In de 3e eeuw was er een crisis in het Romeinse rijk wat het begin van de late oudheid betekende. Halverwege deze eeuw begon het verval van het Romeinse Rijk. In Perzië werd het Parthische Rijk opgevolgd door het Sassandische Rijk.
In het precolumbiaans Amerika begon voor de Mayacultuur hun klassieke periode.
Gebeurtenissen en ontwikkelingen
Europe en de Middellandse Zeegebieden De crisis van de derde eeuw is een periode van onrust en onderlinge strijd in het Romeinse Rijk van ongeveer 235 tot 268 na Christus. De periode wordt gekenmerkt door burgeroorlogen en een groot aantal keizers. Het edict van Gallienus behelst onder andere dat er voortaan tolerantie tegenover de christenen moet worden betracht. Dit betekent voor hen een periode van rust die tot 302 zal duren. In deze veertig jaar kan de Kerk zich in vrijheid organiseren en uitbreiden. Het Romeinse Rijk splitste zich in het Gallische en het Palmyra- rijk . Het was pas in het jaar 274 dat Aureliano een einde maakte aan het separatisme en de eenheid van het rijk herstelde.
Demografie en statistieken

• In het Romeinse Rijk ontstond er een demografische crisis die de staat en de landeigenaren dwong om de duurzaamheid van de boeren in de velden te verzekeren.
• De kleine eigenaar, had het moeilijk door belastingen en schulden en werd bij vele gelegenheden gedwongen zijn eigendom op te geven in ruil voor de bescherming van de grootgrondbezitters , en daarmee onder het bewind van hen blijven.
• Dit is de basis voor de toekomstige feodale samenleving in Europa.
Iberisch Schiereiland
Tussen 264 en 266 steken de Franken en de Alemanni de Pyreneeën over en komen tot Tarazona dat ze plunderen.
Relevante evenementen
Oorlogen en politiek
- 193 – 235: Dynastie van de Severains, een huis van Romeinse keizers die decennialang regeerden vanaf het einde van de tweede eeuw tot het begin van de volgende eeuw. Het was de laatste afstamming van het vorstendom en ging vooraf aan de crisis van de derde eeuw.
- 235 – 284 : Periode van militaire anarchie in het Romeinse rijk .
- 253 – De Franken vallen Gallië binnen .
- De Goten verhuizen van de Vistula-rivier (in het huidige Polen ) naar de kust van de Zwarte Zee en creëren een koninkrijk op het land van het hedendaagse Oekraïne . Ze versloegen de Romeinen in de slag om Abrito in het jaar 251.
Rampen
- 210 c.: Brand in Rome
Belangrijke personen
- Severus Alexander (208 – 235): Romeinse keizer, laatste keizer van de dynastie van de Severians.
- Ardashir I (- 240): King of Persië en oprichter van het Sassanian Empire.
- Artabanus IV (163 – 224): laatste koning van Parthia
- Aurelianus (214/215 – 275): Romeinse keizer, verenigde opnieuw het rijk onder zijn bevel
- Caracalla (188 – 217): Romeinse keizer, creëerde het Constitutio Antoniana
- Claudius II (213-270): Romeinse keizer, bekend als Claudius II ‘el Gòtico’.
- Cniva (197-257): Koning der Goten die het Romeinse leger van keizer Decius en zijn zoon Herenio Etrusco tijdens de Slag bij Abrito in 251 versloeg
- Decio ( ca. 201 – 251): Romeinse keizer, beroemd om zijn campagnes tegen christenen en als eerste keizer om te sterven in de strijd
- Diocletianus (244 – 311): Romeinse keizer, schepper van de tetrarchie
- Julia Domna (170 – 217): Romeinse keizerin, echtgenote van Septimius Severus en matriarch van de dynastie van de Severians
- Maximino de Thraciër (173 – 238): eerste keizer die niet van Romeinse afkomst is
- Posthume (f 269): eerste keizer van het Gallische rijk
- Sapor I (215 – 272): King of Perzië
- Septimius Severus (146-211): Romeinse keizer, oprichter van de dynastie van de Severians
- Tétrico I (2e eeuw – 3e eeuw): laatste keizer van het Gallische rijk
- Valeriaan ( ca. 200 – ca. 260): Romeinse keizer, eerste keizer om te worden gevangen in de strijd
Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-07-14
Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.
{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Siglo III|paginacode=108090350| datum=20180501}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=3e eeuw|paginacode=51528931| datum=20180501}}
De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.
- Uitbreiding van het Christendom. Auteur – Onbekend ;Publiek domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.