1ste eeuw

Dit is een reeks van snelle wandelingen door de eeuwen, zodat u een beetje weet wat er zoal gebeurde in (hoofdzakelijk) Europa, zodat u in enkele gevallen het verband tussen een aantal gebeurtenissen gaat zien, maar hoofdzakelijk dat u gaat zien in welk deel van de geschiedenis u zich bevindt. Grote denkers beïnvloeden met hun ideeën de loop der tijd, deze beïnvloeden op hun beurt de grote heersers, of kunstenaars. Of zijn het de kunstenaars die de heersers uit hun tijd beïnvloed hebben. Wat zijn de gevolgen van bepaalde oorlogen. Uitvindingen die tijdsbepalend zijn geworden. Het is leuk als je weet hoe de geschiedenis in elkaar zit.

De 1ˢᵗᵉ eeuw


De 1ˢᵗᵉ eeuw begint op 1 januari van het jaar 1 en eindigt op 31 december van het jaar 100. Met de eerste dag wordt vaak verwezen naar de geboorte van Christus, maar het is niet meer dan de dag waarop onze jaartelling begon, Christus werd namelijk een paar jaar eerder geboren, maar in de geschiedschrijving spreekt men veelal over v. Chr. (voor Christus) en n. Chr. (na Christus).

Tijdens deze eeuw voltooide het Romeinse Rijk de verovering van het Zuid-en West-Europa, Noord-Afrika, Klein-Azië en de Levant (het Morgenland). De hervormingen van Keizer Augustus stabiliseerde eindelijk de Romeinse wereld na de politieke en militaire onrust die een groot deel van de vorige eeuw had gekenmerkt en luidde een periode van relatieve rust in die bekend stond als “Pax Romana”. Het vroege christendom verspreidt zich.

Iberisch schiereiland

Aragón, zoals we het vandaag de dag kennen, werd opgenomen in de provincie Tarraconensis. Oude Keltische en Iberische steden als Caessaraugusta (Zaragoza), Turiaso (Tarazona), Osca (Huesca) of Bilbilis (Calatayud) werden gereorganiseerd.
In A Coruña, toen Brigantium genaamd, werd de (vuur)toren van Hercules gebouwd.

Relevante gebeurtenissen


Oorlogen en Politiek

 

Rampen

  • 1: De leeuw is uitgestorven in Europa.
  • 64: De grote brand van Rome, Keizer Nero beschuldigd de Christenene van de brand en is de eerste keizer die het christendom vervolg.
  • 79: De vulkaan Vesuvius barst uit en verwoest de steden Pompeye en Herculano

Religie

  • 52: Volgens de traditie de apostel Thomas gaat naar India.
  • 85: De viering van het Concilie van Jamnia.

Cultuur

  • 20: Het beroemde standbeeld van Augustus van Prima Porta wordt gebouwd.
  • 52: Volgens de traditie de apostel Thomas gaat naar India.
  • 85: De viering van het Concilie van Jamnia.

Belangrijke personen van de 1ᵉ eeuw

Buste van keizer Augustus, één van de belangrijkste figuren uit de eerste eeuw.

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-07-14

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Siglo I|paginacode=107730510| datum=20170504}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=1ste eeuw|paginacode=51284792| datum=20170504}}

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: