin Sancha de León, geboren was, waren zijn ouders al koning en koningin van León. Zijn broers waren Alfonso VI de León en García II de Galicia en zijn zussen de prinsessen Elvira de Toro en Urraca de Zamora. Zoals we al eerder opmerkte veroverde hij de troon van Galicia op zijn broer Garcia. Deze brengt de eerste jaren door in Castilla, dat bevestigen de verschillende ondertekende documenten in de kloosters.

 

Klooster van San Salvador te Oña, waar Sancho II begraven ligt.

Een miniatuur uit het compendium van de ‘Crónicas de Reyes’ (Nationale Bibliotheek van Spanje, Madrid).
Koning van Castilla
Samen met Alfonso VI
1065 – 1072
Voorganger Gecreëerde titel
Opvolger Alfonso VI
Koning van Calicia
1071 – 1072
Voorganger García II
Opvolger Alfonso VI
Persoonlijke Gegevens
Geboren 1037 of 1038  Zamora, León
Overleden 7 oktober 1072  Zamora, León
Begraven Klooster van San Salvador van Oña
Familie
Dynastie Astur-leonesa
Vader Fernando I de León
Moeder Sancha de León
Gemalin Alberta

De weg naar de troon


Als een eerstgeboren zoon zou hij normaal gesproken alle koninkrijken van zijn ouders geërfd hebben. Eind 1063 riep Fernando I een Regia Curia bijeen om zijn testamentaire beschikkingen  bekend te maken waarin hij, volgens de wet van Navarra, besloot zijn patrimonium onder zijn kinderen te verdelen:

  • Sancho erfde het patrimoniale deel van vader, het graafschap Castilla, dat verheven werd tot koninkrijk, en de paria’s van het Taifa-koninkrijk Zaragoza.
  • Alfonso, de favoriet van Fernando I, kreeg het koninkrijk León, met de titel van keizer en de rechten op het Taifa-koninkrijk van Toledo.
  • Zijn broer García kreeg het voor dit doel gecreëerde koninkrijk Galicia en de rechten op de koninkrijken van Sevilla en Badajoz.
  • Zijn zuster Urraca erfde de stad Zamora, met een koninklijke titel en het inkomen van bepaalde gebieden.
  • Aan haar zus Elvira schenkt hij de stad Toro, ook met een koninklijke titel en voldoende inkomen.

 

Het regeren van het koninkrijk


Nadat hij de toegang had gekregen tot de Castilliaanse troon, op 27 december 1065, benoemde hij Rodrigo Díaz ‘el Campeador’ tot vaandeldrager, één van zijn eerste acties was het vernieuwen van de vazalschap van de koning van de taifa van Zaragoza, Al-Muqtadir, door de stad in 1067 te beleggen, een daad die hem in 1068 zou leidden tot het deelnemen aan de zogenaamde ‘Guerra de los tres Sanchos‘ (Oorlog van de drie Sancho’s). Dat was een oorlog tegen zijn neven, Sancho Garcés IV de Pamplona en Sancho Ramírez de Aragón. Deze oorlog stelde hem in staat een deel van de grensgebieden te herstellen ten opzichte van het koninkrijk Pamplona dat door Navarra was veroverd.

Een pagina uit de ‘Crónica Najerense’.

De verdeling van de erfenis onder al de zonen van Fernando I was bij Sancho niet bepaald in goede aarde gevallen, hij beschouwde zichzelf, als oudste van de zonen, en daarmee als enige legitieme erfgenaam, dus mobiliseerde hij onmiddellijk zijn legers om te proberen de verdeelde koninkrijken weer bijeen te brengen. Hij begon aan een 7 jaar durende periode van schermutselingen en oorlogen tegen zijn broers Garcia II en Alfonso VI.

Toen koningin Sancha in 1067 stierf begonnen de geschillen met zijn broer Alfonso. Hij daagde zijn broer Alfonso op 19 juli 1068 uit, in de slag om Llantada, dit moest een soort Godsoordeel voorstellen, waarbij beide broers overeenkwamen dat de overwinnaar het koninkrijk van de verslagenen zou krijgen. Hoewel Sancho won voldeed Alfonso niet aan de gemaakte afspraak, ondanks het feit dat de betrekkingen tussen beide werden gehandhaafd, zoals blijkt uit het feit dat Alfonso op 26 mei 1069 naar de bruiloft van Sancho, met de Engelse edelvrouw Alberta, ging. Waar beide besloten zich te verenigen om daarna het koninkrijk van Galicia, dat Garcia II, de jongste zoon van Fernando I geërfd had, in te nemen.

Hoe Sancho II ‘el Fuerte’ aan zijn einde kwam.

Samen met zijn broer Alfonso valt Sancho Galicia binnen en arresteert daar zijn broer García in Santarém, nadat hij deze verslagen had. Garcia wordt eerst in Burgos gevangen gezet en daarna verbannen naar de Taifa van Sevilla. Na het elimineren van hun broer zijn Sancho en Alfonso in 1071, koning van Galicia en ondertekenen zij een wapenstilstand die drie jaar stand zal houden.

Het bestand wordt verbroken wanneer Sancho, die geen afstand kon doen van het koninkrijk León, waaraan onder andere de keizerlijke titel was verbonden, tegen zijn broer opmarcheerde met een leger, onder bevel van ‘El Cid‘. Deze versloeg, in 1072, de legers van León in de slag om Golpejera. Sancho ging de stad León binnen en liet zich op 12 januari 1072 kronen als de koning van León waarmee hij aangaf dat hij de persoon was die het koninkrijk, dat zijn vader verdeelde, weer zou herenigen.

Na de gevangenneming van Alfonso, begon Urraca te bemiddelen tussen beide broers. Dit zorgde ervoor dat Alfonso zich kon vestigen in het klooster van Sahagún, van waaruit hij vluchtte, uit angst voor zijn leven. Toevlucht zoekend bij het hof van zijn vazal koning al-Mamún van Toledo. De Leonese adel was ontevreden met de wijze waarop de Castiliaan zijn bewind voerde. Het meest prominente lid van deze groep edellieden, Pedro Ansúrez, volgde Alfonso in zijn ballingschap.

Het kruis dat de plaats aangeeft waar Vellido Dolfos, Sancho II vermoordde.

Volgens een verzameling verhalen bekend als de ‘Chronicle Najerense‘, waarin opgenomen een ‘cantar de gesta‘ (een naam die gegeven is aan een episch schrift uit de Middeleeuwen) dat verteld over de moord op Sancho II door Vellido Dolfos tijdens het beleg van Zamora, alwaar zich, op 7 oktober 1072,  hun zus, prinses Urraca bevond. De plaats van de koningsmoord wordt gemarkeerd door het ‘Cruz del Rey Don Sancho‘ (Kruis van de Koning Don Sancho).

 

Zijn graf


Het graf van koning Sancho II in het klooster van San Salvador te Oña.

Op 26 augustus 1066 had Sancho het klooster van San Salvador de Oña aangewezen als de plaats waar hij begraven wilde worden, dat gaf hem het recht de stad Piérnagas te bevolken, het gaf hem de jurisdictie die hij wilde, genietend van vrijstellingen van koninklijke rechten. Gehoorzamend aan zijn bepalingen, werd hij begraven in dat klooster. De houten sarcofaag met zijn stoffelijk overschot bevind zich onder een baldakijn aan de epistelzijde in de kerk van het klooster van Oña, naast die van de grootouders van vaderszijde, koning Sancho Garcés III ‘el Mayor’ de Pamplona en zijn vrouw, koningin Muniadona de Castilla, de sarcogafen werden geplaatst op een oppervlak versierd met plantenmotieven en exotische dieren.

De sarcofaag met de overblijfselen van koning Sancho, is rechthoekig van vorm met een piramidevormig, notenhouten, deksel. De basis van de ark is gedecoreerd met plant- en dierachtige versierselen, aan de lange zijden zijn twee wapens uitgesneden, omringd door cirkels die een vierpas vormen. De hellingen van het deksel zijn versierd met centauren omgeven door een overvloedige decoratie, die de hele sarcofaag bedekt. In het gebied dat overeenkomt met het hoofd van de sarcofaag wordt het gevierendeelde schild van Castilla y León getoond, tussen schildhouders die hamers in de hand hebben, en de ruimte boven het afgebeelde schild is met verschillende kleuren hout ingelegd en toont de volgende inscriptie:

Aqui yaze el rey dõ  ſãcho que mataro ſobre Zamora
(hier ligt koning Don Sancho die in Zamora is gedood).

 

Sancho in de literatuur


Volgens de overleveringen verzameld, in het laatste kwart van de 12e eeuw, in de ‘Crónica najerense‘, belegerde een boze Sancho de stad Zamora nadat hij had gehoord dat zijn zuster, prinses Urraca de Zamora, de vlucht van zijn broer Alfonso naar het koninkrijk Toledo organiseerde. Zamora werd toendertijd door zijn zuster Urraca geregeerd en het was  het centrum van verzet tegen de het nieuwe bewind van Sancho.

Tijdens de belegering van Zamora verscheen de Zamoranese edelman, Vellido Dolfos, voor de koning als deserteur en met het excuus dat hij hem de zwakke plekken van de muren van Zamora zou tonen, tijdens de omgang van de stad wist hij  Sancho van zijn bewakers te scheidde en slaagde erin om hem te doden. Deze gebeurtenis werd opgepikt in de middeleeuwse literatuur in de hypothetische ‘Cantar de Sancho II‘, waarvan het bestaan kon worden afgeleid uit passages in de ‘Crónica Najerense‘ die zouden verwijzen naar de verheerlijking van een ‘cantar de gesta‘ (een lied over een daad), hoewel hispanologen als Colin Smith, Georges Martin of Alberto Montaner betwijfelen of deze episode van de ‘Crónica-Najerense‘ zijn oorsprong vindt in epische verzen die niet bewaard zijn gebleven.

De ‘Cantar de mio Cid‘ verwijst niet naar de legende van de ‘Jura de Santa Gadea‘. Deze episode verschijnt voor het eerst in de Castiliaanse kronieken van de 14e eeuw. Ze konden als bron een verloren ‘cantar de gesta‘ hebben uit het einde van de 13e eeuw. Deze literaire episode werd uit de 15e eeuw overgedragen en samengevoegd in versregels.

 

Voorgangers en opvolger van Sancho II de Castilla
Voorganger
Fernando I
Koning van Castilla
1065 – 1072
Opvolger
Alfonso VI
Voorganger
García II
Koning van Galicia
(samen met Alfonso VI)
1071 – 1072
Opvolger
Alfonso VI 
Voorganger
Alfonso VI
Koning van León
1072 
Opvolger
Alfonso VI

 

 

Verwant aan dit onderwerp:

  • Castilla y Leon
  • León (hoofdstad)

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-05-14

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis, en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon, en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Sancho II de Castilla|oldid=105606608|datum=20180405}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Sancho II van Castilië|paginacode=56514743| datum=20210430}}

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: