De 2ᵉ eeuw na Christus, of de 2ᵉ eeuw van onze jaartelling begon op 1 januari van het jaar 101 en eindigt op 31 december 200. Het wordt ook wel de ‘eeuw van de heiligen’ genoemd, maar ook wel de gouden eeuw van het Romeinse Rijk of van de Antonijnen (dynastie van Romeinse keizers), door de verbazingwekkende welvaart waarin men leefde, die men ook wel ‘Pax romana‘ noemde. Een periode van hoog conjunctuur van het stabiele Romeinse Rijk.
Kenmerk van de tweede eeuw
De tweede eeuw wordt beschouwd als onderdeel van de klassieke tijdperk van het Westen.
Romeinse Rijk
— ‘Gouden eeuw’ van het Romeinse Rijk. Onder de deskundige adoptiefkeizers bereikt het rijk zijn grootste uitbreiding en grootste welvaart voor de burgers.
— De Limes Arabicus wordt aangelegd om de Romeinse provincies Arabia Petraea en Syria te beschermen tegen invallende Arabische stammen en het buurland Perzië. De limes wordt verdedigd door grenstroepen, de limitanei.
— Er vinden verschillende golven van christenvervolgingen plaats. Desondanks groeit het christendom tegen de verdrukking in.
— Ook begint voor de joden de diaspora na de neergeslagen Joodse opstand van Bar Kochba.
Europa
— De Pax Romana zorgt voor vrede aan de grenzen van het Romeinse Rijk. Toch keren sommige vazalstaten langs de Rijn en de Donau zich tegen Rome. De Marcomannenoorlog is onderdeel van deze opstand.
— De Jazygen, een nomadisch ruitervolk, worden in 175, nadat zij door Marcus Aurelius in Pannonië zijn verslagen, naar Britannia verbannen. Zij vestigen zich in Chester, Ribchester en aan de muur van Hadrianus. Er zijn door hen elementen van de zoroastrische en Iraanse mythologie in de Keltische folklore terechtgekomen.
Azië
— In China regeert de Oostelijke Han-dynastie.
— Introductie van het Mahayana-boeddhisme in China vanuit Noordwest-India.
— Ontstaan van de religieuze vorm van het Daoïsme doordat, volgens Zhang Daoling, Lao Zi aan hem verschijnt in het jaar 142 en hem aanwijzingen geeft.
— Begin van de Zijderoute tussen China, het Midden-Oosten en Europa.
— Het Kushanrijk strekt zich uit van Tadzjikistan tot Afghanistan en Pakistan, en zuidwaarts tot aan de Gangesvallei in het noorden van India. Het heeft diplomatieke contacten met Rome, het Sassanidische Rijk en China. Het rijk vormt het centrum van de Euraziatische uitwisseling. De Kushana’s geven het Sanskriet zijn status als lingua franca in de regio.
— In India worden windorgels geplaatst bij pagodes om boze geesten te verdrijven.
Afrika
— Het koninkrijk van de Garamanten kent zijn hoogtepunt in deze eeuw, als het volk een van de belangrijkste handelspartners is van Rome. Zij hebben ogenschijnlijk een sterk en georganiseerd leger, waarmee zij hun buren gemakkelijk kunnen onderwerpen. Volgens Herodotus gebruiken zij strijdwagens die zij aan vier paarden vastbinden. Zij controleren de handel tussen Romeins Tripolitana, en de bewoners van het gebied rond het Tsjaadmeer. Voor het bewerken van het land gebruiken zij slaven.
Godsdienst
— Na de dood van keizer Trajanus hervatten de Farizeeën hun activiteiten, hoofdzakelijk in Galilea. Er wordt een nieuw Sanhedrin gesticht in Oesja o.l.v. Rabbijn Simon ben Gamaliël. Onder zijn opvolger Jehoeda ha Nassi bereikt het Sanhedrin het hoogtepunt. Tot zijn tijd hebben alle leerscholen hun eigen verzameling mondelinge uitspraken, tradities en wetsbepalingen als aanvulling op de geschreven Thora. Hij voegt al deze tradities (misjnajot) samen tot één geheel, later dé Misjna genoemd.
— De geschriften van de Apostolische Vaders, bijvoorbeeld verhandelingen, brieven, fragmenten etc., ontstaan in de periode 90-160 na Chr. De apostolische vaders bieden inzicht in de ontvangst van de Bijbelse boodschap in het Romeinse Rijk en de opbouw van de vroege christengemeenten. De schrijvers van deze documenten hebben veelal de apostelen zelf nog gekend.
— De Apologeten verdedigen het christelijke geloof tegen aanvallen vanuit het Paganisme en het Jodendom.
— De gnostiek beleeft een bloeitijd in de eerste drie eeuwen na Christus. De gnostici proberen de christelijke boodschap te verbinden met al langer bestaande mysteriegodsdiensten en hellenistische filosofieën. Vanaf halverwege de tweede eeuw wordt de gnostiek fel bestreden en als ketterij veroordeeld door het zich vormende kerkelijke christendom, en verdwijnt tegen het eind van de eeuw meer naar de achtergrond.
Wetenschap
— De Grieks-Romeinse medicus Galenus schrijft een wetenschappelijk oeuvre bijeen waaruit artsen nog 1500 jaar lang zullen putten.
— Claudius Ptolemaeus schrijft rond 150 de Almagest, een astronomisch werk dat nog zo’n 1400 jaar als standaardwerk voor de astronomie zal gelden. Het werk heeft een geocentrisch wereldbeeld. Ook als astronoom en astroloog laat Ptolemaeus een standaard achter voor anderhalf millennium.
Oorlogen en politiek
- 96 – 180: Slaagt de regering in Rome er in om Vijf Goede Keizers op een rij te benoemen, te weten; Nerva, Trajano (98 – 117), Adriano, Antonino Pío en Marco Aurelio. Van oudsher werd het beschouwd als onderdeel van de Antonijnen dynastie (96 – 192), maar, eigenlijk wil men hier een nieuwe naam aan geven, die van Ulpius-Aelia Dynastie.
- In de regio Ethiopïe sticht men het koninkrijk Aksum.
- 120 – 150: De Bulgaren emigreren naar Europa.
- 122 – 132: In Britania bouwen de Romeinen de ‘Muur van Hadrianus‘.
- 132 – 135: In Palestina leidt Sjimon bar Kochba de opstand tegen het Romeinse Rijk.
- 167 – 175: Aan de oevers van de Donau, strijden de Romeinen in de eerste Marcomannenoorlog.
- 178 – 180: de tweede oorlog tegen de Marcomannen.
- 165 – 180: In Rome ontwikkeld zich de Pest van Antoninus.
Cultuur
- In 104 sterft Marcial.
- Brug van Alcántara
- Zuil van Trajanus
- De Romeinse keizer Adriano herstelt het Pantheon van Rome in de jaren 120.
- Zuil van Marcus Aurelius.
- De eerste christelijke werken, de Apologética van Tertuliano uit 197.
Wetenschap en Technologie
- Cai Lun vindt het papier uit (rond 105).
- Ptolemaeus stelt een catalogus samen van zichtbare sterren. Ook schrijft hij drie boeken over de meest invloedrijke momenten in de westerse geschiedenis: Almagest dat de basis van de astronomie is in het Westen en Midden-Oosten, tot de tijd van Copernicus en Kepler, het atrologische geschrift Tetrabiblos en Geografie.
- Zhang Heng vindt de seismograaf uit (132).
Religie
- 144: Marcion van Sinope stichter van het Marcionisme, dat door de Roomse kerk als een sekte wordt verworpen.
Relevante Mensen
- Nagarjuna stichter van het mahayana – boeddhisme.
- Commodus, Romeins keizer, stelde dat hij de reïncarnatie was van Hercules.
Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-07-14
Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.
{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Siglo II|paginacode=104752373| datum=20170604}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=2e eeuw|paginacode=51038701| datum=20170604}}